- Cauze frecvente ale infertilitatii: endometrioza si sindromul ovarelor polichistice
- Repere din SECOM, Perspective nr. 24
- Suplimentele alimetare premium – sursa importanta de nutrienti de calitate superioara
Ce solutii avem cand ne confruntam cu infertilitatea
Traim cu impresia ca, atunci cand ne vom dori un copil, il vom putea avea cu usurinta, si amanam acest moment pentru mai tarziu. Dar fiecare an care trece face ca obstacolele sa se inmulteasca. Sfaturile celor din jur de tipul „se va intampla cand trebuie sa se intample”, desi menite sa incurajeze, pot face mai mult rau. Iar uneori, mai tarziu ajunge sa fie prea tarziu. De aceea, avem nevoie de sprijin de specialitate si de informatii din surse competente, ca sa intelegem din vreme care sunt cauzele infertilitatii, cum o putem preveni, diagnostica si trata, astfel incat sa ne indeplinim visul de a deveni parinti.
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste infertilitatea ca fiind incapacitatea de a avea un copil, dupa un an de activitate sexuala regulata, fara utilizarea mijloacelor contraceptive. La cuplurile mature, de peste 35 de ani, perioada este de 6 luni.
Infertilitatea primara afecteaza 40% dintre cuplurile infertile si se caracterizeaza prin absenta oricarei sarcini in antecedente.
Infertilitatea secundara afecteaza 60% dintre cuplurile infertile si se caracterizeaza prin absenta unei sarcini dupa ce cuplul a conceput unul sau mai multi copii. Poate fi cauzata de imbatranire sau de aparitia unor factori de risc dupa nasterea ultimului copil.Infertilitatea este diferita de sterilitate, care este incapacitatea absoluta de a ovula sau de a produce sperma.
Cand ne referim la infertilitatea unui cuplu, in 30% din cazuri este vorba despre cauze de natura feminina, in 30%, de cauze de natura masculina, in alte 30%, de o combinatie de cauze atribuite ambilor parteneri, iar in 10%, de cauze necunoscute (fertilityanswers.com). De aceea, in cazul infertilitatii unui cuplu, e nevoie ca ambii parteneri sa efectueze investigatii.
CAUZELE INFERTILITATII MASCULINE SI FEMININE
Infertilitatea masculina este o problema de sanatate globala insuficient cercetata pentru a-i intelege adevarata amploare si prevalenta. Lipsa informatiilor exacte privind infertilitatea masculina este rezultatul credintelor culturale, religioase, dar in special a atitudinii reticente a barbatilor, care considera ca infertilitatea masculina este mult mai stigmatizanta decat infertilitatea feminina. Perceptiile asupra masculinitatii pot influenta si acceptarea de catre barbati a tratamentelor infertilitatii.
Cele mai frecvente cauzeale infertilitatii masculine
! Probleme de ejectare a materialului seminal produse de:
• disfunctia erectile
• ejacularea precoce si/sau retrograda (in vezica urinara)
• pozitionarea defectuoasaa uretrei (orificiul de eliminare a fluidelor este situat pe fata inferioara a penisului)
• absenta sau obstructia canalelor de transport a spermei catre uretra
• prezenta anticorpilor antispermatozoizi
• vasectomie(sterilizarea masculina)
! Absenta sau niveluri reduse ale spermei: cauzata de varicoceli (anomalie a venelor de la nivelul testiculelor), exces de caldura in jurul organelor genitale, inflamatii uro-genitale, stres
! Calitatea scazuta a spermei, manifestata prin:
• oligospermie: numarul scazut de spermatozoizi
• azoospermie: lipsa spermatozoizilor
• teratospermie: modificarea morfologiei (formei) spermatozoizilor
• astenospermie: motilitatea scazuta si incapacitatea spermatozoizilor de a ajunge in ovul
! Nivelul scazut al testosteronului, cu cauze multiple: dezechilibre ale hormonilor produsi de hipotalamus, hipofiza si testicule, obezitate, sedentarism
! Varsta: scaderea calitatii spermatozoizilor devine, in general, o problema dupa varsta de 60 de ani
! Unele afectiuni – de exemplu, diabetul, infectiile (oreionul, bolile cu transmitere sexuala) si interventiile chirurgicale testiculare, inghinale, intestinale, pelvine
! Tratamentele medicale agresive – de exemplu, chimioterapia
! Testiculele necoborate in scrot, torsiunea testiculara
! Modificari ale numarului sau structurii cromozomilor
! Stresul oxidativ, care poate deteriora membrana si ADN-ul spermatozoizilor.
Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine
! Anovulatia (lipsa ovulatiei) – aproximativ 25% din infertilitatea feminina este cauzata de anovulatie (reproductivefacts.com).
Anovulatia poate fi consecinta urmatoarelor probleme functionale si morfologice: anomalii ale ovarelor – ex. insuficienta ovariana primara (pierderea functiei normale a ovarelor inainte de varsta de 40 de ani), sindrom de ovar polichistic (SOPC); lipsa maturizarii ovulului din diverse motive, precum lipsa proteinelor specifice necesare maturarii acestuia, obezitate, endometrioza; tulburari ale sistemului endocrin (hipotalamus, hipofiza, tiroida, glande suprarenale), care provoaca dezechilibre ale hormonilor sexuali; reducerea rezervei ovariene – femeile se nasc cu toti foliculii ovarieni pe care ii vor avea vreodata (rezerva foliculara), dar, in timp, numarul acestora se epuizeaza („pierderea rezervei ovariene”).
! Greutatea corporala redusa sau obezitatea, care determina carenta sau exces de hormoni sexuali
! Disfunctiile trompelor – intre 25 si 35% din infertilitatea feminina este cauzata de anomalii ale trompelor uterine (Societatea Americana pentru Reproducere Umana – ASRM)
! Afectiunile uterine – ex. endometrioza, uter septat, fibroame, polipi, cicatrici uterine
! Esecul implantarii – incapacitatea unui embrion de a se implanta in uter
! Unele tratamente medicale, cum ar fi chimio si/sau radioterapia
! Sterilizarea – blocarea chirurgicala a trompelor uterine
! Modificarile numarului sau structurii cromozomilor
! Respingerea embrionului de catre sistemul imunitar al mamei, din cauza asemanarii genetice imunitare dintre mama si tata, a sindromului antifosfolipidic, anticorpilor antispermatici, incompatibilitatii Rh sau a bolilor autoimune (lupus eritematos, artrita reumatoida, boala Chron, psoriazis, tiroidita autoimuna Hashimoto, boli genetice – ex. sindromul HELLP).
Fumatul, consumul de alcool sau de narcotice scad atat fertilitatea feminina, cat si cea masculina.
CICLUL MENSTRUAL SI FERTILITATEA
Tulburarile de ovulatie, conceptie, implantare sau de sustinere a sarcinii sunt direct influentate de durata ciclului menstrual, fluxul si durata menstruatiei. Identificarea cauzelor ciclului menstrual si menstruatiei anormale poate oferi indicii si asupra cauzelor infertilitatii si, de aceea, trebuie avute in vedere in luarea deciziilor clinice.
Ciclul menstrual nu trebuie confundat cu menstruatia
Ciclul menstrual (CM) este procesul lunar in care ovarele elibereaza un ovul, mucoasa uterului (endometrul) se ingroasa pentru a sustine o sarcina si, daca nu exista sarcina, aceasta mucoasa este eliminata prin menstruatie. Durata medie a CM este de 28 de zile, dar poate varia de la femeie la femeie si, chiar la aceeasi femeie, de la luna la luna. La majoritatea femeilor, CM este de 21 pana la 35 de zile, iar la adolescente poate varia intre 21 si 45 de zile. CM cu durata sub 21 sau peste 35 de zile sau care variaza cu mai mult de 20 de zile de la luna la luna este considerat CM neregulat.
Menstruatia este o perioada a ciclului menstrual in care se elimina, cu sangerare, tesut din mucoasa uterina, prin vagin
. Menstruatia apare lunar in perioada vietii cuprinsa intre menarha (prima menstruatie) si menopauza. Durata medie a menstruatiei normale este de aproximativ 5 zile.
Fazele ciclului menstrual
Ciclul menstrual se imparte in trei faze: foliculara, ovulatorie si luteala. Vedeti detalii in infograficul de la pag. 11.
1 Faza foliculara
Faza foliculara incepe in prima zi de sangerare, considerata prima zi a CM. Durata fazei foliculare este de 10-14 zile. In aceasta faza, in jurul zilei a 5-a, sub influenta hormonului de stimulare foliculara (FSH), la nivelul unui ovar sunt stimulati mai multi foliculi care contin ovule imature. Doar unul dintre acesti foliculi va fi selectat pentru ovulatie, mecanismul de selectie fiind necunoscut. Acest folicul devine dominant, iar ovulul pe care il contine se transforma in ovul matur. Ceilalti foliculi selectionati isi inceteaza dezvoltarea si degenereaza.
Foliculul dominant secreta estrogeni, care ingroasa endometrul, pregatindu-l sa hraneasca un embrion si stimuleaza colul uterin sa produca mucus cervical fertil (mai putin vascos, care va permite trecerea rapida a spermatozoizilor din vagin in cavitatea uterina). Scad treptat secretia de FSH si cresc secretia hormonului luteinizant (LH).
2 Faza ovulatorie
Faza ovulatorie incepe cu eliberarea unei cantitati mari de LH, care produce maturarea completa a foliculului si eliberarea ovulului din acesta (ovulatia). Hormonul luteinizant (LH) atinge valoarea maxima inainte cu una-doua zile de ovulatie. In functie de durata CM, de 21 sau 35 de zile, ovulatia se poate produce oricand intre ziua a 10-a si a 21-a a ciclului menstrual si poate dura de la cateva minute pana la cateva ore.
Ovulatia este esenta fertilitatii feminine. Fara ovulatie, sarcina nu poate sa apara.
Semnele ovulatiei
! Modificarea mucusului cervical – dupa ovulatie, sub efectul cresterii progesteronului, mucusul cervical devine lipicios si gros, pentru a impiedica alti spermatozoizi si orice substanta straina sa ajunga in uter;
! Modificarea temperaturii bazale a corpului – nivelul crescut al hormonului LH determina cresterea temperaturii corpului a doua zi dupa ovulatie cu cel putin 0,5°C si va ramane la aceasta valoare pana la menstruatie;
! „Durerea medie” (Mittelschmerz) resimtita la mijlocul ciclului este durerea care apare pe o parte a zonei pelvine in timpul ovulatiei;
! Modificari ale valorilor hormonilor: hormonul luteinizant (LH) creste cu una pana la doua zile inainte de ovulatie, poate fi masurat in urina si sta la baza testelor de ovulatie din comert.
Metodele sigure care pot sa prevada ovulatia sunt:
! monitorizarea valorii hormonului luteinizant;
! ecografia ovarelor – pentru urmarirea evolutiei foliculului dominant (cresterea, apoi descresterea in dimensiuni sau chiar disparitia lui).
Fertilizarea
Ovulul eliberat din foliculul matur este captat de trompa uterina, unde se produce fecundarea (fertilizarea) acestuia de catre un spermatozoid. Dupa fecundare, procesul de embriogeneza va incepe imediat. Daca in 24 de ore nu se produce fecundarea, ovulul nefecundat se va dezintegra la nivelul trompei uterine.
Fereastra fertila este perioada CM cu cea mai mare probabilitate ca, dupa un raport sexual, sa rezulte o sarcina. Perioada fertila dureaza 6 zile, incepand cu 5 zile inaintea ovulatiei si pana in ziua ovulatiei, deoarece spermatozoizii au capacitatea de a fecunda ovulul aproximativ 5 zile. Cele mai fertile zile sunt cele doua anterioare ovulatiei si ziua ovulatiei. Dupa ovulatie, probabilitatea de conceptie scade, deoarece durata de supravietuire a ovulului este scurta, aproximativ 24 de ore, iar mucusul cervical se modifica si devine mai vascos, ingreunand intrarea in cavitatea uterina a unor noi spermatozoizi.
Implantarea
Ovulul fecundat ajunge in 3-4 zile in uter si in alte 3-4 zile se implanteaza in endometru. Devine mai ferm implantat dupa 6-12 zile de la ovulatie.
3 Faza luteala
Faza luteala incepe dupa ovulatie si se termina in prima zi a urmatoarei menstruatii. Dupa ovulatie, foliculul ovarian gol, numit corpus lutheum sau corp galben, produce hormonul progesteron (pro – pentru, gesteron – gestatie, sarcina), absolut necesar pentru implantarea cu succes a embrionului si supravietuirea post-implantare a acestuia (sustinerea sarcinii). Secretia de progesteron a corpului galben dureaza in medie 14 zile. Daca ovulul (ovocitul) este fecundat, sarcina formata stimuleaza corpul galben sa secrete in continuare progesteron pentru pastrarea sarcinii. Daca nu apare o sarcina, corpul galben degenereaza, formand corpus albicans, nivelul de progesteron scade si mucoasa uterina se elimina sub forma menstruatiei.
Ciclurile menstruale lungi indica adesea un ciclu anovulator (fara ovulatie).
Ciclurile menstruale scurte pot indica un defect de faza luteala. Este nevoie de aproximativ 7 zile dupa ovulatie pentru a avea loc implantarea, deci o faza luteala mai scurta face sarcina putin probabila sau produce avorturi spontane repetate.
PREVENIREA SI DIAGNOSTICAREA INFERTILITATII
Educarea cuplurilor in legatura cu procesul normal de reproducere si potentialele cauze ale infertilitatii le vor ajuta sa previna instalarea acesteia, iar daca este deja manifestata, le va ajuta sa aleaga cele mai bune tratamente.
Testele necesare identificarii posibilelor cauze ale infertilitatii masculine si feminine sunt stabilite de medicul specialist dupa analiza istoricului medical si a starii generale de sanatate a ambilor parteneri.
Pentru barbati se recomanda: analize urologice, hematologice, imunologice, hormonale, genetice, spermograma, spermocultura, ecografie transrectala sau scrotala, radiografia vaselor deferente, RMN, CT.
Pentru femei se recomanda: analize ginecologice, hematologice, imunologice, hormonale, genetice, rezerva foliculara, teste de coagulare, acid folic, analiza secretiilor vaginale, ecografii transvaginale, RMN, CT, histerosonografie, histerosalpingografie, histeroscopie, laparoscopie.
TRATAMENTUL INFERTILITATII
Majoritatea cazurilor de infertilitate sunt tratabile cu medicamente, interventii chirurgicale asupra organelor de reproducere si prin tehnici de reproducere asistata (ART). Indiferent de cauza infertilitatii, cele mai multe tratamente necesita participarea activa a ambilor parteneri.
1. Stimularea hormonala a maturarii ovulelor si inducerea ovulatiei se realizeaza cu medicamente care stimuleaza eliberarea de FSH (hormonul foliculostimulant) si/sau LH (hormonul luteinizant), urmata de fecundarea naturala. Este recomandata femeilor cu probleme de ovulatie. Aceasta metoda este asociata cu un risc crescut de sarcina multipla si complicatii aferente acesteia. Pe termen scurt, cea mai grava complicatie a acestui tratament este sindromul de hiperstimulare ovariana, in care ovarele reactioneaza exagerat la tratamentul de stimulare si se maresc, devin dureroase. Pot sa apara chiar dureri abdominale, balonare, greata, oboseala.
2. Interventiile chirurgicale pentru indepartarea de tesut cicatricial, endometriozic, fibroame sau polipi uterini, a unei trompe uterine deteriorate sau pentru deschiderea canalelor blocate din tractul reproductiv masculin ori pentru tratarea varicocelilor. In medicina reproductiva, cele mai frecvente proceduri chirurgicale sunt laparoscopia, histeroscopia si miomectomia.
3. Reproducerea umana asistata medical (RUAM) reprezinta ansamblul metodelor clinice sau biologice care permit procrearea in afara procesului natural (fara act sexual). Metodele de RUAM sunt folosite atunci cand tratamentele hormonale, medicamentoase sau chirurgicale nu dau rezultate si includ inseminarea intrauterina, fertilizarea in vitro si reproducerea tertilor.
3a Inseminarea intrauterina (IUI) este un proces prin care sperma este injectata direct in cavitatea uterina in perioada ovulatiei. Este ocolit astfel colul uterin si se aduce un numar mai mare de spermatozoizi mobili mai aproape de ovulul din trompe. Maturarea ovocitelor si ovulatia sunt stimulate folosind medicatie hormonala. Sunt stimulati pana la maturare intre 1 si 3 foliculi. Rata de succes a IUI dupa stimularea ovariana este de 10-15%, in functie de varsta femeii. Pentru reusita IUI este necesara cel putin o trompa functionala si sperma fara anomalii severe. In cazul pacientilor azoospermici, recoltarea spermatozoizilor se poate face printr-una dintre metodele MESA, TESE sau TESA (microaspiratia spermatozoizilor din epididim, extragerea sau aspiratia spermei din testicul). Daca nu este posibila folosirea spermei partenerului, se poate recurge la inseminare artificiala cu sperma donata, congelata si depozitata cel putin 6 luni. Un cuplu poate efectua 3-6 cicluri de IUI. Daca nu intervine sarcina, medicul va recomanda o metoda mai eficienta – de ex., FIV.
3b Fertilizarea in vitro – FIV (fertilizarea in afara corpului) este folosita pentru a trata infertilitatea cand alte metode de tratament nu au avut succes. FIV poate fi eficienta in infertilitatea masculina si feminina de cauze multiple.
Etapele FIV
* Stimularea hormonala pentru inducerea ovulatiei: cresterea mai multor foliculi pe ambele ovare mareste sansele de a obtine un numar mai mare de ovocite de calitate si, deci, mai multi embrioni corespunzatori pentru transfer. Cand foliculii sunt maturi, se administreaza hormonul gonatrofin corionic uman (hCG), pentru a declansa ovulatia;
* Recoltarea ovocitelor se face printr-o procedura speciala, in care acestea sunt aspirate de pe un ovar;
* Fertilizarea: dupa recoltare, ovocitele sunt cultivate in laborator, intr-o solutie speciala, impreuna cu spermatozoizii selectati. Dupa fecundare, ovocitele sunt mentinute in medii controlate, identice mediului intrauterin, pana la stadiul de embrioni, fara nicio alta interventie;
* Embriotransferul: dupa 2-6 zile, unul sau doi embrioni dezvoltati adecvat (stadiul de 6-12 celule) sunt transferati direct in cavitatea uterina, ocolind astfel trompele; numarul de embrioni transferati depinde cel mai mult de varsta si dorinta pacientei sau de numarul de proceduri FIV esuate anterior. De cele mai multe ori se transfera 1-2 embrioni. Embrionii netransferati pot fi crioconservati si depozitati, pentru a fi folositi mai tarziu, daca este cazul.
Testul de sarcina se face la una-doua saptamani dupa transferul embrionilor. Daca barbatul nu poate oferi o proba de sperma in ziua recoltarii ovocitelor, el poate apela dinainte la varianta crioconservarii. Pentru barbatii azoospermici, exista una din optiunile MESA, TESE sau TESA pentru obtinerea spermei. FIV creste probabilitatea unei sarcini multiple, asociata cu riscuri mari de nastere prematura, hipertensiune arteriala, anemie, avort spontan si alte complicatii.
Variante ale FIV
In functie de starea de sanatate a partenerilor si de raspunsul la tratamentele anterioare, pot fi folosite variante ale FIV:
* Injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului in ovul (ICSI): un singur spermatozoid matur este injectat direct in citoplasma ovulului. Singura diferenta fata de FIV standard este ca prin ICSI fertilizarea ovulului nu se desfasoara in laborator. PICSI este o procedura asemanatoare ICSI, dar care mareste rata de succes in obtinerea unei sarcini cu aproximativ 20%, deoarece permite selectarea si introducerea spermatozoidului in ovocit in functie de capacitatea de fertilizare a acestuia, nu doar de aspect si mobilitate, cum se intampla la ICSI. Prima sarcina obtinuta prin ICSI a fost realizata in 1992.
* Eclozarea asistata este utilizata pentru a creste sansa ca un embrion sa se implanteze in uter. O mica deschidere este facuta in invelisul unui embrion in varsta de 2-4 zile pentru a facilita iesirea acestuia din invelisul protector care il inconjoara. Eclozarea asistata este o procedura facuta inainte de transferul in uter a embrionilor obtinuti prin FIV, ICSI sau PICSI.
* Transferul de blastocist creste sansele de sarcina si reduce riscul unei sarcini multiple. Embrionii sunt mentinuti in anumite conditii de cultura pana in stadiul de blastocist (embrion care s-a dezvoltat 5 zile in laborator, cu aproximativ 80 de celule), apoi, in ziua a cincea, unul sau doi sunt transferati intrauterin.
3c Reproducerea tertilor se refera la un proces in care o alta persoana furnizeaza sperma sau ovule sau cand o alta femeie actioneaza ca un surogat gestational, pentru a ajuta o alta persoana sau cuplu sa aiba un copil. Cele patru tipuri de reproducere tertiara sunt: donarea de sperma, de ovule, de embrioni si sarcina surogata gestationala.
CÂND SE INTRERUPE TRATAMENTUL INFERTILITATII?
Scopul tratamentelor de fertilizare este acela de a ajuta cuplul sa aiba un copil sanatos, dar avand grija ca acestea sa mentina calitatea vietii si sanatatea partenerilor pe termen lung. Din punct de vedere medical, se recomanda intreruperea tratamentului infertilitatii daca ovarele nu raspund sau apare hiperstimularea ovariana, ovulele sau spermatozoizii sunt in numar mic sau au calitate slaba, embrionul nu se formeaza, nu se dezvolta sau nu se implanteaza, dar si atunci cand sanatatea cuplului, inclusiv cea emotionala, este afectata. Oprirea tratamentului este, de cele mai multe ori, o hotarare a cuplurilor. Motivul opririi poate fi afectarea sanatatii, a situatiei financiare, a relatiilor de cuplu sau pentru ca unele tratamente sunt inacceptabile din motive religioase ori personale. Alte cupluri stabilesc, chiar la inceputul tratamentului, o limita a numarului de cicluri sau a timpului in care vor incerca sa aiba un copil.
referinte:
1. Infertility – sciencedirect.com
2. Boli care duc la infertilitate feminina si solutii de tratament – smartliving.ro
3. What are your chances of success with IVF versus surgery and IUI? – fertilityanswers.com
4. Boli monogenice – personalgenetics.ro/afectiune/diagnostic-prenatal/boli-monogenice