- Echinaceea: beneficii asupra sanatatii, proprietati nutritionale, contraindicatii
- Floarea-pasiunii - proprietati, beneficii, mod de actiune si ce rol are
- Rozmarinul - care sunt proprietatile si beneficiile acestuia, moduri de utilizare
Glanda tiroida: ce este, cum functioneaza, cauzele dereglarii acesteia, simptome, tratament
Tiroida este o glanda endocrina, situata la baza portiunii anterioare a gatului, cu rol important in reglarea metabolismului si a altor functii esentiale ale organismului. Dereglarile glandei tiroide pot duce la aparitia unor afectiuni, cele mai comune fiind legate de producerea anormala de hormoni tiroidieni.
Afla, in cele ce urmeaza, ce este si cum functioneaza glanda tiroida, care este rolul ei, care sunt manifestarile asociate dereglarilor de la nivelul ei, dar si cum putem mentine buna functionare a acesteia.
- Ce este tiroida si ce caracteristici are
- Ce roluri indeplineste glanda tiroida in organism
- Cum functioneaza glanda tiroida
- Care este patologia tiroidei
- Manifestari associate tulburarilor glandei tiroide
- Probleme cu tiroida la femei
- Posibile complicatii ale dereglarilor de la nivelul glandei tiroide
- Cum mentinem buna functionare a glandei tiroide
CE ESTE TIROIDA SI CE CARACTERISTICI ARE
Glanda tiroida face parte din sistemul endocrin si se afla situata la baza gatului, de-a lungul traheei, sub cartilajul tiroid. Tiroida este alcatuita din doi lobi laterali cu forma ovala, fiecare avand o lungime de cinci centimetri. Acestia sunt uniti de o punte numita istm tiroidian, care este formata din tesut tiroidian.
Forma glandei tiroide este asemanatoare unui fluture si are o greutate cuprinsa intre 25 si 30 de grame, la adulti, in timp ce la nou-nascuti aceasta cantareste in jur de 5-6 grame. De asemenea, glanda tiroida este mai mare la barbati decat la femei.
Tiroida este inconjurata de doua capsule fibroase. Capsula exterioara este conectata cu muschii laringelui, cu nervi si vase de sange importante. Intre capsula interioara si cea exterioara se afla tesut conjunctiv, care ii permite glandei tiroide sa se miste si sa isi schimbe pozitia atunci cand inghitim (1).
Glanda tiroida este puternic vascularizata si are o culoare maro-rosiatica. Lobii laterali ai glandei tiroide contin numerosi saculeti mici, numiti foliculi, care stocheaza hormonii tiroidieni. Cei mai importanti hormoni sunt tirotoxina (T4) si triiodotironina (T3), care au un rol important in reglarea principalelor functii ale organismului.
Hormonii tiroidieni influenteaza astfel metabolismul, procesele de crestere si dezvoltare, dar si temperatura corpului. La nou-nascuti si la copii, hormonii tiroidieni sustin dezvoltarea creierului.
CE ROLURI INDEPLINESTE GLANDA TIROIDA IN ORGANISM
Glanda tiroida indeplineste mai multe roluri in organism, prin eliberarea constanta a unei cantitati optime de hormoni tiroidieni in fluxul sanguin. De exemplu, atunci cand organismul are nevoie de mai multa energie, atunci cand se afla in crestere sau in timpul sarcinii, glanda tiroida poate produce mai multi hormoni.
Printre principalele roluri ale glandei tiroide se numara (2):
- Reglarea pulsului si a tensiunii arteriale;
- Reglarea proceselor metabolice;
- Sinteza proteinelor;
- Reglarea nivelului de colesterol;
- Sustinerea bunei functionari a sistemului nervos central si periferic;
- Sustinerea dezvoltarii fatului;
- Sustinerea sanatatii sistemului reproductiv;
- Eliminarea reziduurilor din organism;
- Transformarea alimentelor in “materie prima“ pentru lipide, proteine si nu numai;
- Sustinerea regenerarii celulare;
- Mentinerea bunei functionari a sistemului cardiovascular;
- Sustinerea unei greutati optime;
- Reglarea respiratiei;
- Mentinerea tonusului muscular.
Citeste si Sistemul nervos si influenta stresului: manifestari si sfaturi utile
CUM FUNCTIONEAZA GLANDA TIROIDA
Glanda tiroida este responsabila pentru producerea, stocarea si eliberarea de hormoni in fluxul sanguin, astfel incat acestia sa poata ajunge in cantitati adecvate indeplinirii nevoilor metabolice ale celulelor. Iodul din alimentatie trece in fluxul sangvin si este apoi transportat catre glanda tiroida, fiind folosit pentru a produce principalii hormoni, tirotoxina (T4) si triiodotironina (T3) (3).
Este important de mentionat faptul ca organismul nu poate produce iod, motiv pentru care este necesar ca alimentatia noastra sa contina un nivel adecvat din acest oligoelement.
Tirotoxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt produse de celulele foliculare tiroidiene. Este esential ca nivelul de tirotoxina (T4) si triiodotironina (T3) sa fie mentinut la un nivel optim.
Hipotalamusul si glanda pituitara sunt responsabile pentru mentinerea unui nivel corespunzator al hormonilor tiroidieni.
Hipotalamusul produce un hormon numit tirotropina (thyrotropin releasing hormone sau TRH), care transmite un semnal catre glanda pituitara. Mai departe, aceasta comunica si transmite un semnal catre glanda tiroida pentru a elibera mai multi sau mai putini hormoni tiroidieni in fluxul sanguin. De asemenea, o anumita cantitate de hormoni tiroidieni se regaseste in proteinele transportate de sange. Atunci cand organismul are nevoie de mai multi hormoni, tirotoxina (T4) si triiodotironina (T3) pot fi eliberate de proteinele din sange.
Cel de-al treilea hormon produs de glanda tiroida se numeste calcitonina si ajuta la mentinerea echilibrului calciului in organism. Celulele parafoliculare (celulele C) de la nivelul tiroidei sunt cele care secreta calcitonina (hormon peptidic).
CARE ESTE PATOLOGIA TIROIDEI
Glanda tiroida influenteaza aproape toate procesele metabolice din organism prin intermediul hormonilor pe care ii produce, tirotoxina (T4) si triiodotironina (T3). Acesti hormoni tiroidieni circula prin fluxul sanguin si ajung in celulele din intregul organism. De exemplu, hormonii tiroidieni regleaza bataile inimii si rapiditatea cu care sunt procesate alimentele de catre sistemul digestiv.
Semnele care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida
Astfel, atunci cand nivelul de hormoni tiroidieni este redus, ritmul cardiac poate fi incetinit, poate sa apara constipatia sau cresterea in greutate. In schimb, cand nivelul de hormoni tiroidieni este mare, ritmul cardiac este crescut si pot sa apara pierderi in greutate. Cu alte cuvinte, dereglarile glandei tiroide pot duce la aparitia unor dezechilibre.
Aparitia gusei se numara printre semnele care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida, pentru ca este una dintre cele mai comune probleme de sanatate generate de dereglarile acesteia. Gusa nu necesita tratament si nu duce la aparitia altor afectiuni.
Alte manifestari asociate dereglarilor de glanda tiroida sunt legate de producerea anormala de hormoni tiroidieni care provoaca aparitia hipertiroidismului si a deficitului de hormoni tiroidieni, care duc la hipotiroidism.
MANIFESTARILE ASOCIATE TULBURARILOR GLANDEI TIROIDEI
HIPERTIROIDISMUL
Hipertiroidismul apare atunci cand glanda tiroida secreta mai multi hormoni tiroidieni decat in mod normal. Hipertiroidismul apare mai frecvent in randul femeilor decat la barbati si poate duce la accelerarea metabolismului, scaderi in greutate si ritm cardiac crescut sau neregulat.
Printre cauzele care duc la aparitia hipertiroidismului se numara boala Graves, boala Plummer, tiroidita sau prezenta de noduli la nivelul glandei tiroide (4).
Simptomele asociate hipertiroidismului pot fi urmatoarele:
- Scaderi bruste in greutate;
- Ritm cardiac neregulat (aritmie) sau palpitatii;
- Stari de nervozitate, irascibilitate sau anxietate;
- Apetit alimentar crescut si sete continua;
- Intoleranta la caldura;
- Transpiratie excesiva;
- Tremur al mainilor si degetelor;
- Modificari ale ciclului menstrual;
- Slabiciune musculara;
- Insomnie;
- Par si unghii fragile;
- Aparitia gusei (glanda tiroida umflata/ marita).
In cazul in care hipertiroidismul este provocat de boala Graves, pot sa apara tulburari la nivelul ochilor. Simptomele pot include ochi uscati sau inflamati, lacrimare excesiva, vedere dubla sau incetosata sau sensibilitate crescuta la lumina.
Tratamentul pentru hipertiroidism presupune administrarea de iod radioactiv, medicamente anti-tiroidiene sau beta-blocante, care pot fi de ajutor in ameliorarea tremurului, aritmiei sau palpitatiilor.
In cazul in care nu poate fi administrat un tratament medicamentos, poate fi necesara o interventie chirurgicala numita tiroidectomie. In timpul acestei proceduri, este indepartata o parte a glandei tiroide. Aditional, poate fi necesara administrarea unui tratament medicamentos pe toata durata vietii, pentru a sustine functionarea normala a glandei tiroide si secretia unei cantitati corespunzatoare de hormoni tiroidieni.
HIPOTIROIDISMUL
Hipotiroidismul este opusul hipertiroidismului. Tiroida produce mult mai putini hormoni tiroidieni decat in mod normal. In stadiu timpuriu, hipotiroidismul nu produce simptome vizibile, insa, in timp, poate duce la aparitia unor probleme de sanatate, precum obezitate, boli ale articulatiilor, infertilitate sau boli cardiovasculare (5).
Printre cauzele care pot duce la aparitia hipotiroidismului se numara bolile autoimune, precum tiroidita Hashimoto, indepartarea chirurgicala (partiala sau totala) a tiroidei, radioterapii, tratamentele pentru hipertiroidism, deficienta de iod, boli congenitale, disfunctia glandei pituitare, hipotiroidism postpartum.
Simptomele care apar in cazul hipotiroidismului pot fi urmatoarele:
- Stari de oboseala;
- Sensibilitate crescuta la frig;
- Constipatie;
- Piele uscata;
- Cresteri in greutate;
- Edem facial;
- Raguseala;
- Slabiciune musculara;
- Nivel ridicat al colesterolului;
- Dureri musculare si rigiditate a muschilor;
- Dureri, rigiditate sau inflamare la nivelul articulatiilor;
- Menstruatie neregulata sau sangerare menstruala abundenta (menoragie);
- Caderea parului;
- Ritm cardiac scazut;
- Depresie;
- Glanda tiroida marita.
Tratamentul pentru hipotiroidism presupune administrarea zilnica de hormoni tiroidieni sintetici levotiroxini. Doza recomandata este stabilita de catre medic.
PROBLEME CU TIROIDA LA FEMEI
Functionarea glandei tiroide este influentata de modificarile nivelului de estrogen din organism, motiv pentru care femeile sunt mai predispune la dereglari ale tiroidei, spre deosebire de barbati.
Atunci cand nivelul de estrogen este marit si activitatea tiroidei este afectata (6):
- Infertilitate - hormonii tiroidieni influenteaza ciclul menstrual, implicit si ovulatia, ceea ce poate duce la aparitia unor dificultati in incercarea de a ramane insarcinata;
- Modificari menstruale - glanda tiroida regleaza ciclul menstrual, iar dereglarile pot duce la aparitia menoragiei (sangerare abundenta) sau a ciclului menstrual neregulat. In unele cazuri, menstruatia se poate opri pentru cateva luni (amenoree);
- Menopauza timpurie - intrucat dereglarile glandei tiroide pot influenta activitatea ovarelor, poate creste riscul de aparitie a menopauzei timpurii, inainte de 40 de ani.
Totodata, dereglarile glandei tiroide pot duce la aparitia urmatoarelor afectiuni:
- Gusa tiroidiana;
- Hipotiroidism;
- Hipertiroidism;
- Tiroidita sau tiroidita postpartum;
- Noduli tiroidieni.
POSIBILE COMPLICATII ALE DEREGLARILOR DE LA NIVELUL GLANDEI TIROIDE
Tulburarile glandei tiroide pot duce la aparitia unor probleme de sanatate care, daca nu sunt tratate la timp si in mod corespunzator, pot creste riscul de aparitie a complicatiilor.
Hipotiroidismul netratat poate duce la urmatoarele complicatii:
- Gusa - stimularea constanta a glandei tiroide pentru a produce hormoni poate duce la marirea acesteia; desi nu provoaca disconfort, gusa poate ingreuna respiratia sau deglutitia;
- Afectiuni cardiace - apar de cele mai multe ori din cauza unui nivel crescut al colesterolului „rau“ LDL;
- Boli neurologice - precum depresie sau incetinirea functiilor mentale;
- Neuropatie periferica - a nervilor care conecteaza creierul si coloana vertebrala de restul corpului;
- Mixedem - caracterizat prin umflarea pielii si a tesuturilor subadiacente, care capata o tenta galben-ceroasa;
- Infertilitate;
- Defecte ale fatului la nastere.
Hipertiroidismul netratat poate duce la urmatoarele complicatii:
- Afectiuni cardiace;
- Osteoporoza - hormonii tiroidieni in exces afecteaza modul in care oasele absorb calciul;
- Afectiuni oculare - in cazul bolii Graves care, in unele cazuri, poate duce la pierderea vederii;
- Piele inflamata si umflata - de cele mai multe ori la nivelul gambelor si talpilor;
- Criza tireotoxica - apare in urma secretiei in exces de hormoni tiroidieni si se manifesta prin aparitia tahicardiei, a febrei si a transpiratiei persistente.
CUM MENTINEM BUNA FUNCTIONARE A GLANDEI TIROIDE
Exista cateva metode care ne pot ajuta sa prevenim dereglarile care pot aparea la nivelul glandei tiroide. Printre acestea se numara mentinerea unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii echilibrate, dar si controalele regulate la medic:
- Regim alimentar echilibrat - este indicat sa consumam zilnic fructe si legume, precum si peste gras (hering, somon, ansoa, macrou), ulei de masline extravirgin, ulei de cocos, fructe oleaginoase si avocado, care contin grasimi benefice pentru organism;
- Evitarea produselor procesate - care sunt bogate in grasimi trans, zahar si conservanti, dar si a produselor de tip fast-food, a prajelilor si a produselor de patiserie;
- Evitarea consumului de legume crucifere crude - in stare cruda, acestea contin un compus numit gointrogen, care poate duce la dereglarea glandei tiroide. Atunci cand legumele crucifere sunt gatite, compusul respectiv este inactivat. Printre legumele crucifere se numara kale, varza rosie sau alba, broccoli, conopida, varza de Bruxelles;
- Controale medicale regulate - preventia ajuta la depistarea din timp a unor probleme de sanatate si a posibilelor dereglari ale glandei tiroide, precum si a unui nivel crescut sau scazut de hormoni tiroidieni;
- Controale ginecologice - deoarece femeile sunt mai predispuse la aparitia dereglarilor tiroidiene, sunt indicate controale ginecologice periodice pentru a depista din timp modificari ale ciclului menstrual sau noduli la nivelul sanilor.
Ceaiuri pentru glanda tiroida si alte metode naturale pentru reglarea functiei acesteia
Exista mai multe metode naturale pentru reglarea functiei tiroidiene. In ceea ce priveste ceaiuri pentru glanda tiroida, poate fi amintit cel de păducel, benefic in hipertiroidism. Paducelul calmeaza palpitatiile inimii si sistemul nervos. Pe de alta parte, in hipotiroidism, poate fi folosit ceaiul de rozmarin, care poate ajuta la combaterea oboselii si a depresiei, avand si efect energizant.
De asemenea, este binecunoscut faptul ca, fara iod, tiroida nu poate functiona. Consumul zilnic recomandat este de 100 de micrograme, ceea ce corespunde unei cantitati de 100 g de pește sau 2 gălbenușuri de ou. Tirozina un aminoacid esential pentru buna functionare a glandei tiroide si se gaseste in carne de pui sau branzeturi. Zincul si seleniul participă la sinteza hormonilor T3 și T4 si se gasesc in alimente precum ficatul de vitel, naut, linte si oua. Nu in ultimul rand, vitamina D ajuta hormonii tiroidieni sa intre in celule. Aceasta este sintetizata de pielea expusa la soare sau poate fi administrata sub forma de suplimente alimentare.
Asadar, glanda tiroida joaca un rol important in reglarea proceselor vitale din organism. Dereglarile glandei tiroide apar atunci cand nivelul de hormoni tiroidieni este mult prea scazut sau prea ridicat, femeile avand un risc crescut in comparatie cu barbatii in dezvoltarea unor afectiuni asociate acesteia. Totusi, mentinerea unui stil de viata sanatos si controalele medicale regulate pot fi de ajutor in prevenirea dereglarilor de la nivelul glandei tiroide.
Sursa foto: Shutterstock, Freepik
Produse recomandate
-
Thyroid Caps™
60 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 128,00 lei
-
Adrenal Vitality™
60 tablete ActivTab™- Pret obisnuit
- 120,00 lei
-
L-Tyrosine 500mg
50 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 80,00 lei
-
Kelp 550mg
100 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 64,00 lei
-
Selenium 200mcg 60cps
60 capsule- Pret obisnuit
- 47,00 lei
-
Super Rhodiola™ 500mg
30 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 91,00 lei