Tuse care nu mai trece? Iata cauzele!

Tuse care nu mai trece? Iata cauzele!

Raceala a trecut, dar tusea deranjanta a ramas. Problemele de sanatate pe care le poate ascunde tusea sunt destul de numeroase. Nu este intodeauna cazul sa te ingrijorezi foarte tare. In general, in cazul copiilor, tusea apare cel mai des, ca urmare a infectiilor virale ale cailor respiratorii.

Cuprins:

Racelile, cauza cea mai des intalnit
Bronsiolita este insotita de tuse si apare frecvent la cei mici
Refluxul gastroesofagian
Atentie la astm!

Racelile, cauza cea mai des intalnita

‘’Racelile’’ sau virozele respiratorii sunt in topul cauzelor tusei.  Acest simptom este frecvent intalnit in infectia de tract respirator si afecteaza o mare parte din populatie, atat adulti cat si copii in intreaga lume. O mare varietate de virusuri joaca un rol in dezvoltarea tusei dupa infectia acuta si toate acestea manifesta un tablou clinic similar in diferite grupe de varsta. Cresterea productiei de mucus a cailor respiratorii va juca, de asemenea, un rol semnificativ. Dezvoltarea unei intelegeri mai clare a mecanismelor care stau la baza tusei induse de virus poate duce la terapii mai specifice si mai eficiente. In mod normal, dupa o viroza respiratorie, tusea trebuie sa se atenueze si dureaza, in medie 4 saptamani, desi sunt si cazuri in care dureaza de doua ori mai mult. Cand tusea depaseste 8 saptamani se poate spune ca este tuse cronica si cauzele pot fi mai grave.1

Bronsiolita este insotita de tuse si apare frecvent la cei mici2

 Bronsiolita este o infectie acuta de origine virala, localizata la nivelul plamanilor, care provoaca inflamatia cailor respiratorii  inferioare ce conduc aerul in plamani (bronsiole) si afecteaza copiii cu varsta de pana la 2 ani. Infectia duce la obstructia bronsiolelor, aerul nu mai poate iesi din plamani si acest lucru determina respiratia suieratoare, epuizanta si o tuse iritanta si peristenta la copil.  Agravarea tusei se produce treptat la copiii cu bronsiolita si se ajunge la tuse productiva. Acest lucru creste disconfortul pentru ca se produce si obstructia cailor respiratorii. De aceea si respiratia copiilor cu bronsiolita are un suflu specific. Daca boala este abordata corect, afectiunea ar trebui sa dureze doar sapte-opt zile.

Refluxul gastroesofagian poate fi de vina3

Reprezinta refluarea continutului gastric la nivelul esofagului. Este frecvent la bebelusi si apare in mod fiziologic pana la varsta de 12 luni, dar si copilasii mai mari pot suferi din cauza refluxului gastroesofagian. Desi in aparenta boala nu pare sa aiba nimic in comun cu tusea, realitatea este diferita. Explicatia este ca la nivelul esofagului, care face legatura dintre faringe si stomac exista terminatii nervoase comune cu cele ale bronhiilor. Din acest motiv, tusea se asociaza cu aceasta boala, fiindca in momentul refluxului sunt stimulate aceste terminatii nervoase. Rezultatul este tuse care insoteste restul simptomelor refluxului gastroesofagian. Pe de alta parte si sucul gastric, acid, care urca de-a lungul tubului digestiv poate ajunge in bronhii declansand tuse. Persistenta refluxului peste varsta de 18 luni este considerata patologica.

Atentie la astm!

Astmul bronsic este o boala inflamatorie, cu evolutie cronica si  afecteaza aproximativ 7% dintre copiii din Romania4, reprezentand cea mai intalnita boala cronica la aceasta categorie de varsta. Copiii respira cu dificultate, din cauza ingustarii cailor respiratorii si in cele mai multe cazuri prezinta tuse persistenta. Netratata, aceasta afectiune poate determina schimbari permanente la nivelul bronhiilor si, implicit, afectarea plamanilor.

Boala poate fi greu de diagnosticat, mai ales ca micutul nu poate sa explice clar ce simte.

O tuse care nu mai trece poate fi semnul instalarii astmului. Daca micutul tau are aceasta boala, are o sensibilitate bronsica crescuta si un raspuns inflamator crescut la  alergeni si diferite noxe. In mod normal, respectivele particule nu ar trebui sa le irite sistemul respirator. Din cauza inflamatiei cauzate de expunerea la alergeni apare tusea, impreuna cu dificultatile de respiratie, senzatia de sufocare si suieratul specific astmului.5
Tusea este un simptom, nu o afectiune. Pentru a fi tratata corect, trebuie sa existe un diagnostic corect, deci trebuie sa stii ce anume a declansat-o. De aceea trebuie sa fii atent daca tusea este sau nu productiva, la durata episoadelor de tuse si la frecventa acestora.Si zgomotul care insoteste tusea este util in punerea diagnosticului.

Bibliografie:

1.Footitt J, Johnston SL. Cough and viruses in airways disease: mechanisms. Pulm Pharmacol Ther. 2009 Apr;22(2):108-13. doi: 10.1016/j.pupt.2008.12.022. PMID: 19480062; PMCID: PMC7110775.

  1. Caffrey Osvald E, Clarke JR. NICE clinical guideline: bronchiolitis in children. Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2016 Feb;101(1):46-8. doi: 10.1136/archdischild-2015-309156. Epub 2015 Dec 1. PMID: 26628507.
  2. https://www.guidelines.co.uk/gastrointestinal/nice-gord-in-children-guideline/252583.article
  3. https://www.emcb.ro/pdf/10/01-astm
  4. https://ginasthma.org/wp-content/uploads/2020/04/Main-pocket-guide

 

Produse recomandate


  • 118.50ml (gust de...
    Pret obisnuit
    133,00 lei
  • flacon cu 150ml (...
    Pret obisnuit
    47,00 lei
  • cutie cu 8 plicur...
    Pret obisnuit
    37,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare