Este mai ieftin sa previi decat sa tratezi

Este mai ieftin sa previi decat sa tratezi

Ne mandrim ca suntem un popor bogat in obiceiuri pe care le transmitem din generatie in generatie, dar nu reusim sa ne facem un obicei si din mersul preventiv la doctor. La fiecare doua ore, in Romania, o femeie este diagnosticata cu cancer de col uterin1 si zilnic 21 afla ca au cancer la san2. Fiecare control ginecologic este o sansa la viata, iar rusinea, lipsa timpului, a banilor nu sunt in favoarea noastra.

Interviu cu dr. Emel Nuraltay, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie
text si foto: Victoria Donos

Problema este complexa si are multe zone sensibile, care ating educatia, inexistenta programelor nationale, dar si alte aspecte. De ce este important pentru o femeie sa mearga la ginecolog nu doar atunci cand „ceva o supara”, este insarcinata sau nu reuseste sa ramana insarcinata, aflati
de la dr. Emel Nuraltay.

  • Discutiile despre vizita la ginecolog tineau cumva de un tabu, in urma cu 15–20 de ani, desi nu este exclus ca lucrurile sa nu se fi schimbat in anumite medii. Cand este recomandata prima vizita la ginecolog si care este contextul potrivit pentru aceasta?Dr. Emel Nuraltay

Primul consult ginecologic este recomandat la doua-trei luni dupa ce femeia si-a inceput viata sexuala. Cred insa ca este utila vizita la ginecolog, inainte de inceperea vietii sexuale, a mamei impreuna cu fiica. Este important ca tanara sa se simta in siguranta, confortabil, iar mama este o figura-cheie in acest context.

  • Prezenta mamei alaturi de fetita la un astfel de consult nu este cel mai simplu lucru. Cum ar trebui sa puna problema mama, astfel incat lucrurile sa fie constructive?

Relatia dintre mama si fiica se construieste in timp, nu la adolescenta. Mama trebuie sa transmita siguranta, confort fetitei, sa o incurajeze sa-i impartaseasca lucruri. Adolescenta si pubertatea sunt perioade delicate, daca nu s-au pus bazele, lucrurile pot sa devieze foarte usor. Este important sa explicam copilului lucruri despre sexualitatea sa, despre ce se intampla cu corpul sau, despre rolul organelor genitale. Sigur, aceste informatii se transmit gradual, nuantat.

De obicei, copiii nostri vin si ne intreaba, e bine sa le oferim raspunsurile, pentru ca atunci este momentul in care putem incepe o discutie. N-o facem intrand cu bocancii in intimitatea copilului, ci usor, cu foarte multa delicatete.

  • Care este cea mai frecventa cauza pentru care femeile se adreseaza ginecologului?

Femeile moderne, in special cele din mediul urban, sunt mai preocupate de sanatate si este firesc. Cel mai frecvent, vin sa-si faca un test Babes-Papanicolau si ma bucur ca am ajuns aici. Este un test simplu, care ne ofera informatii despre particularitatile colului uterin si ne ajuta sa incadram femeia intr-o grupa de risc atunci cand vorbim despre kariokineza sau neoplazia de col uterin.
Din pacate, lucrurile nu stau foarte bine la nivel national. Suntem intre primele locuri in Europa la incidenta neoplaziilor genitale, iar aici ma refer la cancerul de col, la cancerul ovarian si la cel mamar. Avem nevoie de programe de screening, insa nu exista interes din partea statului sa se faca acest lucru.
A existat in urma cu cativa ani un program de screening pentru cancerul de col, dar adresabilitatea a fost foarte mica. Intr-un program de screening, trebuie sa faci si informare, or, daca nu se face, populatia nu va raspunde pozitiv. La fel cum s-a intamplat cu vaccinarea HPV, care, din cauza lipsei de informare, a generat un intreg haos.

„Daca ne indepartam la maximum 100 de kilometric de Bucuresti, vom gasi femei, in sate, care n‑au mers niciodata la ginecolog. Discrepanta este enorma.”
dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrica-ginecologie

  • Spuneati ca in mediul privat, la ora actuala, femeile vin pentru acest test. Ce se intampla in urma cu 20–25 de ani?

Femeile se adresau ginecologului pentru sangerari, dureri si diverse patologii vulvo-vaginale care deranjeaza, creeaza disconfort si afecteaza viata de cuplu. Femeile se adreseaza si acum pentru asa ceva, dar ponderea s-a schimbat. Observ astazi ca femeile se informeaza si este util sa faca asta.
Din punct de vedere financiar, politic, social, medical, este mult mai ieftin sa previi decat sa tratezi, si cand zic asta, ma refer la ceea ce se intampla in sistemul de stat, acolo unde colegii mei au o adresabilitate enorma a patologiei ginecologice maligne.
Sunt foarte multe femei care vin cu boala deja instalata. Preventia este mult mai ieftina, insa trebuie sa existe programe, un intreg sistem care sa alerteze populatia, sa o cheme la screening, asa cum exista in alte tari civilizate din Europa.
Din pacate, din cauza lipsei de informare, a lipsei sistemelor de screening si a organizarii medicale, este o mare discrepanta intre atitudinea si modalitatile de informare a femeilor din mediul urban si ale celor din mediul rural. Daca ne indepartam la maximum 100 de kilometri de Bucuresti, vom gasi femei, in sate, care n-au mers niciodata la ginecolog. Discrepanta este enorma.

  • Infectiile vaginale sunt probleme cu care majoritatea femeilor se confrunta, pe parcursul vietii. Le place sa spuna „am o ciupercuta” sau „ceva ma jeneaza”. Explicati-le, va rog, cate tipuri de infectii vaginale exista si de ce este important sa aiba un diagnostic de precizie?

Din punct de vedere etiologic, le putem incadra in trei tipuri: infectiile micotice, date de ciuperci, si cea mai frecventa este candida, un alt grup sunt infectiile cu diversi agenti patogeni care in mod obisnuit se gasesc in tubul digestiv si care ajung sa migreze in tractul genital sau urinar din cauza igienei defectuoase sau a imunitatii scazute, sau a perturbarii pH-ului vaginal.
Mai exista o a treia categorie, infectiile cu microorganismele care pot duce la infertilitate, daca nu sunt depistate si tratate la timp. Aici, ma refer la Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Sunt boli cu transmitere sexuala care au o simptomatologie extrem de nespecifica si frusta si care, odata cronicizate, pot duce la patologii tubare, la boli inflamatorii pelvine, care nu numai ca sunt greu de tratat, dar pot duce si la infertilitate. Aceste afectiuni ating si viata de cuplu, iar tratamentul ii vizeaza pe ambii parteneri.

  • As vrea sa ne intoarcem putin la candidoza vaginala. Ce este specific pentru aceasta?

Candidoza vaginala, care este cea mai frecventa infectie vaginala, poate aparea si la fetele care inca nu si-au inceput viata sexuala, se poate transmite si altfel decat pe cale sexuala, pentru ca sporii sunt peste tot. De aceea, recomandam doamnelor si domnilor, inainte de a merge la toaleta, sa-si spele mainile inainte de a mictiona. Si intotdeauna cand urmeaza un tratament cu antibiotice recomandat de medic, sa ia un antimicotic. Antibioticele, la fel ca suprasolicitarea, stresul sau diabetul, determina o perturbare a pH-ului vaginal, iar asta favorizeaza aparitia candidozei.

„Este simplu sa gandim strict si sa spunem ca ai o infectie vaginala, ti‑am facut un examen de secretie, iti dau tratamentul, fa‑l doar tu sau cu partenerul. Am multi colegi care trateaza doar femeia, iar asta nu rezolva problema. Trebuie sa privim femeia ca pe un intreg, in mediul ei de viata, cu activitatile zilnice, cu relatia pe care o are...”
dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrica-ginecologie

  • Mentionati mai devreme pH-ul vaginal. Explicati-ne de ce este important echilibrul acestuia?

Discutam despre un mediu biologic, specific vaginului. Acest mediu vaginal este acid. In momentul in care pH-ul vaginal este scazut, se mentine un mediu propice pentru dezvoltarea lactobacililor - niste bacili care se afla in mod fiziologic in vagin si care protejeaza vaginul de infectii vaginale. Lactobacilii inhiba mecanismele de dezvoltare a germenilor patogeni si nu permit proliferarea acestora.
Deci, un pH normal, adica acid, protejeaza acest mediu de germeni. Este foarte important sa mentinem acest biomediu si putem face asta administrand lactobacili, cum sunt probioticele. Este atat de simplu si foarte putin cunoscut. Noi, medicii, atunci cand stam de vorba cu o pacienta si aflam ca are frecvent infectii vaginale, in conditiile in care sunt femei care vin de trei-patru ori pe an, ar trebui sa ne gandim ca poate exista un dezechilibru la nivelul biomediului vaginal.
Putem ameliora pe termen lung aceasta problema prin administrarea de probiotice. Este simplu sa gandim strict si sa spunem ca ai o infectie vaginala, ti-am facut un examen de secretie, iti dau tratamentul, fa-l doar tu sau cu partenerul. Am multi colegi care trateaza doar femeia, iar asta nu rezolva problema.
Trebuie sa privim femeia ca pe un intreg, in mediul ei de viata, cu activitatile zilnice, cu relatia pe care o are...

  • Ce duce la dereglarea florei vaginale?

In primul rand, noi, ca medici, ne limitam strict la pacienta, in contextul patologiei actuale. Trebuie sa gandim lucrurile global, sa tratam si partenerul, sa ne asiguram ca un tratament nu va afecta biomediul vaginal.
La paciente, observ o tendinta crescuta de a face spalaturi vaginale. Am paciente care-mi spun „daca nu-mi fac o spalatura vaginala in fecare zi, ma simt prost, simt ca miros”. Este total gresit. Facand aceasta spalatura vaginala, intr-adevar indepartam secretia, germenii, dar odata cu ei indepartam si lactobacilii, distrugem biofilmul creat pe peretii vaginali si nu facem altceva decat sa intram intr-un cerc vicios din care nu vom iesi niciodata. Spalaturile vaginale se pot face, dar nu mai des de o data pe saptamana, in scop strict igienic. Exista tratamente locale insotite de spalaturi vaginale, dar acestea sunt recomandate de medic. Nu in ultimul rand, exista anumite obiceiuri sexuale care nu sunt neaparat sanatoase. Vorbim de partenerii sexuali multipli, ocazionali... acestea favorizeaza negresit infectiile vaginale, dificultatea de a trata anumite infectii. Aici noi, medicii, trebuie sa discutam cu pacienta, sa aflam aceste lucruri, sa facem consiliere, putina psihoterapie. Dincolo de partea medicala.

  • Exista vreo corelatie intre alimentatie si flora vaginala?

Consumul de dulciuri afecteaza echilibrul vaginal. Stim ca dulciurile nu sunt prietenele siluetei. Pe de alta parte, atunci cand suntem la menstruatie incercam sa ne inducem nevoia de dulciuri. Nu exista nicio motivatie pentru a manca dulciuri la menstruatie. Poate exista o hipoglicemie tranzitorie, dar asta nu justifca consumul excesiv de dulciuri. Corpului nostru nu-i pasa de planurile de cariera, casa... cand vine vorba de copii.

  • Care este varsta la care cele mai multe femei aleg sa faca un copil si care este varsta la care nu mai reusesc?

Ati atins un punct sensibil. Nu pot sa nu remarc, pentru ca fac de 20 de ani meseria asta, ca varsta la care ne hotaram sa facem primul copil este de peste 30 de ani, iar ca medie, este de 35 de ani. Din punctul meu de vedere, varsta optima pentru primul copil este undeva intre 25 si 29 de ani. Atat biologic, cat si din punctul de vedere al functionalitatii aparatelor si sistemelor, al imbatranirii organismului, varsta aceasta este optima pentru prima sarcina. Asa cum bine va dati seama si asa cum cunoastem societatea in care traim, de cele mai multe ori nu este posibil la aceasta varsta. Este exact perioada in care incerci sa-ti cladesti, sa-ti definitivezi o pozitie undeva in societate, incerci sa-ti gasesti un partener, pentru ca nici asta nu este usor, si iata cum sarim de 30 si mai lasam un an-doi de incercari, de se intampla sa ajungem si la 35 de ani pana facem primul copil.

  • Ce se intampla daca sarim pragul de 30 de ani si ne dorim un copil?

Se poate ca dupa aceasta varsta sa obtinem mai dificil o sarcina. Apoi, niste ani in plus ne expun spre mai multe complicatii. Dupa 40 de ani, ne confruntam cu riscul bolilor genetice, chiar daca este al doilea copil. Exista o limita, pe care noi o punem cu steluta.
In momentul in care s-a schimbat prefixul, investigatiile sunt cu totul altele, chiar de doua ori mai multe, sarcina trebuie urmarita in cu totul alt fel, e nevoie de investigatii invazive, cum e amniocenteza.

  • Care sunt cele mai mari frici ale femeilor, cand raman insarcinate?

Cel mai des auzim expresia „doamna doctor, am venit, fac absolut orice ca sa am o sarcina sanatoasa, sa am un copil sanatos si totul sa fie bine”. Sigur, asta ne dorim cu totii.
Angoasele sunt legate, pe de o parte, de anomaliile genetice, care nu neaparat ca ar fi foarte frecvente, dar accesul la informatie ne-a facut sa stim mai multe despre acestea.
Sindromul Down, asa-numita trisomie 21, este o anomalie genetica despre care stim ca nu se mosteneste, poate aparea absolut accidental, din doi oameni sanatosi. Interesul in exces este de a depista cat mai precoce aceste anomalii, dar e de inteles.
O alta frica este tromboflia. Tromboflia in sarcina este o particularitate a unora dintre noi care avem genetic o anumita hipercoagulabilitate a sangelui, este un pic mai gros, mai vascos. In viata de zi cu zi, lucrul acesta conteaza mai putin, in special in tinerete. Multi dintre noi recomandam testele de tromboflie tocmai pentru ca pacientele noastre se adreseaza intr-un anumit context. Nu ne putem permite un esec.

  • In ultimul deceniu, in Romania, rata cezarienelor a crescut foarte mult. Unde ar fi problema?

Sunt doua cauze, cauzele medicale si cele non-medicale. Cele medicale sunt legate de varsta pacientelor care se afla la primul copil. Odata ce ai nascut primul copil prin cezariana, este intelept sa nastem tot prin cezariana, din cauza riscului de ruptura a uterului. Insa hai sa zicem ca poate si medicii sunt mai ocupati, nu mai au rabdare, timp, dar nu sunt principalele cauze. Progresul si aparitia atator ustensile care ne arata ca fatul incepe sa sufere ne determina sa intervenim, iar operatia cezariana este salvatoare.
Apoi, mai e frica mamelor ca vor naste un copil cu probleme, care ne face sa optam foarte repede pentru cezariana, inainte de a sta sa cumpanim. Ne repezim. Atat noi, cat si viitoarele mame. Aici includem si acele femei care fac totul programat, trebuie sa se intoarca la serviciu peste trei luni, totul trebuie sa fie sub control. Nasterea naturala este plina de necunoscute, incepand cu momentul in care debuteaza, pana la ce se intampla in travaliu.

  • Trecem la o alta etapa din viata femeii, menopauza. Mai este util ca femeia sa mearga la ginecolog?

Sigur, poate nu la fel de des ca in perioada fertila. Menopauza este perioada in care, teoretic din punct de vedere hormonal, apunem, insa exista atat de multe modalitati de a ne imbunatati calitatea vietii, si aici ma refer la terapia de substitutie hormonala, care este acceptata de unii, controversata uneori, insa, monitorizata corect, aceasta imbunatateste calitatea vietii unei femei la menopauza. Dincolo de terapia de substitutie hormonala, avem preparatele naturale din clasa fitoestrogenilor, care pot fi incercate. Prezenta la ginecolog este importanta deoarece femeia poate obtine sfaturi despre cum isi poate imbunatati calitatea vietii, dar si pentru a-si face testele tip Babes-Papanicolau, examinarea sanilor. In acelasi scop: de a preveni bolile grave.

Referinte:

1. http://www.viata-medicala.ro/Vaccinarea-anti-HPV-%C8%99i-cancerul-de-col-uterin.html*articleID_14266-articles_details.html
2. www.news.ro/social/studiu-aproape-7-500-de-noi-cazuride-cancer-de-san-au-fost-diagnosticate-in-acest-an-lafecare-trei-ore-o-femeie-moare-din-cauza-acestei-afectiuni-1922400004002017110817367410

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare