- PIELEA intre frumos si functional
- Va faceti griji ca nu a crescut suficient?
- Mituri despre influenta hormonilor
"Cea mai buna crema antirid este fotoprotectia"
Pielea a avut dintotdeauna un rol aparte in creionarea profilului de frumusete. Indiferent de statutul social sau de perioada istorica,a existat o preocupare intensa pentru mentinerea frumusetii si in special a tineretii pielii. De ce apar ridurile, de ce pielea noastra se schimba odata cu trecerea timpului, cum putem sa ne mentinem sanatatea si frumusetea pielii sau in ce consta reusita ratamentului acneii, aflati de la dr. Diana Placintescu, medic primar dermatovenerologie, Clinica Medicum.
Interviu cu dr. Diana Placintescu, medic primar dermatovenerologie Clinica Medicum, Bucuresti.
text: Victoria Donos
- Pielea este un organ complex, care se schimba mult din momentul in care ne nastem pana imbatranim. Care sunt particularitatile pielii bebelusului, ce se intampla cu aceasta la pubertate, la tinerete si dupa 40 de ani?
Pielea trece printr-o serie de etape care duc spre maturitate, apoi spre imbatranire. Cu totii am observat ca bebelusii au pielea roz, fina, plina ca un buretel cu apa, iar acestea se datoreaza faptului ca epidermul este subtire, iar dermul are fibre de colagen foarte, foarte fine si o capacitate mare de a tine apa. Pe masura ce copilul creste, fibrele de colagen din derm incep sa se maturizeze, sa atinga o anumita grosime, iar pielea devine mai laxa, nu mai este „asa pufoasa” si nici nu mai tine atat de multa apa. In aceasta etapa, epidermul se maturizeaza, straturile se dezvolta intr-un alt ritm si reciclarea pielii isi schimba tempoul.
In momentul in care ajungem la pubertate, modificarile continua. Trecem printr-un proces de schimbari hormonale care se manifesta la nivelul glandelor sebacee, pielea isi defineste aspectele si se incadreaza intr-un tipar. Acum ne dam seama ca avem mai degraba o piele grasa sau ca va ramane in continuare o piele uscata. Sub influenta hormonilor, se dezvolta pilozitatea si apare acneea.
Daca dezechilibrele hormonale specifice adolescentei trec, iar pielea se stabilizeaza, ramanem cu un anumit tip de piele: mai grasa sau mai uscata. Pielea mai grasa are dezavantajul ca ramane cu porii mai vizibili si cu un strat lipidic mai evident la suprafata, fata de pielea uscata, care are porii mai fini, dar tinde sa raspunda mai repede prin reactii alergice la factorii de mediu.
- Ce se intampla din acest punct?
Din copilarie incolo, incepem sa fim influentati de ceea ce facem. Nu discutam atat de mult de imbatranirea cronologica, ci de imbatranirea fotoindusa, responsabila in 80% din cazuri de imbatranirea noastra. Daca ne privim pielea de pe abdomen sau de pe partea interioara a bratului, vom vedea ca nu este atat de imbatranita ca pielea fotoexpusa. Cel mai mare rau ni-l facem singuri, prin expunerea pielii la factorii de mediu agresivi si stand la soare.
In imbatranirea fotoindusa, epidermul se ingroasa in zonele de expunere, creeaza straturi suplimentare pentru a se apara. Pe alocuri, epidermul este ciuruit si se produc leziunile precanceroase, iar colagenul de la nivelul acesteia este rarefiat si lax. Din acest motiv, la nivelul gatului si al pleoapelor, acolo unde pielea este sensibila, se produc ridurile cele mai fine pentru ca s-a pierdut suportul de colagen. Daca am face o sectiune, vom observa ca fibrele de colagen nu sunt fine si subtiri, asa cum se intampla in imbatranirea cronologica, ci sunt ingrosate, rigide si fragmentare. Se rup in bucatele. Deci, n-am imbatrani atat de mult daca nu am sta atat de mult la soare
In ceea ce priveste imbatranirea cronologica a pielii, aceasta se produce in contextul in care, cu timpul, incep sa incetineasca procesele, ritmurile scad si epidermul se subtiaza, de exemplu ne zgariem si ne vindecam mai greu. Fibrele de colagen si elastina din piele se subtiaza si incep sa se piarda, si nu se mai pot reconstrui. Cu timpul, reinnoirea celulara de la nivelul pielii scade, iar multe dintre celulele de suprafata, keratinocitele, refuza sa moara, adica sa intre in apoptoza, procesul de moarte programata. Daca nu mor, aceste celule la un moment dat trec pragul dintre malign si benign si apare acest tip de cancer. Acesta este si unul dintre motivele pentru care, odata cu inaintarea in varsta, creste incidenta cancerelor de piele, iar expunerea indelungata la soare creste acest risc.
- Ati adus in discutie de mai multe ori soarele in contextul factorilor care au o influenta negativa asupra pielii. Ce alti dusmani mai are aceasta?
In primul rand, excesele ne fac rau, iar expunerea in exces la soare, asa cum am mai mentionat, are o influenta negativa asupra pielii. Soarele este prietenul nostru pentru ca interactiunea cu acesta este antidepresiva, nu poti trai fara el, si ne mai ajuta sa sintetizam vitamina D, element important pentru echilibrul sistemului nostru imunitar. In momentul in care soarele arde pielea, acesta este imunodeprimant, ultravioletele scad imunitatea, nu o cresc, iar acest lucru ne afecteaza. Expunerea la soare poate fi favorabila doar celor care sufera de boli care se produc printr-un exces de imunitate, cum e psoriazisul. In rest, soarele scade imunitatea si ne alegem si cu o arsura.
Pe de alta parte, fumatul si alte noxe cu care intram in contact, lipsa somnului, ritmul de viata haotic sunt alti factori care afecteaza pielea. Studiile arata ca persoanele care nu dorm suficient si nu lasa organismul, implicit pielea, sa se odihneasca si sa se regenereze au mai multe riduri.
De asemenea, excesele alimentare isi lasa adanc amprenta asupra pielii. Sunt studii care arata ca excesul de zahar genereaza inflamatie la nivelul intregului organism. In cazul pielii vorbim despre fragmentarea fibrelor de colagen, ridare si de scaderea imunitatii.
Aici se mai adauga ceea ce nu facem suficient, deficitele. Hidratarea insuficienta este clasica in lumea moderna. Din punctul de vedere al pielii, este importanta hidratarea interna la fel de mult ca hidratarea externa. Deci, in cazul cremelor hidratante, culmea este ca nu trebuie sa aduca ele apa, ci trebuie sa aiba o consistenta care sa reuseasca sa impermeabilizeze pielea astfel incat aceasta sa nu piarda apa pe care o bem. Pielea se hidrateaza dinspre interior, nu dinspre exterior. Deci hidratarea pielii inseamna folosirea unei creme care sa reuseasca sa creeze o folie si sa refaca un film hidrolipidic pe care l-ai pierdut din cauza factorilor externi.
- Pielea fetei este cartea noastra de vizita. De ce trebuie sa tinem cont atunci cand ingrijim pielea si de cand incepe procesul?
Cred ca cea mai buna crema antirid este crema de fotoprotectie. Numai prin simplul fapt ca nu lasi soarele sa-ti arda, sa-ti fragmenteze fibrele de colagen, ajungi sa-ti previi imbatranirea. Este un comportament care te ajuta sa si preintampini cancerele de piele si alte probleme la fel de serioase.
Sunt trei lucruri esentiale in ingrijirea pielii, in special a pielii de pe fata. In primul rand, vorbim despre curatare, trebuie sa intri intr-un ritual in care sa-ti indepartezi impuritatile. Apoi vine hidratarea, trebuie sa vii cu un supliment de creme care sa fie adecvate terenului tau genetic – unii suntem atopici, altii seboreici, altii acneici sau cuperozici. Al treilea lucru este fotoprotectia, etapa esentiala in special celor care lucreaza sau stau mult in aer liber.
„Imbatranirea fotoindusa este responsabila in 80% de cazuri de imbatranirea noastra. Cel mai mare rau ni‑l facem singuri, prin expunerea pielii la factorii de mediu agresivi si stand la soare.”
- In anumite etape, pielea femeii are nevoie de ingrijire specifica. Care sunt nevoile de ingrijire ale femeii insarcinate si ale proaspetelor mamici, ce ar trebui sa includa ritualul de ingrijire, odata cu intrarea la menopauza?
Voi veni din nou cu precizari despre tipurile de ten, pentru ca aici avem adeseori o limita fina intre fiziologic si patologic, iar la un anumit moment al vietii, acestea ajung sa vireze spre patologie. De exemplu, un ten gras aluneca spre acnee sau dermatita seboreica. Copiii care se inrosesc de la emotii sau cand intra in contact cu aerul rece se inrosesc vor ajunge niste cuperozici. In spatele acestei inrosiri permanente se afla o retea vasculara mult mai bine dezvoltata decat la altii si care, cu timpul, va deveni deranjanta. Este foarte important ca fiecare sa-si cunoasca foarte bine tipul de piele si sa o ingrijeasca cu produse adaptate.
Odata cu anumite etape prin care trece femeia, vom observa si anumite modificari. In sarcina, la unele femei apare acneea, in timp ce la altele acneea dispare. Depinde de dezechilibrele anterioare. Perioada este delicata pentru ca nu putem folosi prea multe produse de ingrijire. Raman produsele naturale, care nu contin componente precum retinolul.
Pe de alta parte, in sarcina sufera mai mult pielea corpului femeii. Face vergeturi de sarcina, motiv pentru care pielea trebuie sa fie mai degraba hidratata, pentru a-si mentine elasticitatea. Femeile insarcinate au o predispozitie spre hiperpigmentare, altfel spus, sa se pateze. In aceasta etapa, fotoprotectia este esentiala si abia dupa ce se incheie perioada de alaptare se pot introduce in rutina produse de depigmentare. Daca ne referim la menopauza, atunci sunt importante suplimentarile cu estrogen, inclusiv prin produsele de ingrijire. Cremele ar trebui sa contina fitoestrogeni si substante hidratante pe care pielea nu mai este capabila sa le sintetizeze singura. In aceasta perioada, este important sa vii cu un supliment si de colagen, si de vitamina E, de vitamina C si de hormoni. Adolescenta lasa de cele mai multe ori urme adanci in piele, iar unele persoane nu reusesc sa scape de acnee nici peste ani.
- Ce ar trebui sa faca un parinte pentru copilul lui ca sa-l ajute sa gestioneze mai bine problemele de piele din aceasta perioada?
Un parinte ar trebui sa cunoasca in primul rand propriul lui teren. Pentru ca daca parintii stiu ca au fost acneici, ar trebui sa se astepte ca si copiii sa aiba aceste probleme. Este recomandat sa utilizeze produse specifice, adaptate tipului de ten, si sa-i formeze copilului un ritual de ingrijire. Atunci cand acneea capata forme severe, extremele si sfaturile „lasa ca o sa-ti treaca odata cu adolescenta” nu ajuta. Sigur, acneea trece, dar lasa semne care nu se vor sterge multa vreme, atat la nivelul fetei, cat si al psihicului. Daca forma este severa, copilul trebuie adus la medic pentru a stabili un tratament adecvat. Atunci cand ajunge un astfel de pacient la mine, ii spun sa se relaxeze. Acneea se vindeca, iar intr-un an poti sa scoti un pacient cu acnee din aceasta problema.
Tratamentul acneii este o problema de perseverenta in tratament, pentru ca rezultatele nu se vad mai devreme de doua, trei luni. Nu poti spune ca te-ai dat cu crema de doua-trei ori si n-a mers. Si este o chestiune de fidelitate intre medic si pacient. Nu este neaparat nevoie ca pacientul sa ramana fidel unui medic, dar trebuie sa inteleaga ca este un proces de durata, ca acneea are multe forme si ca poate trece oricand de la o forma la alta (poti avea mai multe puncte negre, poti avea cosuri superficiale sau forme cu noduli si cicatrici). Pentru fiecare este nevoie de un tratament specific. Trebuie sa te intorci la medicul tau pentru a adapta de fiecare data tratamentul pana in momentul in care se stabilizeaza.
- Cum explicam acneea la maturitate?
Exista si o acnee a adultului, iar in ultimii ani se discuta tot mai mult despre aceasta forma la femei. Acneea la femeia adulta apare dupa o pauza, chiar daca a avut sau n-a avut aceasta problema in adolescenta, iar stresul este principalul responsabil. Stresul descarca hormoni de lupta, adrenalina si noradrenalina, acestia cresc productia de testosteron si fac acnee. Nu mai face acneea pe zona T, ci pe zona U, urechi, barbie, sub barbie, acolo unde sunt receptori pentru hormonii masculini. In cazul acestui tip de acnee, apar noduli durerosi sub piele, de cauza hormonala, pentru ca glandele de aici capteaza un nivel mai mare de testosteron. Femeile nu inteleg de ce li se intampla asta, or, explicatia consta in faptul ca au apasat prea mult pedala.
Sigur, pot fi si tulburari hormonale care nu au legatura cu stresul. Intotdeauna, trebuie sa verificam. Dar de multe ori nu gasim nimic, iar efectul este aceasta acnee.
„Acneea la femeia adulta apare dupa o pauza, chiar daca a avut sau n‑a avut aceasta problema in adolescenta, iar stresul este principalul responsabil.”
- Cand facem acnee, tendinta noastra este sa actionam repede, personal sa scoatem repede cosurile.
Cea mai mare parte a semnelor ni se datoreaza noua, modului in care ne traumatizam fata in momentul in care vedem un cos. Sunt doua moduri distincte de a-l traumatiza. Unul este „am ceva pe fata si umblu la el” si al doilea este cel care a devenit deja tic. Am sau nu am ce face, umblu pe fata si trebuie sa storc ceva. Este o chestie compulsiva legata de o problema psihologica.
Noi incercam sa explicam pacientului ca in momentul in care ai o pustula la suprafata, ceea ce nu iese la o simpla apasare trebuie lasat in pace. Ceea ce nu a iesit la aceasta apasare, le spun tuturor, „mainile jos si pleaca din fata oglinzii!”. Asta este si unul dintre motivele pentru care s-au creat si produse de camuflaj pentru acneici, deci fondurile de ten, pentru ca s-a constatat ca si psihologic si chiar si pentru evolutia acneii este mai bine sa fie astupate decat sa si le vada si sa umble la ele. Acneea evolueaza mult mai bine daca pustulele nu sunt stoarse. Agresiunea deterioreza glandele sebacee si raman cicatrici.
- Care este rolul tratamentelor cosmetice pentru acnee?
In principiu, tratamentele de extractie, atata timp cat nu sunt agresive si se fac cu echipamente speciale (extractoare de comedoane), nu ne fac rau. Daca este o cosmeticiana de scoala veche care scoate tot, nu suntem de acord. De asemenea, nu suntem de acord cu mastile cu expunere la aburi. Expunerea la aburi face ca vasele de la nivelul fetei sa se sparga, accentuand o eventuala predispozitie la cuperoza, rozacee, lucru greu de corectat. Porii se deschid cu masti, dupa care se recomanda, fara sa fortezi, sa cureti ceea ce se poate curata. Procesul de curatare ajuta ca substantele active din creme sau produsele de tratament sa patrunda mai bine in pori. In cabinetele mai sofisticate, se face microdermabraziune, procedura care curata punctele negre, fara sa lase urme.
- In folclorul popular, circula foarte multe retete si remedii pentru diversele probleme ale fetei, de la celebrele retete cu ou la tamponarea cosurilor cu alcool, pasta de dinti sau spalarea cu sare. Ce nu ar trebui sa punem niciodata pe fata/piele?
Exista o tendinta de a se spune ca remediile babesti au ceva mai bun, mai drastic decat ceea ce se poate obtine cu ajutorul stiintei. Incepand cu pasta de usturoi, pasta de dinti, lumea incearca sa rezolve cu mijloace radicale un episod care poate parea dramatic, adica un cos.
Atat pasta de dinti, cat si pasta de usturoi ard si fac ca pustuleta sa dispara, dar genereaza o arsura care este de o importanta mult mai mare. Desigur ca exista produse dedicate care ar putea sa faca acelasi lucru, fara costuri secundare.
Nu suntem de acord cu ele, asemenea „proceduri” se pot lasa cu riscuri si cu urme permanente. Am vazut oameni care se dadusera ani buni cu usturoi si care au ramas cu pete care nu mai ies. In schimb, folosirea compreselor cu ceai de musetel, care este un antiseptic natural, de ce nu? Folosirea extractelor de musetel nu sunt ele cele mai indicate, dar nici nu putem spune ca le contraindicam.