- Ce solutii avem cand ne confruntam cu infertilitatea
- Cauze frecvente ale infertilitatii: endometrioza si sindromul ovarelor polichistice
- Repere din SECOM, Perspective nr. 24
Mituri despre infertilitate
Barbatul determina sexul copilului; avem deja un copil, asa ca n-ar trebui sa fie greu sa-i facem o surioara sau un fratior; gandirea pozitiva si un concediu relaxant sunt solutia pentru a ramane insarcinata. Care este realitatea din spatele celor mai frecvente mituri despre infertilitate?
Daca am deja un copil si imi mai doresc unul, ar trebui sa imi mai fac griji legate de infertilitate?
Desi poate parea greu de crezut, infertilitatea secundara, respectiv incapacitatea de a ramane insarcinata sau de a duce o sarcina la termen dupa o nastere anterioara, este la fel de frecventa ca infertilitatea primara. O treime dintre cuplurile din Romania care isi doresc al doilea copil, dar nu obtin o sarcina pe cale naturala, cred ca „pur si simplu nu s-a intamplat” (arur.ro), asa ca nu mai cauta o solutie medicala. Insa in timpul scurs de la prima sarcina se poate sa fi aparut patologii care sa impiedice obtinerea celei de-a doua. Uneori, infertilitatea secundara poate fi legata de o complicatie care a survenit in sarcina anterioara sau inainte de nastere, precum cicatrizarea uterului sau deteriorarea trompelor uterine. Dar cel mai adesea, infertilitatea secundara este determinata de aceleasi cauze ca si in cazul infertilitatii primare.
Daca reduci stresul si te relaxezi, ramai mai usor insarcinata?
Infertilitatea este de cele mai multe ori o problema medicala, nu una de natura psihologica. Cauzele care impiedica formarea unei sarcini pot fi diverse si trebuie tratate si inlaturate cu ajutorul medicului specialist in probleme de infertilitate. In cazul stresului cronic, relaxarea poate contribui la succesul tratamentului infertilitatii.
Stimularea ovariana, mai ales daca este repetata timp de mai multe cicluri, va reduce rezerva ovariana?
La nastere, o fetita are cateva sute de mii de ovocite in ovare. Dintre acestea, vor ovula doar 3-400 (un ovul pe luna timp de 3-4 decenii). O cantitate foarte mare de celule reproductive este irosita in fiecare luna deoarece, pe langa ovulul eliberat la ovulatie, se pierd multe alte ovule. Stimularea ovariana nu reduce rezerva ovariana. Aceasta utilizeaza diferite medicamente cu ajutorul carora, in luna in care sunt administrate, ovarul este stimulat sa produca semnificativ mai multe ovule decat intr-un ciclu menstrual natural. In mod normal, un singur ovul se maturizeaza si este eliberat la ovulatie.
Tratamentul pentru stimularea ovariana este dureros si complicat?
Tratamentul presupune administrarea unor injectii subcutanate zilnice, pe o durata de 8-12 zile, cu ajutorul unor dispozitive (pen-uri) usor de folosit. Ca efecte secundare, unele paciente pot resimti o presiune la nivelul ovarelor, balonare, constipatie, irascibilitate ori dureri de cap tranzitorii. Poate fi „complicat“ insa din punct de vedere psihologic, gestionarea asteptarilor sau a esecului fiind foarte dificila pentru cuplu.
Daca un cuplu doreste sa aiba un copil, e important sa aiba contacte sexuale numeroase indiferent de moment, nu doar in perioada ovulatiei?
Cuplul trebuie sa aiba relatii sexuale din doua in doua zile in saptamana in care fertilitatea femeii este la cote maxime. Contactul sexual poate avea loc si inainte de perioada de ovulatie, pentru ca spermatozoizii au o durata de viata de 3-5 zile. Daca scopul este obtinerea unei sarcini, barbatului nu i se recomanda o activitate sexuala prea intensa, fiindca aceasta poate reduce temporar numarul spermatozoizilor.
Cat de mult sta in puterea fiecarui parinte sa determine sexul copilului?
Din punct de vedere stiintific, barbatul este cel care determina sexul copilului. Fiecare avem 22 de perechi de cromozomi identici si o pereche care contine un cromozom X de la mama si un cromozom de la tata – care poate fi X sau Y. Spermatozoizii purtatori de cromozomi Y determina evolutia embrionului catre sexul masculin, iar spermatozoizii purtatori de cromozomi X determina evolutia embrionului catre sexul feminin. Un studiu realizat de Universitatea din Newcastle sugereaza ca genele barbatului determina predispozitia acestuia de a concepe baieti sau fete. Barbatii mostenesc tendinta de a avea mai multi fii sau mai multe fiice de la parinti. Asta inseamna ca un barbat cu multi frati are mai multe sanse sa aiba fii, in timp ce un barbat cu multe surori are mai multe sanse sa aiba fiice.
Ovulatia are loc in aceeasi zi in fiecare luna?
Ziua ovulatiei se schimba de la un ciclu la altul, de aceea, urmarirea datei ovulatiei este importanta atunci cand un cuplu doreste sa conceapa un copil.
Sangerarea menstruala este un semn sigur al ovulatiei?
Chiar daca o femeie nu a ovulat, ea poate avea sangerari menstruale ca rezultat al fluctuatiilor hormonale.