- Intolerantele alimentare – ce sunt si cum ne afecteaza viata
- Nutritia functionala si integrativa schimba paradigma in materie de stil de viata sanatos
- Diete atente cu sanatatea ta
Mituri despre nutritie
Obisnuintele alimentare din familie, traditiile culturale, educatia pe care o aveminfluenteaza felul in care, ca adulti, alegem sa ne hranim. De multe ori, certitudinile pe care ne‑am sprijinit se naruie, sub ochiul patrunzator al nutritionistilor din toata lumea.
1 Restrictia calorica are efecte benefice pentru sanatate
ADEVARAT
Restrictia calorica (RC) presupune reducerea consumului caloric zilnic cu 15-20%, pastrand aportul necesar de nutrienti. Acest lucru are ca rezultat reducerea greutatii, dar si scaderea riscului de a dezvolta boli degenerative. Restrictia calorica reduce rata metabolismului si, in consecinta, intarzie deteriorarea celulelor si diminueaza stresul oxidativ. Cercetarile biochimice au relevat faptul ca RC incurajeaza procesul de autofagie (prin care celulele isi distrug componentele imbatranite pentru asigurarea energiei, dar si pentru crearea de noi componente celulare).
RC nu este o cura de slabire, desi are si acest efect, si presupune cel putin 1 an de acomodare la noul stil de viata. Unii nutritionisti combina RC cu conceptul de intermittent fasting (post intermitent), ceea ce inseamna compactarea perioadei in care mancam la 8 ore in timpul zilei – de exemplu, prima masa sa fie la 11, iar ultima, la 19. Desi unii cercetatori avanseaza ipoteza ca restrictia calorica ajuta si la prelungirea vietii, rezultatele studiilor nu sunt concludente inca, in aceasta privinta.
2 Untura de porc este un aliment daunator pentru sanatate
FALS
Specialistii in biochimie alimentara confirma faptul ca untura de porc are proprietati benefice si este recomandata ca atare, dar si pentru gatit – in cantitati moderate. O sursa locala valoroasa de grasimi monosaturate (48%), untura de porc, datorita acidului oleic pe care-l contine, combate depresia si protejeaza organismul impotriva aparitiei unor boli severe.
Untura este bogata in vitamina D (o lingura de untura contine 1000 UI de vitamina D, iar ciupercile, singura sursa vegetala de vitamina D la indemana, doar 21 UI pentru o ciuperca) – ceea ce, mai ales in anotimpul rece, o face si mai valoroasa. De asemenea, untura are rol moderat in reglarea hormonala.
„O surpriza placuta a fost ca alimente despre care credeam ca nu-mi fac bine, dar care imi placeau foarte mult – cafeaua si ciocolata neagra, nucile, iaurtul gras, vinul si branza – erau bune pentru sanatate.”
Tim Spector, „The Diet Myth: Why the Secret to Health and Weight Loss is Already in Your Gut
3 Postul este intotdeauna sanatos
FALS
A tine post este o practica larg raspandita la noi, mai cu seama inainte de anumite sarbatori religioase (Pasti, Sf. Maria, Craciun). Exista insa mari diferente intre ce consumau in timpul postului bunicii nostri si ce alegem noi astazi.
Pe vremuri, mesele contineau legume si verdeturi de sezon, consumate crude sau gatite (sub forma de ciorbe, tocane, mancaruri scazute, salate) – ceapa si usturoi, radacinoase, urzici, spanac, loboda, ciuperci, praz, fructe. Astazi, in post mancam multa paine, cartofi, paste, pateuri vegetale si snitele din soia, iar ca gustari, preferam covrigii, merdenelele, pufuletii sau dulciurile de post, care sunt insa sarace in nutrienti.
4 Dietele vegane asigura o sanatate mai buna
FALS
Alimentatia bazata exclusiv pe alimente de origine vegetala (plante, germeni, seminte) este mai restrictiva decat cea vegetariana, care permite laptele, branza si ouale. Dieta vegana duce adesea la pierderea unor nutrienti esentiali organismului, cel mai des intalnite fiind deficientele in complexul de vitamine B, vitamina D, fier, acizi grasi omega-3, iod, zinc.
Chiar daca cei care urmeaza aceasta dieta includ in alimentatie cereale sau lapte imbogatite cu vitamine, soia nemodificata genetic, legume verzi etc., este nevoie de o monitorizare atenta din partea unui nutritionist si de un efort constant pentru a compensa scoaterea din dieta a unor nutrienti.