- Fiziopatologia migrenei
- Ce trebuie sa stim despre Hepatita C - boala asimptomatica cu urmari grave pe termen lung
- Vitamina E - beneficii, doza recomandata si rolul acesteia pentru sanatate
Dupa concediu, inapoi la birou – cum ne pastram energia la inceputul toamnei
Dupa un concediu in care relaxarea a fost singura prioritate, reintoarcerea la birou poate fi resimtita ca un soc. Readaptarea la rutina zilnica, termenele-limita si responsabilitatile de serviciu pot crea un nivel accentuat de stres si extenuare psihica in aceasta perioada, insa cateva ajustari simple ale stilului de viata va pot ajuta sa va recapatati motivatia si energia.
Cand soarele incepe sa apuna tot mai devreme, avem cateva solutii care va vor ajuta sa va mentineti nivelul de energie si starea pozitiva de spirit pe tot parcursul toamnei. Descoperiti-le in randurile urmatoare!
Mai mult sport!
Desi inceputul toamnei ne poate face sa credem ca distractia s-a terminat odata cu vara, exista cateva metode simple pentru a readuce energia la un nivel optim. Un program sustinut de exercitii fizice contribuie la eliberarea de endorfine, neurohormonul care ne confera senzatia de buna-dispozitie si energie. Inceputul toamnei reprezinta prilejul perfect pentru a incepe un program de jogging, yoga sau Pilates, cateva dintre tipurile de exercitii fizice accesibile oricarei persoane, indiferent de nivelul de experienta.
Chiar si nivelul mai mic de lumina naturala la care suntem expusi in aceasta perioada a anului poate afecta in mod negativ, contribuind la eliberarea unui nivel mai mare de melatonina, neurohormonul care provoaca starea de somnolenta1. Solutia? The Royal College of Psychiatrists din Marea Britanie incurajeaza expunerea cat mai lunga la lumina naturala2, asa ca practicarea exercitiilor fizice in aer liber aduce un set dublu de beneficii: pe langa eliberarea de endorfine provocata de activitatea fizica, lumina naturala contribuie, de asemenea, la recapatarea unei stari pozitive de spirit.
Alimentatie echilibrata
Atunci cand zilele nu par suficient de lungi pentru a bifa toate sarcinile de pe to-do-list, transformarea pauzei de pranz intr-o ora suplimentara poate parea o optiune potrivita pentru a fi cat mai productiv. Totusi, mesele dezechilibrate pot avea un efect negativ asupra organismului, contribuind la starea de apatie care isi face uneori resimtita prezenta dupa orele pranzului. Gustarile echilibrate nutritional , bogate in fibre si carbohidrati complecsi isi pot face loc chiar si intr-o zi incarcata, iar efectele lor pot fi resimtite imediat. Un pranz bogat in fructe, cereale si legume va declansa o eliberare sustinuta (sau mai bine, prelungita, treptata) a glucozei in sange3, astfel incat nivelul de energie sa ramana constant pe tot parcursul zilei.
Respectati orele de somn
Somnul este esential pentru buna functionare a organismului, cu precadere in aceasta perioada a anului. Dispozitia emotionala, nivelul de energie si performantele cognitive sunt influentate in mod direct de calitatea somnului4, asa ca acest aspect nu ar trebui neglijat in perioadele solicitante din punct de vedere fizic si mental. Mai mult, deprivarea de somn poate duce la consecinte mai grave, fiind corelata cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, renale, hipertensiune arteriala, diabet si accidente vasculare5. Incercati sa puneti punct zilei de munca la birou. Daca sacrificati orele de odihna de acasa, veti castiga doar o oboseala constanta.
Suplimentele alimentare, un aliat de nadejde
Pentru a va asigura ca organismul primeste toti nutrientii necesari pentru a functiona corect, includerea unui supliment nutritiv in dieta poate corecta anumite deficiente provocate de o alimentatie dezechilibrata. Dintre vitaminele, mineralele si oligoelementele care ar trebui sa se regaseasca in dieta in aceasta perioada a anului, cateva joaca un rol deosebit de important pentru pastrarea nivelului optim de energie:
Magneziul este un oligoelement esential pentru sanatatea sistemelor muscular si nervos, fiind adesea recomandat in perioadele de stres accentuat, pentru detensionarea muschilor si reducerea tulburarilor de somn. Deficitul de magneziu poate conduce la insomnii, asa ca suplimentarea se poate dovedi benefica in perioadele in care somnul intarzie sa apara, conform medicului specialist Mark Hyman, citat de HuffingtonPost.
Acizii grasi esentiali Omega -3/6/9 nu pot fi produsi in mod natural de organismul uman, insa joaca un rol deosebit de important pentru sanatatea sistemului cardiovascular, gratie efectului antiinflamator si anticoagulant6. Mai mult, beneficiile lor includ si reducerea simptomelor depresive si a tulburarilor ADHD in randul copiilor7, fiind un aliat important pentru sustinerea puterii de concentrare.
Vitamina C este un antioxidant puternic, care contribuie la pastrarea unui sistem imunitar puternic, astfel incat sa putem face fata mai usor racelilor si virozelor de sezon.
Luteina este un antioxidant esential pentru sanatatea ochilor si pielii, insa efectele sale benefice nu se rezuma doar la imbunatatirea elasticitatii pielii si reducerea riscului degenerarii maculare. La nivel celular, luteina joaca un rol important in lupta impotriva efectelor radicalilor liberi si stresului oxidativ8.
Alive! ™, Mega-Nutrientul care cuprinde toti nutrietii pentru energie
Oferiti-va doza de energie pentru a face fata tuturor sarcinilor. Alive!™ este mai mult decat clasicul complex de vitamine si minerale, acesta contine 133 de nutrienti care ofera energie organismului, ajutand la buna functionare. Formula Alive!™ cuprinde 29 de vitamine si minerale; 37 de extracte naturale din fructe, legume si plante verzi; 12 enzime digestive, 10 acizi grasi Omega 3/9/6, 12 extracte din ciuperci medicinale, 15 antioxidanti, 18 aminoacizi. Nutrientii se absorb in ciclul sangvin in mai putin de 30 de minute.
Referinte:
1. http://www.nhs.uk/Conditions/Seasonal-affective-disorder/Pages/Introduction.aspx
2. http://www.rcpsych.ac.uk/healthadvice/problemsdisorders/seasonalaffectivedisorder.aspx
3. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/
4. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sdd/why
5. idem
6. http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids
7. http://www.nature.com/npp/journal/v40/n10/full/npp201573a.html
8. http://link.springer.com/article/10.1134/S1819712416010074