- Inositolul, element important in terapia infertilitatii
- Ce este bine sa stii despre ovare - principalele afectiuni si cum le poti preintampina
- Dermatita atopica - ce este, manifestari, cauze, tratament
Menopauza
Menopauza se refera la acea perioada din viata fiecarei femei, cand functia ovarelor inceteaza, atat din punct de vedere al secretiei hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron), cat si al functiei ovulatorii. Menopauza inseamna absenta timp de un an a menstrelor. Toate femeile vor experimenta acest episod in viata lor, dar, cu toate ca este un proces natural, poate reprezenta o etapa dificila, ca urmare a dereglarilor hormonale care apar si a manifestarilor specifice asociate, iar in acest sens, pot apare o serie de suferinte.
- Ce este menopauza, cand si cum apare
- Etapele si cauzele menopauzei
- Manifestari si complicatii
- Examinare si teste
- Tratament si recomandari
Ce este menopauza, cand si cum apare
Orice descriere corecta trebuie sa inceapa prin a spune ca este un fenomen normal, natural si, din anumite puncte de vedere, benefic (scade considerabil riscul aparitiei cancerului de san). Menopauza este un proces bine definit, ireversibil si o etapa obligatorie in viata femeilor, care poate dura mai multe luni si reprezinta incetarea functiei ovariene. Fiecare femeie produce un numar limitat de ovule, pe parcursul a ceea ce se numeste perioada fertila, de la instalarea menstruatiei pana cand aceasta „rezerva” se epuizeaza.
In perioada fertila din viata femeii, capacitatea de a produce un ovul, in fiecare luna, este asociata cu eliberarea a trei hormoni: estradiol, estrona si oestriol, denumiti generic estrogen. Acesta este produs in principal de ovare, dar si de glandele suprarenale si de placenta, in cantitati mici, in timpul sarcinii. Estrogenul este cel care induce caracteristicile secundare feminine (forma bazinului, dezvoltarea glandelor mamare, lipsa pilozitatii, forma musculaturii, vocea) si controleaza ciclul reproductiv, de la dezvoltarea si eliberarea lunara a ovului pana la procesul de implantare, a ovului fecundat, in mucoasa uterului. Menstruatia lunara apare atunci cand nu a avut loc implantarea unui ovul fecundat in mucoasa uterina, iar aceasta este eliminata.
Depozitul de ovule din ovare scade continuu, odata cu varsta, ceea ce implica o reducere a secretiei de estrogen. Concomitent, are loc si o scadere a secretiei de progesteron, celalalt hormon feminin secretat de ovare, care intervine in reglarea menstruatiei si indeplineste numeroase functii in timpul sarcinii. Cu toate acestea, organismul feminin nu inceteaza sa produca estrogen si progesteron peste noapte, ci treptat, astfel ca procesul poate dura luni si chiar ani, iar manifestarile specifice menopauzei apar pe rand. Aceasta schimbare treptata se numeste „perimenopauza”. Menstruatiile devin mai rare, iar in final, se opresc complet. Nu mai exista ovulatii, nu mai exista posibilitatea de aparitie a unei sarcini - aceasta este menopauza1.
In mod normal, varsta la care se instaleaza menopauza este intre 50 si 55 de ani, de cele mai multe ori, dar sunt si situatii in care poate aparea mai devreme, in jur de 45 de ani, iar in cazuri exceptionale, din anumite cauze patologie, femeile pot ajunge la menopauza la 30 de ani sau chiar mai devreme. Aceasta situatie este cunoscuta sub numele de menopauza prematura sau insuficienta ovariana prematura.
Etapele si cauzele menopauzei
Tot acest mecanism de reducere a nivelului hormonilor feminini si a fertilitatii are mai multe etape. Totodata exista multi factori care ajuta la determinarea momentului in care debuteaza menopauza, inclusiv constructia genetica si sanatatea ovarelor.
Perimenopauza reprezinta perioada inainte de menopauza, cand nivelul de estrogen si progesteron incepe sa scada treptat. Varsta la care femeile pot intrara in etapa perimenopauzei poate varia mult de la o persoana la alta. Durata medie a perimenopauzei este de 3-4 ani, insa poate dura doar cateva luni sau chiar 10 ani. Biologic vorbind, perimenopauza incepe in jurul varstei de 40-45 de ani, iar primele semne sunt menstruatiile neregulate. Uneori, pot sa apara bufeuri ocazionale, insomnie, unele tulburari cardiace si modificari de dispozite, dar si disconfort vaginal, mai ales in timpul actului sexual, si unele probleme urinare. In aceasta perioada, o sarcina este oricand posibila.
Menopauza prematura este provocata de unele afectiuni si pot duce la o menopauza timpurie (tratamentele pentru cancer, inclusiv chimioterapia si radioterapia). Menopauza prematura poate avea si alte numeroase cauze: histerectomia - extirparea uterului, cand manifestarile asociate menopauzei apar treptat sau extirparea ovarelor, situatie in care menopauza se instaleaza brusc, insuficienta ovariana prematura - ovarele sunt subactive sau inactive din cauza unor factori genetici, a unor boli sau a interventiilor chirurgicale, a tratamentelor pentru cancer sau ca urmare a disfunctiei ovariene ori a unui numar insuficient de foliculi ovarieni (structuri ovariene din care se formeaza ovulele). Bolile autoimune pot fi considerate un factor favorizant, in acest sens avand o importanta deosebita si componenta genetica. De exemplu, femeile cu istoric familial de menopauza precoce pot experimenta acest tip de menopauza.
Menopauza si postmenopauza sunt perioadele ulterioare, care se succesd. Se considera ca femeia este la menopauza daca nu a mai avut nicio menstruatie in ultimele 12 luni consecutive, fara a experimenta alte cauze: patologice, medicatie, sarcina sau alaptare. Trecerea prin aceste etape de la perimenopauza la menopauza si apoi la postmenopauza poate dura intre 1 si 3 ani.
Inca exista posibilitatea de a ramane insarcinata, astfel ca, daca se doreste evitarea acestui lucru, se recomanda o masura anticonceptionala cel putin pana in momentul in care trece un an de zile de la ultima menstruatie.
Postmenopauza incepe dupa ce a trecut un an de la ultimul ciclu menstrual. Simptomele care se instaleaza la perimenopauza pot continua la menopauza si postmenopauza, cu intensitati diferite2.
Manifestari si complicatii
Majoritatea femeilor vor prezenta unele manifestari, in toate cele trei etape, dar durata si severitatea acestora variaza in mod semnificativ de la femeie la femeie, dar si in functie de fiecare etapa. Desi unele simptome pot sa apara si in premenopauza, cel mai frecvent, acestea devin sesizabile cu cateva luni, pana la un an inainte de oprirea menstrelor si pot persista o perioada de timp dupa aceea. In medie, simptomele dureaza aproximativ patru ani de la ultima menstruatie, dar nu sunt excluse situatiile in care acestea pot dura mai mult.
Primul semn al menopauzei este, de obicei, o schimbare a tiparului menstruatiilor, iar acestea pot sa fie reduse sau foarte abundente. Frecventa acestora se poate schimba. Fie apar la 2-3 saptamani, fie lipsesc mai multe luni la rand.
Aproximativ 8 din 10 femei vor avea simptome suplimentare: bufeuri (senzatii de caldura scurte, bruste, de obicei, la nivelul fetei, gatului si pieptului), transpiratii nocturne, probleme legate de somn, libidou redus, probleme cu memoria si concentrarea, uscaciune vaginala, dureri de cap, modificari ale dispozitiei, depresie sau anxietate, palpitatii, dureri articulare, reducerea masei musculare si a densitatii osoase, infectii recurente ale tractului urinar. Mai pot sa apara unele probleme cutanate, acnee, de exemplu, si caderea parului3.
La toate acestea se adauga, cresterea riscului de aparitie a unor afectiuni medicale, precum: boli de inima, osteopenie si osteoporoza3. Nu sunt excluse o crestere a tensiunii arteriale, un risc crescut de instalare a unor afectiuni metabolice (diabet de tip 2, dilepidemii), cresterea in greutate si disfunctiile tiroidiene, dar nici episoadele depresive ori problemele de concentrare si atentie mai severe.
Examinare si teste
Fiind o perioada delicata din viata femeii - unii o compara cu o pubertate in sens invers, investigatiile medicale si unele analize sunt necesare, mai ales ca cele mai multe dintre manifestari pot fi ameliorate cu terapia potrivita, recomandata si supravegheata de medic.
Diagnosticul se poate pune pe baza anamnezei legate de starea generala, simptome si frecventa menstruatiilor. Testarea pH-ului vaginal poate fi un indicator util. Valoarea acestuia in timpul perioadei fertile este de 4,5, in timp ce, in menopauza, poate ajunge la 6.
Testele au scopul de a exclude alte afectiuni (ovariene sau tiroidiene), mai ales daca semnele menopauzei apar mai devreme de 50 de ani. Alte teste de sange pot stabili care este nivelul estrogenului si se poate realiza o evaluare a functiei tiroidiene. Examinarea tiroidei este necesara, pentru ca hipotiroidismul poate provoca simptome similare cu ale menopauzei. Sunt necesare investigarea functiei renale si hepatice si un control amanuntit utero-ovarian si mamar4.
Investigatiile se pot concentra si asupra starii de sanatate a oaselor, mai ales in cazul femeilor cu menopauza precoce. Instalata timpuriu, menopauza poate creste substantial riscul de osteoporoza, boli de inima si alte probleme de sanatate.
Tratament si recomandari
In primul rand, trebuie spus ca tratamentul este simptomatic, dar nu toate femeile au nevoie de acesta. Persoanele care au manifestari usoare pot trece peste aceasta perioada fara medicatie specifica. Este, insa, important de stiut ca exista tratamente care pot ameliora aproape complet simptomele, dar care pot produce efecte secundare, astfel ca raportul dintre beneficii si riscuri trebuie bine analizat.
Tratamentul principal pentru simptomele menopauzei este terapia de substitutie hormonala5. Aceasta implica administrarea de estrogen, pentru a inlocui scaderea nivelului secretat de ovare. Terapia implica o serie de riscuri, care trebuie luate in calcul, pe langa beneficii. De regula, terapia hormonala este o combinatie de estrogen si progesteron. Efectele secundare presupun o crestere a riscului de aparitie a cancerului uterin (daca se foloseste doar terapia cu estrogen), o sensibilitate crescuta a sanilor, dureri de cap si sangerari vaginale.
Un risc care trebuie monitorizat este acela al prezentei cheagurilor de sange si a cancerului de san, prin efectul estrogenului. Terapia cu hormoni nu este recomandata femeilor care au risc crescut de cancer de san sau care au avut cancer de san.
Unele dintre manifestari pot fi tratate simplu, prin metode fara riscuri. Bufeurile se pot ameliora cu dusuri mai reci si purtarea unor haine lejere, dar mai ales prin mentinerea sub control a stresului si evitarea elementelor declansatoare (cafeina, fumatul, alcoolul). Medicatia pentru tensiunea arteriala si cea antidepresiva pot fi utile si fara efecte secundare majore6.
Schimbarile de dispozitie, depresia si anxietatea pot fi combatute prin odihna, exercitii fizice regulate si activitati relaxante, deoarece acestea aduc multiple beneficii. Este frecvent intalnit faptul ca femeile, in perioada de menopauza si postmenopauza, sa-si piarda interesul pentru sex. Tratamentul hormonal este util in acest caz.
Terapiile complementare si alternative, cum ar fi remediile pe baza de plante si hormoni vegetali, ar putea fi utile, insa se recomanda administrarea acestora in urma validarii cu medicul specialist. In plus, trebuie luat in calcul faptul ca terapiile naturiste pot interactiona cu alte medicamente si pot provoca reactii adverse7.
Menopauza nu este o perioada usoara, dar nu este nici pe departe o drama. Toate femeile au trecut sau vor trece prin aceasta experienta. Tot ceea ce se intampla trebuie privit ca fiind normal, firesc si pasager (chiar daca este vorba de cativa ani). Suportul pe care-l ofera familia si colaborarea sincera si constanta cu medicul fac aceasta tranzitie mult mai usoara.
Bibliografie:
1 https://www.womens-health-concern.org/help-and-advice/factsheets/menopause/
2 https://menopause.obgyn.msu.edu/content/stages-menopause
3 https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/
4 https://www.healthline.com/health/menopause/tests-diagnosis#exam
5 https://www.nhs.uk/conditions/hormone-replacement-therapy-hrt/
6 https://www.nhs.uk/conditions/hormone-replacement-therapy-hrt/alternatives/
7 https://www.nhs.uk/conditions/menopause/treatment/
Sursa foto: Shutterstock.com
Produse recomandate
-
Red Clover (Trifoi-rosu) 400mg
100 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 59,00 lei
-
Passion Flower (Floarea-pasiunii)
30 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 51,00 lei
-
Ceai Toate-s Bune! LA MENOPAUZA, 1...
18plic AI- Pret obisnuit
- 22,00 lei