Solutii naturale pentru sistemul imunitar

Solutii naturale pentru sistemul imunitar

Ca orice sistem de aparare, sistemul imunitar are nevoie de forte bine pregatite, care sa functioneze intr-o coordonare perfecta pentru a face fata tuturor provocarilor. Anumite ingrediente naturale sustin sistemul imunitar, ofera un bun sprijin trupelor defensive si contribuie la buna lor functionare.

Activitatea defectuoasa a mecanismelor de aparare a organismului se manifesta printr-o frecventa mare a episoadelor infectioase (raceli, cistite, candidoze etc.), alergii, herpes si alte tulburari. Studiile arata ca buna functionare a sistemului imunitar poate fi afectata de alimentatie, stres, depresie, oboseala cronica, tratamente medicamentoase si varsta.1
Vitaminele, mineralele, acizii grasi Omega-3, probioticele, anumite plante, extractele biologice contribuie la modularea imunitatii, la cresterea capacitatii de lupta a organismului cu agentii patogeni, la reducerea episoadelor de boala si buna reglare a mecanismelor de aparare.

Oferiti-i sprijin sistemului imunitar! Iata cateva ingrediente care va pot ajuta:

  • Probioticele actioneaza asupra sistemului imunitar de la nivel digestiv. Promoveaza toleranta imunologica, sustin sistemele naturale de aparare si exercita actiune antiinfectioasa, contribuind la producerea factorilor antimicrobieni.
  • Colostrul sustine buna functionare a sistemului imunitar, datorita continutului bogat in imunoglobuline, proteine, minerale, vitamine si carbohidrati. Administrarea suplimentelor cu colostru amelioreaza statusul copiilor cu astm, cu dermatita atopica, alergii si infectii respiratorii si digestive.2,3,4 La adulti si la copii, acesta actioneaza ca imunomodulator.
  • Uleiul din ficat de cod, sursa de acizi grasi Omega-3 si Vitamine (A, D, E), joaca un rol important in sistemul imunitar atat datorita proprietatilor antioxidante, cat si imunomodulatoare. Vitamina D activeaza sistemul imunitar5, moduleaza raspunsul acestuia in bolile autoimune6; vitamina A joaca un rol important in imunitatea dobandita, contribuie la dezvoltarea celulelor T si B, in timp ce acizii grasi (EPA – acid eicosapentaenoic si DHA – acid docosahexaenoic) reduc manifestarile alergice (dermatite, alergii etc.).
  • Lactoferina este o glicoproteina cu numeroase functii in metabolismul fierului, proliferarea si diferentierea celulara, are proprietati antibacteriene, antivirale si antiparazitare. Lactoferina sustine procesele de proliferare, diferentiere si activare ale celulelor imunitare (Legrand et al., 2005), stimuleaza raspunsul imun si actioneaza ca antiinflamator (Haversen et al., 2002).


Sistemul imunitar al fiecaruia este unic. Fiziologia individuala raspunde diferit la substantele active administrate pentru sustinerea imunitatii.


  • Argintul coloidal este factor antiinfectios cu spectru larg de actiune, ce atenueaza simptomatologia si reduce timpul de recuperare dupa un episod infectios. Argintul coloidal are afinitate pentru gruparile ce contin sulf si fosfor, astfel ca este capabil sa se lege si sa perturbe structura enzimelor bacteriene vitale pentru procesele celulare. In cazul celulelor infectate cu particule virale, s-a evidentiat si capacitatea de a interfera cu materialul genetic viral, nepermitand multiplicarea acestora.
  • Vitamina C protejeaza celulele imunitare (neutrofilele, fagocitele, limfocitele) de stresul oxidativ. Vitamina C contribuie la inactivarea histaminei, mediator principal in alergii si procese inflamatorii, fiind recomandata in dezechilibrele imunitare care asociaza procesele inflamatorii (ex. infectiile respiratorii) si alergii.
  • Zincul e un microelement esential, cu rol important in sistemul imunitar. Studiile arata ca un nivel redus de zinc din organism determina scaderea functiilor celulelor imunitare, compromiterea monocitelor si a fagocitozei.
  • Seleniul (Se) – studiile arata ca suplimentarea cu Se contribuie la un mai bun raspuns imunitar, stimularea antigenica si a productiei de limfocite citotoxice.7
  • Astragalus contribuie la echilibrarea sistemului imunitar, fiind utilizat ca adjuvant in terapia cancerului si in infectii virale, inclusiv raceala si infectia cu herpes simplex. Ingredientele active din radacina de astragalus contribuie la cresterea numarului de celule stem in maduva osoasa si tesutul limfatic si la dezvoltarea lor in celulele imune.
  • Echinacea este o planta cu efect imunostimulator, bacteriostatic, antiviral, antifungic, detoxifiant sangvin si limfatic. Are traditie in tratamentul complementar al infectiilor respiratorii acute si recurente.
  • Goldenseal este considerat un antibiotic natural si potentator al sistemului imunitar, datorita efectului antibacterian, antifungic. Este un bun protector al mucoaselor organismului datorita continutului de alcaloizi cu efect imunostimulator. Reduce dezvoltarea complicatiilor si manifestarilor in raceli si gripe, daca este administrat in faze incipiente.

Optati pentru produse cu ingrediente de calitate, care ofera biodisponibilitate crescuta. Cititi de fiecare data eticheta si alegeti informat pentru sanatate!

Referinte:

  1. Modulation of Immune Functions by Foods, ncbi.nlm.nih.gov
  2. A novel extract from bovine colostrum whey supports innate immune functions. II. Rapid changes in cellular immune function in humans, sciencedirect.com
  3. Influence of 4 weeks of bovine colostrum supplementation on neutrophil and mucosal immune responses to prolonged cycling, onlinelibrary.wiley.com
  4. Exercise and exposure to heart following bovine colostrum supplementation: a review of gastrointestinal and immune function, cellmolbiol.com
  5. Vitamin D immune system boost? nhs.uk
  6. Vitamin D and the Immune System, ncbi.nlm.nih.gov
  7. Carlson BA, Yoo MH, Shrimali RK, et al. Role of selenium containing proteins in T-cell and macrophage function. Proc Nutr Soc 2010

Articol publicat in Nr.3 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare