- Orele potrivite pentru administrarea suplimentelor alimentare
- Mirajul corpului de invidiat: suplimentele de slabit si suplimentele pentru sportivi
- Suplimente alimentare – de la A la Z
Medicina integrativa o viziune holistica asupra pacientului si a bolii
Medicina integrativa este un mod de ingrijire bazat pe intelegerea bolnavului ca un intreg (abordarea holistica) si pe asocierea tratamentelor alopate cu tratamente complementare. Abordarea holistica a bolnavului se defineste ca intelegerea starii fizice, emotionale, mentale, sociale, spirituale, a stilului de viata, a influentelor genetice, de mediu, de munca si a celor familiale, care ii pot afecta acestuia sanatatea. Scopul medicinei integrative este abordarea cauzelor si nu doar a efectelor bolii.
Cuprins
Intoarcerea la natura
Fitoterapia cere indrumarea unui specialist
Pacientul, partener activ
Tratamente naturale profesioniste la Centrulde Medicina Integrativa Secom®
Metoda de analiza a starii de sanatate prin EIS
Alegerea, dozarea si etapizarea corecta a administrarii produselor naturale
Asocierea cu tratamentele conventionale
Studiu de caz
Fata de rezolvarea problemelor de sanatate prin intelegerea cauzelor profunde ale bolii, medicina integrativa urmareste educatia si responsabilizarea persoanelor pentru dezvoltarea unui comportament de preventie cu scopul atingerii si mentinerii sanatatii. Exista peste 100 de tehnici de terapii complementare practicate in lume, cele mai folosite fiind naturopatia (fitoterapie, homeopatie, consiliere nutritionala, acupunctura, presopunctura, hidroterapie, medicina traditionala chineza), reflexoterapia, reiki, Qi gong, tehnici de respiratie si osteopatia.
Intoarcerea la natura
Fitoterapia a fost o piatra de temelie a medicinei traditionale cu mult inainte de dezvoltarea produselor farmaceutice sintetice. Toate popoarele si toate civilizatiile lumii au folosit plantele pentru tratarea bolilor. Multe dintre medicamentele de astazi au fost obtinute din plante medicinale. Cercetarile stiintifice moderne au confirmat si explicat stiintific multe dintre utilizarile plantelor medicinale.
Si in zilele noastre, cand oamenii doresc o viata sanatoasa prin intoarcerea la natura, fitoterapia poate fi raspunsul ideal la problemele de sanatate, cu conditia sa nu fie privita ca un miracol, ci ca o stiinta, iar produsele naturale folosite sa fie de calitate si adaptate cazului fiecarei persoane!
Fitoterapia cere indrumarea unui specialist
Informatii despre produse naturale ajung la urechile noastre zilnic. Piata suplimentelor s-a extins foarte repede, astfel incat in ultimul timp a devenit aproape o moda sa folosim suplimente alimentare. Abordarea superficiala a terapiei cu produse naturale, fara o baza stiintifica, preparate in conditii improprii, care promit vindecari rapide, poate avea consecinte neplacute pentru pacient si iroseste timpul, cateodata scurt, al celor bolnavi!
Folosirea catorva produse, si acelea cu un continut foarte mic de substanta activa sau cu „formule secrete” care promit miracole si vindecari rapide pentru orice boala, administrarea produselor pe criterii nestiintifice (ex.: „Am auzit ca a facut bine”, „Am vazut o reclama”), reducerea tratamentului la un singur obiectiv terapeutic, adeseori nu cel mai important, sunt cateva greseli pe care le fac adesea persoanele diagnosticate cu o anumita afectiune si aflate sub un impact emotional foarte puternic. Sintagma „produsele naturale nu fac rau” nu este totdeauna adevarata!
Iata de ce, in orice boala este nevoie de indrumarea unui fitoterapeut cu experienta, care sa ne indice produsele necesare, in ce asocieri trebuie administrate, care sunt de calitate si care nu. Atitudinea acestuia fata de pacienti trebuie sa fie incurajatoare, decenta si responsabila, fara amagiri, promisiuni exagerate si sperante false.
Pacientul, partener activ
Relatia de comunicare si incredere dintre terapeut si bolnav este foarte importanta. Pacientul este partenerul activ al terapeutului in procesul de rezolvare a problemei de sanatate, participa la decizia terapeutica impreuna cu specialistul si ii ofera acestuia feedback cu privire la raspunsul corpului si semnalele pe care acesta i le transmite pe tot parcursul desfasurarii tratamentelor.
Medicina integrativa se bazeaza pe definitia sanatatii propusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii: „Sanatatea este o stare pe deplin favorabila atat fizic, cat si social, si nu doar absenta bolii sau a infirmitatilor”.
Tratamente naturale profesioniste la Centrul de Medicina Integrativa Secom®
De peste 13 ani, Centrul de Medicina Integrativa Secom® (fost Energy Plus®) vine in intampinarea dorintei oamenilor de a beneficia de tratamente naturale profesioniste, eficiente si personalizate prin aplicarea principiilor medicinei integrative.
Evaluarea holistica a pacientului se face pe baza documentelor medicale, a informatiilor furnizate in discutiile purtate cu acesta care se refera la probleme emotionale, mentale, genetice, de mediu, sociale, alte afectiuni cunoscute, simptome, tratamente in desfasurare, antecedente heredo-colaterale, atitudinea fata de boala, regimul alimentar etc. Cu alte cuvinte, in Centrul de Medicina Integrativa Secom® pacientul este analizat ca „fiinta umana intreaga in contextul lumii ei”. Multe probleme de sanatate nu pot fi incadrate insa in categorii simple, deoarece implica tulburari inflamatorii, imunitare, nervoase, digestive, cardiovasculare (ex.: bolile autoimune, fibromialgia, tulburarile neuro-vegetative).
De multe ori descoperim bolile in faze destul de avansate fara niciun simptom. Iata de ce in Centrul de Medicina Integrativa Secom®, pentru stabilirea profilului medical al pacientului, folosim si metoda de analiza a starii de sanatate prin electroscanare interstitiala (EIS).
Metoda de analiza a starii de sanatate prin EIS
Electroscanarea interstitiala furnizeaza informatii privind starea functionala a diferitelor organe (esofag, stomac, duoden, colon, intestin subtire, ficat, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, organe genitale, coloana vertebrala, trahee, bronhii, plamani, glande suprarenale, creier, sistem nervos vegetativ, sistem limbic), compozitia corporala, nivelul unor neurohormoni si neuromediatori, nivelul pH-ului, nivelul stresului oxidativ, evidentiind riscul de aparitie a unor afectiuni chiar inainte de manifestarea simptomelor bolii, a modificarilor analizelor sangvine sau imagistice. Aceasta analiza se incadreaza in conceptul de medicina functionala.
Prin testarea EIS, o persoana poate intelege, de exemplu, legatura dintre „oboseala” glandelor suprarenale si unele manifestari cum ar fi astenia fizica si psihica, tulburari de atentie, concentrare si memorie, iritabilitate, hipotensiune arteriala, ameteli, lipotimii, infectii multiple, recidivante sau persistente, dureri articulare, alergii, crestere in greutate, in special la nivel abdominal.
„Starea de alarma” a glandelor suprarenale poate da manifestari precum obezitate la nivelul fetei si al gatului, acnee, hirsutism, hipertensiune arteriala, diabet zaharat tip II, tulburari de ciclu menstrual, infertilitate, disfunctie erectila, scaderea libidoului, osteoporoza, iritabilitate, depresie, anxietate, tulburari de memorie, tulburari de somn, halucinatii.
De multe ori, analizele de rutina nu pot stabili un diagnostic si, deci, un tratament adecvat.
Alegerea, dozarea si etapizarea corecta a administrarii produselor naturale
In Centrul de Medicina Integrativa Secom® alegerea, dozarea si etapizarea administrarii produselor naturale se fac pe baza celor mai noi descoperiri in domeniul fitoterapiei, pe baza indicatiilor literaturii de specialitate si a cazului concret al bolnavului. Tratamentele complementare prescrise actioneaza asupra cauzelor, nu numai asupra simptomelor bolii, si stimuleaza capacitatea de vindecare a fiecarui bolnav.
Nu exista retete standard! Fiecare pacient este unic! Bolile sunt cauzate de multi factori, de aceea directiile de tratament sunt multiple, iar produsele naturale recomandate trebuie sa raspunda integral acestor cerinte.
Folosim peste 250 de produse naturale, care permit elaborarea programelor de tratament pentru orice afectiune, adaptate strict particularitatilor oricarui pacient, inclusiv copil.
Asocierea cu tratamentele conventionale
O atentie deosebita este acordata modului de asociere a produselor naturale cu tratamentele conventionale, pentru sustinerea efectelor pozitive si reducerea celor negative ale acestora.
De exemplu, in cazul bolnavilor cu afectiuni autoimune, dezechilibre imunitare, unii factori favorizanti, cum ar fi inflamatiile, disbacteriozele, stresul psihic si oxidativ pot fi imbunatatite fara efecte adverse prin administrarea unor ingrediente naturale cum ar fi SAM, Andrographis, pre- si probiotice, L-Glutamina, L-Teanina, SOD.Un alt exemplu este reducerea reactiilor adverse si chiar imbunatatirea eficientei tratamentelor antitumorale (chirurgia, chimioterapia, radioterapia) cu ajutorul tratamentelor naturale.
Astfel, s-a observat o crestere a capacitatii imunitare atunci cand unele produse naturale, cum ar fi Maitake D-fraction, a fost administrat in asociere cu chimioterapia.
In afectiunile neurologice, cum ar fi boala Alzheimer si boala Parkinson, ingredientul PQQ (Pirolochinolin chinona) protejeaza celulele nervoase impotriva formarii si oxidarii proteinei beta-amiloid, mentine nivelul sanatos al proteinei DJ-1, care joaca un rol in apararea antioxidanta a neuronilor dopaminergici, reduce toxicitatea excesului de glutamat, stimuleaza productia factorului de crestere neuronala.
Produsele folosite sunt bine verificate, decontaminate, purificate si realizate pe baza unor tehnologii avansate si cu standarde de calitate foarte inalte, ceea ce le confera eficienta si siguranta maxime. Efectele benefice ale ingredientelor active au fost confirmate prin studii, analize si observatii clinice efectuate la nivel international. Produsele imbina experienta medicinei traditionale chineze, medicinei ayurvedice, fitoterapiei si homeopatiei, folosind la maximum potentialul terapeutic imens pe care il au resursele naturale. Producatorii aplica in activitatea lor cele mai noi cunostinte in domeniul biotehnologiilor, medicinei si nutritiei si respecta standardele internationale cGMP (current Good Manufacturing Practices).
In cei peste 13 ani de experienta in domeniul medicinei integrative, prin tratamentele naturale recomandate s-au obtinut rezultate favorabile la pacientii cu o gama larga de afectiuni, cu diferite localizari si stadii de evolutie, chiar si atunci cand posibilitatile medicale au fost depasite.
Credem ca aplicarea conceptului de medicina integrativa poate fi sustinut prin produse naturale exceptionale, studiate stiintific, prin servicii de cercetare, educare si consultanta, dar, mai ales, prin oameni competenti, specializati si dedicati domeniului in care activeaza.
Studiu de caz
Tratament complementar pentru hepatita virala C
SITUATIE:
In anul 2010, o pacienta in varsta de 71 de ani s-a adresat Centrului de Medicina Integrativa Secom®, pentru un program de tratament complementar pentru hepatita virala C.
ISTORIC:
Boala fusese diagnosticata in anul 1997, cand pacienta a inceput un tratament antiviral pe care nu l-a putut tolera. In aceste conditii, aceasta s-a indreptat catre ceaiuri, produse apicole si diverse extracte din plante. Pe acest fond, boala a avansat mult, gradul de fibroza hepatica ajungand la F4.
REZOLVARE:
La Centrul de Medicina Integrativa Secom® i-a fost intocmita o schema de tratament complementar cu produse naturale, dupa analiza dosarului medical si a rezultatelor electroscanarii interstitiale. Starea de sanatate a pacientului s-a imbunatatit considerabil, iar acesta revine si acum constant pentru monitorizare si adaptarea schemei de tratament la starea sa de sanatate.
Articol realizat de Ana Costea, coordonator, Centrul de Medicina Integrativa Secom® si publicat in Nr.1 al revistei “Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa”