- Tiroidita Hashimoto – suport natural pentru atingerea profilului hormonal fiziologic
- Alergiile sezoniere pot afecta creierul
- “Tastatura” si riscurile pentru sanatate
Lactoza si cazeina, ingredientele care ne indeparteaza de lapte
Lactoza si cazeina sunt doi termeni pe care-i auzim frecvent cand vine vorba despre problemele care pot aparea atunci cand consumam lapte si produse derivate din acesta. Lactoza este responsabila de aparitia unei intolerante, in timp ce cazeina este cea care determina o reactie alergica atunci cand consumam lapte si produse din lapte. Ce reprezinta mai exact cele doua ingrediente si cum ne dam seama ca discutam despre o alergie sau o intoleranta?
LACTOZA SI IMPLICAREA IN APARITIA INTOLERANTEI
Lactoza este un glucid (zahar) prezent in lapte si produsele lactate. Denumirea provine de la latinescul lac, lactis – lapte, cu terminatia oza – zahar. Lactoza reprezinta aproximativ 30% din aportul caloric al laptelui (1), iar cantitatea de lactoza variaza in functie de sursa laptelui si poate fi intre 1% si 7%.
Atunci cand consumam lactate, de digestia lactozei este responsabila lactaza, o enzima prezenta in tractul nostru digestiv. Lactaza se gaseste in intestinul subtire si are rolul de a descompune zaharurile din lapte, implicit lactoza, in glucoza si galactoza (2).
In cazul in care avem un deficit de lactaza apare intoleranta la lactoza.
Simptomele acestei dereglari pot sa apara intre 30 de minute si doua ore de la ingerarea unor produse lactate, in functie de cum reactioneaza organismul fiecarei persoane, dar si de cantitatea consumata. Daca suferiti de intoleranta la lactoza, simptomele cu care va veti confrunta sunt balonarea, crampele abdominale, gazele intestinale si chiar greata in unele cazuri. Senzatia de stomac plin exprima cel mai bine toate aceste simptome la un loc. De asemenea, in unele cazuri, depinde de severitatea problemei, unele persoane se pot confrunta si cu diaree (3).
CAZEINA, “INTRUSUL” PE CARE-L ATACA SISTEMUL IMUNITAR
Cazeina este o proteina complexa aflata in lapte. Aceasta este proteina cu cea mai mare prezenta in lapte, reprezentand 80% din totalul proteinelor din structura acestuia (4). Problemele apar atunci cand, din motive necunoscute, sistemul imunitar identifica proteina ca fiind daunatoare. Astfel, atunci cand “identifica” prezenta cazeinei in organism, sistemul imunitar activeaza anticorpii specifici, imunoglobuline de tip E ori IgE, eliberand histamina, o substanta care provoaca inflamatii la nivelul tesuturilor. Ceea ce trebuie retinut este ca nu exista intoleranta la proteina din lapte ori intoleranta la cazeina, in acest caz fiind vorba despre o alergie. Organismul nu le recunoaste ca proteine inofensive si produce impotriva lor anticorpi, ca reactie de aparare.
Alergia la cazeina este un semn al faptului ca ceva in mecanismul de aparare al organismului nu functioneaza. Acesta percepe ca daunatoare proteine din lapte care, in mod normal, sunt inofensive.
Reactiile in cazul alergiei la cazeina din lapte sunt imediate sau pot aparea in mai putin de doua ore. Acestea se pot manifesta la nivelul pielii (urticarie, eruptii cutanate, eczeme, umflarea buzelor, gurii, limbii, fetei si/sau gatului); la nivel respirator (stranut, rinoree), la nivelul sistemului digestiv (voma, crampe abdominale si diaree). In cazul alergiei la cazeina o cantitate foarte mica de lapte poate determina probleme si chiar poate pune in pericol viata.
Copiii sunt mai predispusi la reactii alergice la lapte. Acesta pot disparea odata cu maturizarea sistemului imunitar sau sa se mentina toata viata.
DIFERENTE SI ASEMANARI
Desi multe persoane confunda intoleranta la lactoza cu alergia la proteina din lapte (sau alergie la proteina laptelui de vaca), cele doua tulburari nu trebuie asociate, chiar daca multe dintre simptome se intalnesc in ambele cazuri. Daca o persoana are alergie la cazeina, sistemul imunitar va avea diferite reactii neplacute care vor afecta mai multe zone ale corpului (piele, sistem gastrointestinal, sistem respirator) (5). In cazul alergiei la cazeina este recomandat sa se evite consumul de lactate, desi organismul unor persoane cunoscute cu aceasta problema poate accepta mici cantitati de lapte.
Spre deosebire de alergia la lapte, intoleranta la lactoza nu implica sistemul imunitar in reactiile ulterioare. Persoanele care sufera de aceasta tulburare se confrunta cu deficit ori lipsa de lactaza, astfel ca sistemul lor digestiv nu este capabil sa digere lactatele. De aici apar o serie de senzatii neplacute la nivelul sistemului digestiv (6).
Intoleranta la lactoza indica un organism sensibil, nu unul care sufera de un anumit tip de alergie. Odata cu trecerea timpului, alergia la lapte poate sa nu se mai manifeste ca in copilarie, in timp ce intoleranta la lactoza se poate agrava (7).
Singurele simptome asemanatoare in cazul ambelor afectiuni sunt crampele abdominale, diareea si balonarea. Senzatia de stomac plin apare atat la intoleranta la lactoza, cat si la alergia la cazeina, avand in vedere ca se intampla diferite reactii care provoaca inflamatii la nivelul sistemului digestiv.
ANALIZE INTOLERANTA LA LACTOZA
In caz de suspiciune, exista mai multe metode de diagnosticare a intolerantei la lactoza. Inainte de a ajunge la medic, se poate face un test simplu de eliminare din alimentatie a tuturor produselor lactate, timp de trei zile, si de monitorizare a simptomelor. Daca manifestarile neplacute se amelioreaza, dar apoi se agraveaza dupa reintroducerea lactatelor in alimentatie, atunci, cel mai probabil, este vorba despre intoleranta la lactoza. Printre investigatiile medicale relevante se numara un test intoleranta lactoza rapid, respectiv testarea hidrogenului in aerul expirat. De asemenea, exista un test genetic, pe baza unei probe de sange venos periferic, care include un panel mixt de alergeni alimentari, ce indica si daca este vorba despre o intoleranta primara sau secundara.
CE SOLUTII AVEM?
Daca va confruntati cu intoleranta la lactoza aceasta poate fi gestionata prin consumul produselor fara lactoza sau printr-un aport extern de lactaza, enzima care sa va ajute sa digerati lactoza si sa treceti mai usor peste disconfortul gastric. Exista insa situatii in care lactoza poate fi prezenta in biscuitii preferati sau in alimente pe care nu le percepem ca fiind un pericol. In aceste cazuri, este recomandat sa cititi cu atentie etichetele, iar daca ati consumat un aliment cu lactoza, asigurati-va ca aveti la indemana o formula de enzime cu lactaza.
Sursa foto: Freepik.com
Produse recomandate
-
Lactase™ Enzymes
30 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 93,00 lei