Suplimentele care ne ajuta sa tinem pasul cu varsta

Suplimentele care ne ajuta sa tinem pasul cu varsta

Corpul nostru este una dintre cele mai sofisticate si complexe masinarii. Chiar daca pare sa functioneze perfect, pe masura ce inaintam in varsta, aceasta acumuleaza un anumit „grad de uzura” si incepe sa adune probleme la nivelul diverselor sisteme. Preventia este esentiala in acest caz, iar nutrientii din suplimentele alimentare joaca un rol pe care n-ar trebui sa-l ignoram.

Dupa ce trecem de 30 de ani, corpul nostru incepe sa ne dea pri­mele semnale de alarma. Oboseala cronica, lipsa de energie, problemele de memorie si concentrare, pielea terna, imunitatea slaba arata ca organismul nostru se lupta cu niste defi­cite, iar noi ii „exploatam” in continuare resursele, agravandu-i situatia. Sigur, capacitatea de adaptare a acestuia este extraordi­nara, insa atunci cand isi va activa semnalele de avarie, problemele s-ar putea sa fie ireversibile sau mult mai greu de rezolvat.

CUM NE POT AJUTA NUTRIENTII?

Alimentatia este princi­pala sursa de combus­tibil care asigura buna functionare a intregului organism. Este recoman­dat ca aceasta sa contina macronutrienti, respectiv proteine, carbohidrati si gra­simi, dar si micronutrienti, reprezentati de vitamine si minerale. O dieta echi­librata trebuie sa asigure corpului nostru, zilnic, toate aceste ingredien­te. De asemenea, alaturi de alimentatie, miscarea si mediul in care traim isi vor lasa amprenta starii noastre de bine.

DE CE CORPUL NOSTRU ARE MAI MULTA NEVOIE DE NUTRIENTI CÂND IMBATRÂNIM

Odata cu schimbarile hor­monale care survin odata cu varsta de 40 de ani, apar o multime de schimbari la nivelul intregului orga­nism. Daca pana atunci corpul nostru s-a confrun­tat cu niste deficite din punct de vedere nutritiv, acestea se vor manifesta mult mai puternic pe noua plaja de varsta. Tot pe ma­sura ce imbatranim, corpul nostru dezvolta anumite intolerante sau boli care impiedica absorbtia unor nutrienti. Discutati cu me­dicul de familie si stabiliti impreuna categoria de nutrienti, dozele, perioa­da de administrare, astfel incat sa aveti un program adaptat cerintelor specifice corpului vostru.

CE SUPLIMENTE NE SUNT NECESARE SI DE CE?

1 VITAMINELE SI MINERA­LELE sunt micronutrienti care participa la multe procese ale organismului. Majoritatea nu pot fi sin­tetizate, iar aportul extern este crucial. Inca de la varsta de 20–30 de ani, urmariti nivelul de vitamina D3, mai ales daca lucrati in spatii inchise, fara a va expune pielea la soare. Aceasta are un rol important in sistemul imunitar, dar si in sanatatea sistemului osos, ajutand la prevenirea osteoporozei.

2 VITAMINELE DIN GRU­PUL B au multiple roluri in functionarea sistemului nervos. Ajuta la metaboliza­rea nutrientilor din alimente si utilizarea lor ca energie, la formarea globulelor rosii si a neurotransmitatorilor. Daca sunteti vegetarian, vegan sau consumati putina carne rosie, verificati nivelul acestei vitamine in orga­nism si suplimentati-o prin produse specifice.

3 VITAMINA A este cunos­cuta pentru rolul pe care-l are pentru sanatatea pielii si a ochilor. Deficitul se manifesta la nivelul pielii, al mucoaselor si prin probleme imunitare.

4 VITAMINA C este un antioxidant puternic, dar actioneaza si la nivelul tegu­mentelor si al sistemului imunitar. Doza zilnica reco­mandata pentru persoanele adulte, sanatoase variaza intre 75 si 125 mg.

5 VITAMINA E (tocoferolul) are proprietati antioxidante si sustine sanatatea pielii.

6 CALCIUL este utilizat de organism pentru constructia osoasa, transmiterea impulsurilor nervoase si sanatatea cardiovasculara.

In lista mai puteti include si zincul, seleniul, fierul (varstnicii sunt mai predispusi la anemie feripriva), magneziul.

ACIZII GRASI OMEGA-3 SI SISTEMUL CARDIOVASCULAR

acizi grasi omega 3

Responsabile de 60% dintre decese, in Romania, bolile cardiovasculare se accentuea­za odata cu varsta. Un prim pas consta in adoptarea unui regim alimentar care sa ur­mareasca controlul greutatii si scaderea Ldl-colestero­lului si a trigliceridelor. Asocierea unor ingrediente ca acizii grasi omega-3, bogati in DHA si EPA, coen­zima Q10, drojdia din orez rosu, resveratrolul va poate sustine in acest demers.

SISTEMUL NERVOS SI NEVOILE SALE SPECIFICE

Si capacitatea creierului de a-si indeplini functiile incepe sa scada. Nu trebuie sa ajungem la 70 de ani pen­tru a ne da seama ca avem probleme de memorie, ne concentram mai greu si dam mai putin randament daca suntem obositi. Celula ner­voasa are nevoie de ajutor, iar ingrediente precum ace­til-l-carnitina, citicolina, glu­tamina, vitaminele B, acizii grasi omega-3 ii vor sustine functiile.

Si pentru ca tulburarile de somn incep sa fure tot mai multe nopti odata ce inaintam in varsta, alegeti formulele cu melatonina, va­leriana, L-triptofanul, acidul gama-aminobutiric, ingredi­ente care sa induca relaxa­rea si sa va ajute la reglarea ritmului circadian.

SISTEMULUI OSTEOARTICULAR N-AR TREBUI SA-I LIPSEASCA:

1 CALCIUL, mineral care asigura densitatea si integritatea osoasa. Nece­sarul de calciu intre 19 si 70 de ani este de 1.000 mg, iar dupa aceasta varsta nivelul acestuia creste la 1.200 mg. Femeile insarcinate, precum si cele care alapteaza au nevoie de mult mai mult calciu, iar odata cu menopa­uza, trebuie sa monitorizeze cu atentie nivelul acestuia, din cauza predispozitiei spre osteoporoza.

2 GLUCOZAMINA SI ACIDUL HIALURONIC sunt doua ingrediente pe care trebuie sa le urmariti. Acestea contri­buie la reducerea proceselor de distrugere a cartilajelor, sustinandu-le in momentele de efort intens.

3 MSM (metilsulfonil­metanul), un component natural al sulfului, este de mare ajutor atunci cand apar durerile date de pro­blemele osteoarticulare. Acesta sustine mobilitatea, avand totodata proprietati antiinflamatoare.

FRUMUSETEA SE PROTEJEAZA DIN TIMP

Si pentru ca pielea, cel mai expus organ al corpu­lui, are nevoie de o grija aparte, recomandat este sa va creati o strategie care sa includa o abordare inter­na si una externa. La nivel intern, oferiti-i nutrienti cu proprietati antioxidante – resveratrol, vitaminele A, E, zinc; nutrienti care sa ofe­re hidratare si sa sustina structura si elasticitatea tesuturilor – acid hialuro­nic si colagenul hidrolizat. La nivel extern, folositi produsele nutritive adaptate tipului de ten, introduceti retinolul daca aveti 40 de ani, faceti-va o regula din a va exfolia pielea, utilizand acizii AHA si BHA (ajuta la curatarea pielii, la calma­rea inflamatiilor si la inlatu­rarea celulelor moarte). Si nu uitati niciodata de cea mai buna crema antiimbatrani­re, crema cu SPF.

Si pentru ca imbatranirea se instaleaza in corpul nostru mult mai devreme decat ne imaginam, aveti grija de sanatatea acestuia si ajutati-l sa-si mentina buna functionare cat mai mult timp.

referinte:

1. Mayo Clinic On Healthy Aging, Edward T. Creagan, M.D., FAAHPM, Rochester, Minnestota
2. www.webmd.com/healthy-aging/over-50-nutrition-17/vitamin-essentials-as-we-age

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare