Uleiul de peste si uleiul din ficat de cod. Beneficii, mod de administrare si diferente

Uleiul de peste si uleiul din ficat de cod. Beneficii, mod de administrare si diferente

Un sprijin real pentru activitatea cerebrala, aceste uleiuri sunt benefice in special pentru copii. Descoperiti in continuare ce proprietati au si de ce merita atentia noastra.

Multi dintre noi ne amintim si acum perioada in care parintii ne dadeau cu lingurita compozitia uleioasa si cu gust greu de suportat insotita de discursul „ia-l ca-ti face bine”. Astazi lucrurile au evoluat, uleiul de peste fiind mai usor de acceptat datorita aromelor fructate, pe placul celor mici.

Stim deja ca acest ulei bogat in Omega 3 este benefic, iar gustul nu mai este o problema, insa ne confruntam cu o alta dilema: ce ar trebui sa alegem: ulei de peste sau ulei din ficat de cod?

Care sunt diferentele si beneficiile acestora pentru copii si adulti, aflati in articolul de mai jos.

Cuprins:

1. Omega 3, acizii cu beneficii multiple pentru sanatatea noastra 2. Beneficiile uleiului de peste 3. Diferentele dintre uleiul de peste si uleiul din ficat de cod 4. Uleiul din ficat de cod. Mod de administrare

Omega 3, acizii cu beneficii multiple pentru sanatatea noastra

Cu totii stim ca uleiul de peste este benefic pentru sanatatea noastra, dar dincolo de ideea generala si oarecum vaga conform careia „ne face bine”, trebuie sa stim ca motivul pentru care el este atat de sanatos este continutul ridicat de acizi grasi Omega 3.

Uleiul de peste si ficatul de peste, alaturi de unele seminte (in, canepa sau chia) si de unele legume (conopida, varza de Bruxelles) sunt printre putinele alimentele care asigura un aport de Omega 3.

Ce sunt grasimile polinesaturate si acizii grasi Omega 3

Grasimile reprezinta cea mai concentrata forma de energie pentru organism. In functie de structura lor, grasimile pot fi saturate (risc asociat afectiunilor cardiovasculare), nesaturate (mono sau poli, cu beneficii multiple pentru sanatate) si trans (hidrogenate, responsabile de cresterea colesterolului).

Grasimile polinesaturate sunt o categorie de grasimi sanatoase care contin acizi grasi esentiali, ce pot fi preluati doar prin alimentatie. Ele au un rol important in reducerea proceselor inflamatorii, mentinerea functiilor cognitive si reprezinta un suport in functionarea optima a sistemului osteo-articular.

Sunt considerate grasimi „bune” toate grasimile nesaturate, cele de evitat fiind grasimile trans (hidrogenate) si cele saturate.

EPA si DHA - tipuri de acizi Omega 3

Omega 3 cuprinde trei tipuri de acizi grasi esential:

  • Cu lant molecular lung: EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic), ce provin din pesti oceanici si crustacee.
  • Cu lant molecular scurt: ALA (acid alfa-linolenic), ce se regaseste doar in plante (ulei de in). Desi ALA au beneficii pentru organism, EPA si DHA sunt superiori, concentratia fiind diferita pe unitate consumata.

EPA (acid eicosapentaenoic) este precursor al anumitor eicosanoizi, clasa de substante ce regleaza procese fiziologice fundamentale, cum ar fi diviziunea si cresterea celulara, secretiile hormonale si activitatea de transport celular transmembranar.

DHA (acidul docosahexaenoic) este un acid gras Omega-3 cu lant lung, ce se regaseste in cantitati mari la nivelul creierului, mai exact in compozitia acelor structuri care sunt implicate in realizarea sinapselor. Creierul este compus in procent de 60% din grasimi, 30% dintre acestea fiind DHA. Asadar, un aport de DHA este important pentru mentinerea structurii normale a membranelor neuronale si functionarea optima a sinapselor.

Totodata, el se gaseste si in inima si ochi, fiind astfel evidenta importanta includerii lui in alimentatie si beneficiile lui asupra acestor organe.

Beneficiile uleiului de peste

Uleiul de peste este cunoscut ca fiind benefic pentru sanatate, iar rolul sau in sustinerea functiei cognitive este cunoscut mai ales de parintii care isi doresc sa le asigure copiilor o dezvoltare armonioasa.

Dincolo de acest beneficiu incontestabil, uleiul de peste vine la pachet cu o multime de alte avantaje pentru sanatate.

Beneficiile uleiului de peste asupra dezvoltarii si sanatatii creierului

Fosfolipidele din membrana celulara a creierului contin cantitati mari de acid docosahexaenoic (DHA), acid eicosapentaenoic (EPA) si acid arahidronic (AA, un acid Omega 6). DHA si EPA contribuie la mentinerea functionalitatii membranei celulare, asigurandu-i permeabilitatea si o sensibilitate corespunzatoare a receptorilor membranari.

De altfel, dezvoltarea cognitiva este principalul beneficiu pe care il are uleiul de peste asupra organismului nostru. El joaca un rol important cand vine vorba despre functionarea optima a functiilor cerebrale tocmai datorita continutului ridicat de Omega 3. Sunt dovedite efectele lui benefice asupra creierului atat pentru copii mici, cat si pentru scolari, adolescenti si adulti.

In acelasi timp, uleiul de peste contribuie la prevenirea tulburarilor psihice in randul grupurilor vulnerabile, precum adolescentii. Paul Amminger, cercetator al Universitatii din Melbourne, afirma in studiul publicat in revista Nature ca administrarea zilnica a capsulelor cu ulei de peste a redus in mod semnificativ rata incidentei tulburarilor psihice in randul persoanelor tinere, o imbunatatire ce s-a mentinut si atunci cand medicii le-au evaluat starea de sanatate mentala 7 ani mai tarziu.

Uleiul de peste, util pentru sanatatea inimii

Cu totii stim ca grasimile se depun pe peretii arterelor si duc la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, insa grasimile bune au un efect exact contrar. Uleiul de peste, bogat in asemenea grasimi, contribuie la scaderea colesterolului rau (LDL), si la cresterea nivelului colesterolului bun (HDL) astfel fiind de ajutor in preventia unor boli de natura cardiovasculara, cauza principala de deces la nivel mondial.

Uleiul de peste contribuie la producerea unor substante numite prostaglandine, care au un rol important in reglarea tensiunii arteriale, cat si in procesul de coagulare a sangelui.

Sprijin pentru sistemul osos si cel muscular

Uleiul de peste are beneficii importante si asupra sistemului osos si a celui muscular. Grasimile sanatoase din uleiul de peste ajuta la cresterea densitatii oaselor, fiind un supliment important pentru dezvoltarea sistemelor osos si muscular in cazul copiilor si adolescentilor.

El contribuie la sanatatea oaselor prin stimularea factorilor care ajuta la acumularea calciului in oase. Studiile arata ca EPA si DHA cresc productia de IGF1 (Insulin-like growth factor 1), factor ce promoveaza activitatea osteoblastelor (celule osoase tinere, nediferentiate complet, din care se formeaza osteocitul - celulele osoase in stadiu matur). Nivelul seric al DHA in perioada de crestere si maturizare a sistemului osos asigura o buna mineralizare osoasa la maturitate.

Datorita efectului sau asupra densitatii osoase, uleiul de peste este recomandat inclusiv femeilor care au trecut prin schimbarile generate de menopauza si in cazul carora riscul de osteoporoza este mai ridicat.

De ajutor pentru mentinerea sanatatii ochilor

Ochii au si ei de castigat de pe urma cresterii aportului de Omega 3. DHA in mod special contribuie la dezvoltarea sanatoasa a vederii si ochilor in cazul copiilor. In cazul adultilor, Omega 3 ajuta la prevenirea bolilor degenerative de la nivelul ochilor - degenerare maculara sau cataracta.

De ce se recomanda uleiul de peste copiilor? Care este varsta optima pentru administrarea lui

In cazul copiilor, uleiul de peste are beneficii deosebit de importante. El ajuta la dezvoltarea cerebrala, sprijina buna functionare a inimii, contribuind in acelasi timp si la dezvoltarea fizica, datorita rolului pe care il are in sanatatea sistemelor osos si muscular, favorizand mentinerea unei densitati osoase optime.

Uleiul de peste contribuie si la functionarea optima a sistemului nervos al copilului si la modularea raspunsului imunitar. Acesta este recomandat copiilor care racesc des, celor care merg la gradinita si scoala si au nevoie de un suport in adaptare, dar si in cazul unor copii cu boli cronice respiratorii.

Multiple studii au aratat si ca bebelusii care au avut un aport ridicat de Omega 3, in special DHA, au inregistrat de-a lungul anilor abilitati sociale mai bune si au avut rezultate mai bune la testele de inteligenta.

Pediatrii afirma ca uleiul de peste poate fi administrat bebelusilor inca de la varsta de patru saptamani, acest supliment ajutand copiii sa se dezvolte sanatos din toate punctele de vedere. Pentru copiii nascuti prematur, uleiul de peste este si mai important pentru dezvoltarea fizica si intelectuala, ajutandu-i sa compenseze intr-un timp mai scurt numarul mai mic de luni petrecute in uterul mamei.

Uleiul de peste, bun suport pentru scolari

Pentru ca este un aliment ce sprijina activitatea cerebrala, uleiul de peste este recomandat in mod special scolarilor, care acumuleaza o multime de informatii zilnic. Un studiu realizat la Oxford's Centre for Evidence-Based Intervention arata inclusiv ca uleiul de peste poate ajuta copiii sa invete sa citeasca mai repede.

Totodata, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, administrarea suplimentelor de acizi grasi Omega-3 s-a dovedit benefica in cazul copiilor cu tulburari ADHD, ajutandu-i la concentrare si inmagazinarea informatiilor noi. Deficitul de EPA a fost corelat cu deficitul de atentie si hiperactivitatea iar studiile sustin ca, in functie de gravitatea deficitului si simptomele hiperkinetice sunt mai puternice. De asemenea, in cadrul studiilor observationale s-a constatat ca persoanele cu ADHD aveau simptome corelate cu deficitul de acizi grasi Omega-3: sete, par uscat si urinari frecvente.

Rolul uleiului de peste in timpul sarcinii

Aportul crescut de acizi grasi esentiali in timpul sarcinii contribuie la riscuri mai scazute de nastere inainte de termen, dar joaca un rol important si pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului.

In acelasi timp, exista studii care arata inclusiv ca mamele care au consumat suplimente cu ulei de peste in timpul sarcinii si in perioada alaptarii, au avut copii care au inregistrat rezultate ridicate la testele cognitive.

Desigur, uleiul de peste are pentru femeile insarcinate toate celelalte beneficii precum sprijinirea sistemului cardiovascular, a sistemului osos, importante pentru starea generala de sanatate a unei viitoare mame.

Totusi, fiind un supliment alimentar, este indicat ca femeile insarcinate sa consulte medicul in legatura cu uleiul de peste. Medicul este cel care poate face recomandari cu privire le aceste suplimente si tot el poate indica doza zilnica.

Folosirea uleiului de peste pentru efecte cosmetice, diete si controlul greutatii

Uleiul de peste poate fi folosit si pentru efectul sau asupra aspectului pielii. Acizii grasi Omega-3 exercita un rol antiinflamator, fiind buni dermatoprotectori.

Suplimentele cu ulei de peste ajuta la hidratarea pielii, dar si la protectia si repararea ei in urma expunerii la soare. De asemenea, acest ulei joaca un rol important si cand vine vorba despre controlul greutatii, contribuind la arderea mai rapida a grasimilor.

Diferentele dintre uleiul de peste si uleiul din ficat de cod

Chiar daca suplimentele alimentare par o inventie contemporana, menita sa echilibreze neajunsurile stilului modern de viata, istoria ne demonstreaza contrariul. Uleiul din ficat de cod si cel de peste au fost administrate copiilor inca din secolul al XIX-lea, datorita actiunii lor benefice in prevenirea rahitismului si sustinerea functiei nervoase.

Ambele tipuri de ulei au aproximativ aceeasi sursa - pestele - si ambele au un continut ridicat de acizi grasi Omega 3, insa intre ele exista si diferente notabile, deoarece uleiul din ficat de cod vine la pachet si cu cateva vitamine.

Desi ne-am obisnuit cu uleiul de peste si acesta are deja o oarecare notorietate, este important sa stiti ca acesta este obtinut prin prelucrarea integrala a mai multor specii de peste (poate fi un amestec de ton, macrou, somon, hering). In schimb, uleiul din ficat de cod provine, dupa cum ne sugereaza si numele, doar din cod, un peste din ape reci si a carui carne contine vitamina D din plin, datorita habitatului lui natural.

Continutul de vitamine al uleiul de peste si al uleiului din ficat de cod

Cand vine vorba despre continutul de vitamine sesizam cu adevarat diferenta dintre aceste doua tipuri de uleiuri. Asta pentru ca uleiul din ficat de cod are in componenta in mod natural pe langa Omega 3 si mai multe vitamine.

Asadar, nu doar Omega 3 il recomanda, ci si vitaminele A, D si E, fiecare dintre ele avand un rol important in buna functionare a organismului si sprijinind organismele aflate in crestere.

Datorita continutului ridicat de vitamina E, uleiul din ficat de cod are un rol deosebit in diminuarea riscurilor aparitiei bolilor de inima si mentinerea sanatatii vaselor de sange. Mai mult, vitaminele A si D din uleiul din ficat de cod contribuie si la dezvoltarea armonioasa a sistemului osos, in special in cazul copiilor aflati inca in crestere.

Uleiul din ficat de cod ajuta, datorita vitaminei D, la asimilarea calciului in organism, si, implicit, la mentinerea sanatatii oaselor. Osteomalacia, o afectiune care consta in scaderea rezistentei si decalcifierea oaselor, este comuna in cazul in care nivelul de vitamina D din organism este sub cel recomandat.

Aceeasi situatie se intalneste si in cazul osteoporozei care apare la adulti si la persoane de varsta a treia pe fondul deficitului de vitamina D si de calciu, inclusiv atunci cand aceasta stare a fost inregistrata si in copilarie.

In egala masura, deficitul de vitamina D a fost asociat si cu un risc sporit de diabet (tip I si II). In plus, ficatul de cod contine o forma superioara a vitaminei D, cu o biodisponibilitate ridicata, fiind bioidentica celei produse de organismul uman.

Diferenta privind continutul de substante toxice intre uleiul de peste si uleiul din ficat de cod

Gradul de poluare a apelor oceanice este din ce in ce mai mare. Se discuta mult si despre faptul ca pestele care traieste in acest ecosistem ar contine anumite metale si ingrediente nocive care pot ajunge si in formula uleiului de peste.

Ficatul este organul implicat in detoxifiere si in cazul pestilor, asadar unii producatori au introdus in procesul de productie mecanisme de purificare a uleiul din ficat de cod, ca o masura de precautie in plus.

Ulei din ficat de cod. Mod de administrare si doze zilnice

Uleiul de peste si cel din ficat de cod se gasesc in farmacii si drogherii sub forma de capsule sau sirop, uneori cu diverse arome naturale fructate, mai usor de administrat copiilor.

In general, fiecare supliment contine si propriul mod de administrare, deoarece fiecare producator alege un anumit gramaj si concentratie pentru produsele sale. Cura cu suplimente din ulei din ficat de cod este de lunga durata si este important sa retinem ca efectele nu se vor simti peste noapte, ci cu rabdare si de-a lungul catorva luni.

Supradozarea este rar intalnita, insa riscuri exista. Administrarea in doze mari si pe termen lung de ulei din suplimente cu Omega 3 poate creste riscul de aparitie a atacurilor cerebrale, din cauza subtierii excesive a sangelui.

Curele cu ulei de peste si din ficat de cod se recomanda pentru termene indelungate, cu pauze scurte. Se iau zilnic, timp de 2-3 luni, fara intrerupere, apoi se face o pauza de 2-3 saptamani.

In final, fie ca alegi ulei de peste sau ulei din ficat de cod, tot te poti bucura de beneficiile pe care le ofera acizii Omega 3 organismului tau. Potrivite oricarei varste, aceste uleiuri bogate in acizi grasi esentiali vor ajuta intreaga familie sa faca fata cu brio provocarilor de zi cu zi.

 

Sursa foto: Shutterstock

Produse recomandate


  • 237ml (gust de ca...
    Pret obisnuit
    125,00 lei
  • 237ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    115,00 lei
  • 90 capsule moi ma...
    Pret obisnuit
    89,00 lei
  • 50 capsule moi
    Pret obisnuit
    82,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare