- Stresul ne imbolnaveste incet, dar sigur
- Neurotransmitatorii si impactul lor asupra sanatatii
- Despre speranta, cu suflet
Disfunctiile imunitare, o abordare integrativa
Sistemul imunitar este un organ particular, prezent in intregul organism. Componentele sistemului imunitar sunt prezente in lichidele extracelulare si in tesuturile si organele care alcatuiesc sistemul limfoid. Un sistem imunitar echilibrat recunoaste, identifica, isi aminteste, ataca si distruge agentii patogeni prezenti in organism (virusuri, bacterii, fungi, paraziti, celule anormale).
Toleranta imuna
La baza actiunii sistemului imunitar este capacitatea acestuia de a face diferenta intre structurile self (proprii organismului) si non-self (straine organismului). Aceasta capacitate a organismului de a-si proteja propriile componente impotriva sistemului imunitar se numeste toleranta imuna. Tulburarile tolerantei imune sunt implicate in aparitia bolilor autoimune.
Ce sunt bolile autoimune
Bolile autoimune (BA) se declanseaza atunci cand raspunsul imun al organismului este indreptat impotriva propriilor tesuturi, adica organismul nu mai recunoaste structurile self. O boala autoimuna poate duce la distrugerea sau cresterea anormala a unui organ si la modificarea functiilor acestuia. De exemplu, in tiroidita autoimuna Hashimoto se distrug foliculii tiroidieni, ceea ce duce la fibroza si hipotiroidie, in timp ce in boala Graves foliculii tiroidieni cresc si apare hipertiroidia.
Reactiile autoimune pot afecta direct un singur organ (BA cu specificitate de organ), cum ar fi boala Crohn, sau mai multe organe (BA sistemice – fara specificitate de organ), cum ar fi lupusul sistemic eritematos.
Bolile autoimune pot afecta ochii (ex.: uveita, sindromul Sjörgen), articulatiile (ex.: spondilita anchilozanta, sindromul Reiter, poliartrita reumatoida), sistemul endocrin (ex.: diabetul zaharat tip I, pancreatita autoimuna, tiroidita Hashimoto, boala Graves), pielea (ex.: sclerodermia, dermatomiozita, psoriazisul, vitiligo, alopecia areata), vasele sangvine (ex.: poliarterita nodoasa, sindromul antifosfolipidic, anemia hemolitica, purpura trombocitopenica idiopatica, boala Behcet), sistemul gastro-intestinal (ex.: hepatita autoimuna, boala celiaca, boala Crohn, colita ulcerativa, ciroza biliara primara). Adeseori, o persoana poate avea in acelasi timp mai multe boli autoimune (ex.: tiroidita Hashimoto, poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, sindrom Sjögren).
Factorii favorizanti ai bolilor autoimune
Bolile autoimune sunt afectiuni extrem de complexe, ale caror cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Ele rezulta din interactiunea unuia sau a mai multor factori favorizanti, cum ar fi:
- predispozitia genetica - majoritatea bolilor autoimune sunt cauzate de o gena defecta care este inactiva pana cand un factor favorizant o activeaza si declanseaza boala.
- stresul oxidativ (incapacitatea organismului de a neutraliza radicalii liberi) - reduce functionarea normala sau poate distruge celulele, inclusiv celulele imunitare.
- stresul psihic - tulburarile neuroendocrine pot declansa boli autoimune. Depresia, anxietarea, stresul cronic influenteaza raspunsul imunitar. Asa se explica de ce unele boli autoimune apar mai frecvent dupa menopauza, iar altele se pot ameliora sau agrava in timpul sarcinii sau dupa nastere.
- proteinele glicozilate sunt molecule aberante si inutile rezultate din „legarea” excesului de glucoza de proteinele din organism impotriva carora sistemul imunitar sintetizeaza excesiv anticorpi.
- inflamatiile cronice sunt cauzate de excesul unor substante proinflamatoare, cum ar fi factorul de necroza tumorala (TNF-α), interleukinele IL-6, IL1-B si leucotrienele LTB-4.
- deficitul de vitamine, minerale si malabsorbtia produc un dezechilibru intre aportul de glucide, lipide si proteine.
- sanatatea sistemului digestiv - aproximativ doua treimi din celulele imunitare se gasesc in sistemul digestiv. Permeabilitatea intestinala crescuta, dezechilibrul florei intestinale favorizeaza patrunderea in circulatia sangvina a substantelor antigenice.
Ficatul, prin rolul esential pe care il are in sinteza si secretia de albumina, in depozitarea glucozei, in sinteza de vitamine si minerale, in procesele de detoxifiere a organismului, influenteaza toate functiile organismului, inclusiv pe cea imunitara.
Infectiile virale, bacteriene, parazitare, fungice suprastimuleaza raspunsul imunitar.
Expunerea prelungita la metale grele, deseuri industriale, pesticide, erbicide, gaze de esapament, fum de tigara, la unele medicamente.
O situatie speciala din punct de vedere imunitar este cea a persoanelor care au suferit un transplant. Mecanismele de aparare imunitara sunt implicate si in respingerea organelor transplantate. Organul transplantat este identificat de catre sistemul imunitar al primitorului ca fiind strain, atacat si distrus.
Abordari integrative in bolile autoimune
Tratamentele majoritatii bolilor autoimune includ medicamente imunosupresoare care au efecte secundare, precum: osteoporoza, diabet, infectii, dislipidemie, hipertensiune, glaucom, cataracta, neuropatii periferice, toxicitate renala si hepatica, greata, cistita, cresterea in greutate, tulburari de somn, probleme gastro-intestinale, cancer.
Bolile autoimune nu sunt boli independente, ci sunt influentate de functionarea intregului organism. Unele celule imunitare circula in tot corpul prin sistemul sangvin si limfatic, altele sunt stocate in anumite tesuturi cu functii imunologice cum ar fi pielea, membranele mucoaselor (bucale, nazale, uro-genitale), splina, amigdalele palatine, ganglionii limfatici, intestinul subtire, plamanii, secretiile glandulare (saliva, secretiile gastrice etc.). Elaborarea programelor de tratament natural pentru bolile autoimune este o adevarata provocare din cauza acestor interactiuni complexe si a dependentei raspunsului imun de starea de functionare a intregului organism.
Este complet contraindicata folosirea produselor naturale la intamplare, cu atat mai mult cu cat o boala autoimuna apare, de cele mai multe ori, in asociere cu alte boli autoimune, iar cauzele, simptomele si deci tratamentul variaza foarte mult de la persoana la persoana. Granita dintre sigur si toxic poate fi subtire, atunci cand luati „tratamente dupa ureche”.
In Centrul de Medicina Integrativa Secom® programele de tratament natural sunt elaborate pe baza analizei holistice a fiecarui caz, urmarindu-se: reducerea actiunii factorilor favorizanti ai bolilor autoimune; modularea raspunsului imunitar; sustinerea structurii si functiilor organelor afectate de tulburarile imunitare si de alte afectiuni prezente sau cu risc de a se manifesta; ameliorarea reactiilor secundare ale medicatiei alopate.
Evaluarea starii globale de sanatate a pacientului, etapa esentiala in elaborarea programului de tratament, se face pe baza analizelor medicale, dar si a testarii EIS (electroscanarea interstitiala). Testarea prin EIS ofera informatii privind starea functionala a diferitelor organe si riscurile de aparitie a unor afectiuni imunologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrine, genito-urinare, metabolice, digestive, neurologice, inainte ca ele sa poata fi evidentiate prin analize sangvine sau imagistice.
Abordarea integrativa a pacientului si calitatea exceptionala a produselor Secom® sunt factori esentiali pentru obtinerea unor rezultate favorabile, stabile pe termen lung si in cazul pacientilor cu tulburari autoimune.
Hydraplenish® plus MSM este unul dintre produsele folosite in tratamentul complementar al poliartritei reumatoide, care contine nutrienti esentiali in concentratii optime pentru reducerea procesului inflamator si pentru mentinerea integritatii structurilor articulare.
Trans-pterostilbene 50mg contine extract standardizat pTeroPure®, 99% puritate. Produsul reduce sinteza citokinelor proinflamatoare TNF-α, IL-1β, IL-6 si a radicalilor liberi de oxigen si azot cauzati de dezechilibrele imunitare.
Terapia glandulara in bolile autoimune
Terapia glandulara este folosita pretutindeni in lume. Conceptul de baza al terapiei glandulare este acela ca prin consumarea unui extract din glanda unui animal se va imbunatati functia glandei umane corespunzatoare. Tesuturile glandulare sunt bogate in vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi, polipeptide, enzime si multe alte substante nutritive. Produsele din portofoliul Secom® pentru acest tip de terapie sunt unice pe piata romaneasca de profil si contin extracte glandulare purificate obtinute prin liofilizare, asociate cu amestecuri brevetate de extracte din plante si saruri minerale homeopate pentru cresterea efectelor benefice.
Extractul de timus (Thymus plus caps™)
Beneficiile extractului de timus de vitel sunt atribuite unor hormoni (timozina, timopoetina, timulina). Asociat cu extractul de splina si limfa, ajuta la diferentierea si maturarea limfocitelor, stimuleaza macrofagele in ficat, splina si ganglionii limfatici, creste activitatea celulelor natural killer.
Extractul de tiroida (Thyroid caps ™)
Extractul de tiroida imbunatateste metabolismul energetic in toate celulele corpului, inclusiv in celulele imunitare.
Multi Gland Caps™ For Women si Multi Gland Caps™ For Men sunt produse complexe, originale si foarte eficiente pentru imbunatatirea starii generale de sanatate a organismului feminin, respectiv masculin.
Adrenal vitality™, este o formula complexa cu extract de glande suprarenale, vitamine, aminoacizi si extracte standardizate din plante pentru functionarea optima a glandei suprarenale si imbunatatirea capacitatii de adaptare a organismului la stresul psihic, fizic, imunitar.
Studiu de caz
Tratamentul integrativ in bolile autoimune
Situatie
Pacienta F.S., in varsta de 58 de ani, s-a adresat Centrului de Medicina Integrativa Secom® cu diagnosticul de poliartrita reumatoida seropozitiva, sindrom inflamator, tiroidita autoimuna, glaucom, dislipidemie.
Istoric:
Boala debutase in urma cu 13 ani. Pacienta avea o mobilitate foarte redusa, se deplasa cu greutate singura, avea dureri poliarticulare mari care ii provocau tulburari de somn si urma tratamentul medicamentos specific bolii.
Rezolvare:
Personalizarea tratamentului natural s-a facut printr-o abordare holistica, urmarind reducerea tulburarilor hepato-biliare, digestive, metabolice, emotionale – evidentiate prin EIS si resimtite de pacienta, modularea imunitara, reducerea distructiilor si refacerea structurilor articulare. Pacientei i s-a intocmit un program de tratament cu produse naturale din portofoliul Secom® compatibil cu tratamentul medicamentos. Evolutia a fost constant pozitiva si dupa patru luni de tratament pacienta nu a mai avut probleme de mobilitate.
Dupa un an de tratament, a putut parcurge 10-15 km pe jos. Treptat, valorile markerului de inflamatie si de autoimunitate s-au apropiat de normal si tratamentul medicamentos pentru PAR a fost intrerupt. Pacienta mai are din cand in cand pusee dureroase usoare si urmeaza tratamente naturale elaborate lunar in Centrul de Medicina Integrativa Secom® pentru mentinerea starii de sanatate si evitarea recaderilor.
Articol publicat in Nr.3 al revistei ”Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”