Mit si adevar: suplimentele alimentare

Mit si adevar: suplimentele alimentare

Asa cum se spune ca toata lumea se pricepe la fotbal, masini si politica, putem extinde ideea si spune ca toata lumea pare ca se pricepe la suplimente alimentare. Dar lucrurile nu stau tocmai asa.

1. Toate suplimentele alimentare sunt un suport pentru imunitate.

Adevar – Suplimentele alimentare cuprind o gama variata de produse care se adreseaza diferitelor nevoi ale organismului nostru, suportul imunitar este un beneficiu doar al unei categorii de suplimente.

2. Toate suplimentele sunt la fel, doar pretul este diferit, in functie de brand.

Adevar – Piata de suplimente alimentare ofera produse cu grade foarte diferite de calitate. Pentru a obtine un cost scazut al produselor, anumiti producatori aleg materie prima de calitate inferioara si folosesc ingredientele active in concentratii mici. Cititi cu atentie eticheta si puneti in balanta urmatoarele informatii: ingrediente si tipul lor, concentratii, provenienta, grad de absorbtie in organism si perioada de administrare in dozele optime.

3. Suplimentele alimentare sunt steroizi.

Adevar – Steroizii sunt substante chimice de sinteza, cu efecte similare testosteronului. Substanta favorizeaza dezvoltarea caracteristicilor specifice masculine si contribuie la cresterea masei musculare, de aici fiindu-i atribuit si numele de steroizi androgenici anabolizanti. Steroizii sunt clasati ca medicamente, nerecomandandu-se administrarea lor decat in scop medical si sub atenta supraveghere a unui specialist. Suplimentele alimentare contin o serie de substante naturale care participa in reactiile metabolice din organismul nostru si contribuie la imbunatatirea unui anumit proces.

4. Pot lua orice supliment alimentar, pentru ca nu-mi va face rau!

Adevar – Informati-va, inainte de a lua un supliment. Discutati cu un specialist cand urmati un tratament, fiindca puteti avea intolerante sau boli in care anumite suplimente sunt contraindicate.

5. Vitaminele ingrasa.

Adevar – Consumul de multivitamine ofera organismului nutrientii de care are nevoie pentru a functiona corespunzator. Acestea au un impact benefic in controlul greutatii, deoarece ajuta la reglarea metabolismului, oferindu-i o mare varietate de substante nutritive. Metabolismul regleaza rata de ardere a caloriilor, iar un metabolism sanatos poate duce la un control mai bun al greutatii. In plus, aportul de nutrienti are un impact si asupra apetitului. De exemplu, nivelul scazut al vitaminei B6 este asociat cu scaderea nivelului de serotonina in creier, fapt care duce si la un apetit crescut. Unele persoane tind sa dea vina pe multivitamine pentru cresterea in greutate, ignorand stilul de viata.

6. A fost utilizat de sute de ani, deci ar trebui sa functioneze.

Adevar – Fitoterapia are o traditie milenara in tratamentul anumitor boli, insa, astazi, fitoterapia este o stiinta care foloseste plante si extracte din plante cultivate in anumite conditii. De aceea este important sa discutati cu un specialist cand doriti sa includeti anumite plante intr-un program de tratament complementar. Un ceai dintr-o planta culeasa de pe marginea drumului nu poate avea rezultate asemanatoare cu cele obtinute prin administrarea substantei active extrasa din planta respectiva cultivata intr-un mediu sigur, nepoluat. Granita dintre sigur si toxic poate fi subtire atunci cand luati tratamente „dupa ureche”.

Articol publicat in Nr.1 al revistei “Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare