- Candidoza - Inamicul care ataca atunci cand suntem vulnerabili
- Este mai ieftin sa previi decat sa tratezi
- Sanatatea femeii, un cumul de nevoi specifice. Cand si cum sunt de ajutor suplimentele alimentare
Cand fetita devine adolescenta
Privita oarecum fatidic, adolescenta este, de fapt, o perioada fireasca, care pentru fetite aduce schimbari pe multe paliere. Inseamna cativa ani in care cresterea este foarte rapida, in care se maturizeaza organele sexuale, in care pe fata si pe corp isi fac loc cosurile, in care totul este si incepe sa fie altfel.
A dolescenta este cea mai rapida perioada de dezvoltare, exceptand primul an, explica Ghidul Sanatatii - Familiei, Clinica Mayo. Cresterea este exploziva, iar la fete episoadele pot debuta la 10–12 ani.
Un alt atribut al schimbarilor fizice la fete, pe langa avantul cresterii, il reprezinta grasimea care incepe sa se colecteze pe coapse, solduri sau in zona abdomenului. Ca urmare a inmultirii hormonilor pe care-i produc ovarele si glandele suprarenale, vor incepe sa creasca sanii si pilozitatea in zona axilara si pubiana, semne ale inceputului maturitatii sexuale. In aceasta perioada, isi va face aparitia si menstruatia, insa momentul si felul in care se va manifesta tine de caracteristicile fiecarui organism. Nu neglijati in aceasta perioada alimentatia! Anemia feripriva si carentele de calciu sunt frecvent intalnite. Discutati cu medicul pentru a le identifca si a reactiona adecvat.
CE SE INTAMPLA LA NIVELUL PSIHICULUI, IN ADOLESCENTA
Desi aparent nu se vede, psihicul trece si el printr-o multime de transformari. „Schimbarile dese de dispozitie sunt frecvente si firesti. Daca fetita isi doreste mai mult timp sa fie de una singura, sa aiba mai multa intimitate, asta nu inseamna ca „are toane”. De fapt, incet, incet, ea se maturizeaza si isi dezvolta independenta. Vor exista perioade in care, pentru a-si descoperi identitatea, isi va manifesta dorinta de independenta, de autonomie. Va cere un timp doar pentru ea, un spatiu in care sa vrea sa experimenteze noi elemente de identitate (sa scrie intr-un jurnal, sa asculte muzica noua, sa lipeasca postere pe pereti), iar intrebarile parintilor in aceasta arie pot fi percepute ca o intruziune”, spune psihologul Adrian Costin Calomfirescu, de la Centrul de Psihiatrie si Psihoterapie „MindCare”.
Somnul este foarte important pentru corp, iar in aceasta perioada creierul are nevoie de 9–9,5 ore, explica psihologul. Potrivit specialistului, „in prima decada a adolescentei, creierul se dezvolta intr-un ritm accelerat, apoi procesul continua din ce in ce mai lent. Ultima parte a creierului care se dezvolta este cea frontala, legata de controlarea si reglarea emotiilor, ceea ce face ca perioada adolescentei sa fie marcata de emotii puternice, greu de stapanit. Adolescenta invata sa le exprime intr-un mod matur, iar noi, ca parinti, putem fi un bun exemplu in relationarea cu emotiile noastre”.
Apelati la ajutorul unui psiholog, in special „daca observati ca sunt mai multe coborasuri decat suisuri la nivel emotional. Daca fata are tendinta de a se retrage din cercul de prieteni, din activitatile care ii faceau placere, daca incepe sa aiba un dialog despre ea negativ si devalorizant etc., s-ar putea sa existe o problema de fond mai pronuntata”, atrage atentia psihologul. „Conflictele trebuie luate in contextul familial si individual. Conteaza daca, in procesul dezvoltarii, adolescenta a fost lasata sa ia decizii, a fost invatata cum sa ia decizii, cum sa analizeze si sa gandeasca argumentand deciziile luate sau daca altcineva a facut aceste lucruri pentru ea. Familia, in acest sens, reprezinta o groapa de nisip in care copila se joaca pana ajunge adolescenta, luand decizii minore si invatand din greseli”, spune psihologul.
SCHIMBARI CARE POT LASA URME – ACNEEA SI TULBURARILE ALIMENTARE
Pentru multe fete, adolescenta se identifica inclusiv cu aparitia acneei. Aceasta se instaleaza agresiv incepand cu varsta de 11–13 ani si se produce din cauza blocarii porilor, pe fondul cresterii secretiei glandelor sebacee. Sunt multe informatii despre acnee si despre tratamentul acestei boli, insa in continuare unele lucruri sunt prost intelese, ceea ce complica problema.
Potrivit dr. Diana Placintescu, medic primar dermato-venerologie, Clinica Medicum, „in tratamentul acneei sunt trei aspecte importante: deficitul de ingrijire, excesul de ingrijire si traumatizarea pielii (stoarcerea cosurilor).
Pielea trebuie spalata cu geluri spumante dedicate, care sa dezincrusteze porii si sa permita eliminarea fluida a sebumului. Cremele dermato-cosmetice din gamele antiacneice pot fi aplicate inca de la varsta prepubertara.
Folosirea produselor dermatocosmetice poate ameliora acneea cu 30–80%, in functie de gravitate, arata studiile”. Cand avem un ten gras, „uleios”, tendinta este sa-l spalam cat mai des, sperand ca rezolvam problema.
„Spalarea prea frecventa, multiplele tratamente agresive, microdermabraziunea etc. irita pielea si agraveaza acneea. Exforierea fetei, traumatizarea cosurilor pot determina suprainfectie si duce la forme mai grave”, adauga dr. Diana Placintescu.
PROBLEMELE ALIMENTARE AFECTEAZA CICLUL MENSTRUAL
In adolescenta, unele fete dezvolta probleme alimentare. „La pubertate, apar in economia organismului steroizii sexuali, care, pe de o parte, cresc apetitul, iar pe de alta parte, determina sexualizarea scheletului si o redistributie a tesutului adipos, cu aparitia caracterelor sexuale secundare.
Exista doua grupe mari de tulburari ale comportamentului alimentar in adolescenta: anorexia, asociata frecvent cu cresterea efortului fizic si cu scaderea in greutate, si cresterea aportului alimentar cu castig ponderal. In cazul scaderii ponderale sub un prag critic, prag diferit de la o pacienta la alta, se poate produce amenoreea prin mecanism central, mai ales daca se asociaza un factor de stres si cresterea efortului fizic. Afectiunea este serioasa si trebuie recunoscuta si asumata de catre familie. Consilierea psihologica asociata unui tratament determina recuperarea pacientei si restabilirea menstruatiilor”, explica dr. Magdalena Bajenaru, medic primar endocrinologie, Clinica Medicum.
Si in cazul cresterii ponderale, putem avea tulburari menstruale. Acestea sunt determinate de cresterea androgenilor, asociata cu aparitia sindromului ovarelor micropolichistice, continua dr. Bajenaru. „Afectiunea apare prin suprapunerea unui factor extern (alimentatie si sedentarism)
pe un fond genetic predispozant.
Ca si in cazul anorexiei, familia are un rol important in educarea si deprinderea unor obiceiuri alimentare sanatoase, iar pierderea ponderala si efortul fizic regulat determina in multe cazuri reluarea menstruatiilor ritmice.
Tulburarile de comportament alimentar nu sunt produse de modificarile hormonale, ci de presiunea din jur. Asa-numitele tulburari hormonale sunt consecinta si nu cauza tulburarilor de comportament alimentar.”