Alimentatia sanatoasa - singura dieta antiimbatranire

Alimentatia sanatoasa - singura dieta antiimbatranire

Intr-o epoca in care promisiunea tineretii ocupa o parte considerabila a discursului, apar si intrebarile firesti – exista oare o dieta care sa mentina tineretea sau sa incetineasca imbatranirea? Ce ingrediente ar trebui sa contina aceasta, astfel incat sa ne pastram energia si sanatatea?

text: Andreea Conicescu, Consultant Nutritie Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom®

In realitate, alimentele pe care le consumam nu pot opri procesul de imbatranire celulara. Putem totusi evita imbatranirea prematura prin reducerea nivelului de radicali liberi, dar si prin respectarea principiilor alimentatiei sanatoase.

1 Mancati direct proportional cu necesarul organismului si cu efortul depus.

2 Nu va infometati, deoarece riscati sa se consume tesutul muscular in detrimentul grasimii, care produce factori proinflamatori si duce la aparitia radicalilor liberi.

3 Mancati fructe si legume de sezon in stare proaspata – sunt bogate in fitonutrienti precum carotenoizi, flavonoide, taninuri, va asigura aportul de antioxidanti si cresc capacitatea organismului de a produce SOD si glutation.

4 Consumati lactate fermentate (iaurt, sana, kefir) – contin bacterii prietenoase ce reduc inflamatiile, inhiba dezvoltarea agentilor patogeni, imbunatatesc imunitatea; luati, suplimentar, probiotice.

5 Consumati saptamanal peste si oua – contin Omega‑3, colina, diverse vitamine ce reduc inflamatiile, mentin integritatea membranelor celulare si imbunatatesc sistemul imunitar.

6 Beti apa si renuntati la bauturile racoritoare.

7 Eliminati zaharul, alcoolul, tutunul – acestea deshidrateaza, scad nivelul de acid folic, vitamine B si vitamina C.

8 Consumati alimente integrale – paine, orez, paste.

9 Renuntati la gatitul prin prajire si evitati alimentele arse sau foarte bine rumenite – aceste tehnici de gatire formeaza compusi toxici pentru organism, precum acroleina, hidrocarburile aromatice, acrilamida.

10 Consumati uleiul crud. Adaugati-l la finalul procesului de gatire.

11 Tineti post una-doua zile pe saptamana – reduceti cantitatea de alimente consumate, mancati legume cat mai putin prelucrate termic si fiti atenti la carbohidrati.

12 Consumati la fiecare masa legume crude.

13 Scoateti din alimentatie mezelurile, fast-foodul, margarina, produsele de patiserie – contin grasimi „trans”, diversi stabilizatori de gust, culoare, miros.

14 Reduceti consumul de sare si inlocuiti-l cu condimente precum marar, patrunjel, cimbru, oregano, rozmarin, usturoi, ardei iute, suc de rosii etc.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare

Platforma Secom foloseste scripturi javascript si aplicatii externe pentru a livra promotii si discounturi. Pentru a putea beneficia de promotiile Secom, asigura-te ca scripturile javascript sunt activate si pot fi folosite pe browserul tau., cat si scripturile aferente aplicatiilor ce genereaza regulile promotionale, ca de ex. 'limoniapps-discountninja.min.js'.

Daca folosesti o extensie de tip ad-blocker este posibil sa fie nevoie sa o dezactivezi pentru a avea acces la toate functionalitatile magazinului online.

Multumim!