Cum ingrijim tenul matur?

Cum ingrijim tenul matur?

Nevoile pielii noastre se schimba pe masura ce inaintam in varsta. Fiecare celula este capabila de un numar finit de multiplicari care asigura regenerarea tesutului pe care il compune. Cu fiecare diviziune prin care trece, o celula se apropie de punctul in care materialul ei genetic nu mai corespunde si deci nu mai poate reprezenta o matrita optima pentru generarea de noi celule. Celulele din structura pielii sunt cu atat mai vulnerabile la procesul natural de limitare a multiplicarii, o consecinta a ritmului foarte alert de divizune al acestora, dar si a expunerii lor la o serie de factori nocivi care pot afecta structura ADN-ului si capacitatea de reparare.

Cuprins

Radiatiile UV ingreuneaza procesul de regenerare al celulelor pielii
Influenta factorilor hormonali asupra pielii
Particularizarea regimului de ingrijire a tenului matur

Radiatiile UV ingreuneaza procesul de regenerare al celulelor pielii

Radiatiile cu lungime mare de unda, UV-A, reprezinta 90-95% din radiatiile ultraviolete si penetreaza pana in profunzimea pielii, atat prin stratul superficial, epiderma, cat si in grosimea stratului dermic.
Radiatiile UV-B au lungime de unda medie si reprezinta aproximativ 5% din totalul radiatiilor UV. Ele actioneaza la nivelul epidermei si produc inclusiv alterari ale materialului genetic, afectand ADN-ul. De aceea, radiatiile UV-B sunt responsabile si de majoritatea cancerelor de piele non-melanomice. Epiderma este protejata de prezenta in mod natural in compozitia sebumului a vitaminei E si a coenzimei Q10, precum si a scualenului si a unor acizi grasi nesaturati. Stresul oxidativ generat de actiunea radiatiilor solare la nivelul straturilor superficiale ale epidermei este responsabil de saracirea acestor reserve de antioxidanti ale sebumului.

Actiunea radiatiilor ultraviolete asupra pielii conduce la deshidratare, la afectarea productiei de sebum, dar si la degradarea colagenului si a elastinei. In incercarea de a se proteja pielea va sintetiza mai mult pigment melanic, fiind posibil ca distributia sa la nivelul pielii sa devina neuniforma, rezultand astfel pete hiperpigmentare (pete de culoare mai inchisa).

Vascularizatia prezenta in profunzimea pielii, la nivelul stratului dermic, este afectata si ea. Sub efectul inflamatiei declansate de radiatiile UV la nivelul pielii, vasele de sange se vor dilata, permeabiliatea lor va creste si vor aparea in timp modificari de structura ale peretelui vascular. Astfel este afectata capacitatea de asigurare a unui flux sangvin optim, ceea ce se traduce printr-o oxigenare defectuoasa si un suport nutritiv deficitar. Mai ales in cazul tenurilor deschise la culoare, inclusiv pe fondul subtierii pielii si deci a cresterii gradului de transparenta, este posibil ca vascularizatia sa devina vizibila si sa apara tonalitatea rosiatica.

Pe masura accentuarii acestor modificari, pielea pierde din fermitate, apar primele riduri, mai intai rare si superficiale, pentru ca mai apoi acestea sa devina profunde. Pierderea fermitatii si a elasticitatii conduc in timp la aspectul de piele lasata.

Influenta factorilor hormonali asupra pielii

Pielea este afectata in plus de influente hormonale. Inaintarea in varsta inseamna si un declin al hormonilor sexuali. Menopauza, de exemplu, se asociaza cu modificari semnificative ale structurii pielii. Estrogenul influenteaza grosimea cutanata si gradul de hidratare. Scaderea nivelului acestui hormon conduce la o incetinere a proceselor de regenerare celulara si la afectarea retelei microvasculare, impactand puternic fluxul sangvin.

Particularizarea regimului de ingrijire a tenului matur

Regimul de ingrijire si infrumusetare la care recurgem in cazul unui ten matur trebuie sa fie particularizat astfel incat sa respunda nevoilor specifice ale pielii ajunsa in aceasta etapa. Pentru aceasta trebuie sa stii cont de principalele caracteristici: epiderma si dermul sunt subtiate, reteaua dermica de fibre proteice (colagen, elastina) este afectata de procese de degradare avansata, productia si compozitia sebumului sunt sub-optime, fluxul sangvin este perturbat, iar rezervele de acid hialuronic (cu rol important in hidratarea straturilor profunde si suportul fibrelor de colagen) sunt reduse.

Tenul trebuie curatat de doua ori pe zi, cu o solutie de curatare care sa conserve sebumul, o resursa naturala pretioasa pentru hidratarea si protectia pielii. Poti apela astfel la extracte uleioase pure, o alta modalitate de curtare a tenului. Ai nevoie de uleiuri vegetale bogate in factori nutritivi si componente bioactive cu proprietati anti-aging. Uleiul de Macadamia (Macadamia Pure Oil) este o resursa cu proprietati reparatorii si regeneratoare, bogata in acid palmitoleic, un acid gras Omega 7 pretios, rar intalnit in uleiurile vegetale.

Pentru ca in cazul tenului matur nevoia de hidratare creste, este indicat ca inainte de aplicarea cremei de protectie de peste zi sa se utilizeze si un ser. Scualanul pur (Olive Squalane Pure Special Oil) de exemplu se poate adauga in crema de zi sau se poate aplica direct, pentru o textura cutanata imbunatatia aproape instantaneu, inainte de aplicarea cremei. Poti folosi ca seruri naturale uleiuri vegetale pretioase, precum cel de argan (Argan Pure Special Oil), sursa de acid ferulic, cu efect de promovare a sintezei de colagen si actiune antioxidanta menita sa potenteze capacitatea antioxidanta naturala a sebumului.

Cremele folosite la aceasta varsta trebuie sa raspunda acelorasi nevoi de protectie, dar sa fie orientate in plus catre corectia ridurilor si hidratarea in profunzime. Este recomandat sa contina ingrediente pentru hidratarea dermica si volumizare, precum acidul hialuronic, sau molecule si extracte care promoveaza sinteza de colagen, precum hidroxiprolina si tirozina, sau extracte vegetale precum extractul de Siegesbeckia orientalis, sursa importanata de darutozida. Vitamina A (retinol) si derivatii acesteia, dincolo de actiunea antioxidanta, sunt extrem de importanti pentru tenul matur. Acestia stimuleaza procesul de regenerare celulara si sinteza fibrelor de colagen, reducand considerabil aspectul imbatranit al pielii. Ideale sunt si alte vitamine atioxidante, precum vitamina E si C, aceasta din urma stimuland in plus si productia de colagen. Pentru reducerea aspectului de piele lasata, cresterea fermitatii cutanate si a gradului de netezime al acesteia, nu trebuie sa ne gandim neaparat la interventii sofisticate sau proceduri invazive si costisitoare. Putem recurge si la ingrediente inovatoare, pentru efect de lifting si de redefinire a conturului facial, precum DMAE (dimetilaminoetanol). O alta optiune este introducerea in randul produselor de ingrijire si infrumusetare a cremelor pe baza de acid glycolic (Glycolic Acid 10% Cream), pentru a stimula procesele de regenerare cutanata, atat la nivelul epidermei cat si in profunzime, la nivel dermic (Firma Visage™ Cream, Triple Advantage™ Cream).

Elementele cu efect iluminator te pot ajuta sa uniformizezi pigmentarea sau chiar sa estompezi aspectul imperfectiunilor caracteristice pielii mature, prin efectul optic. In cazul petelor hiperpigmentare cel mai indicat este sa intervii prin produse specifice cu actiune depigmentara. Tot acizii hidroxilici (categorie de ingrediente din care face parte si acidul glicolic) te pot ajuta, dar si o serie de fitoextracte precum cel de amla sau cel de lemn dulce (AgeSpot-Care™ Cream).

Cremele utilizate pentru tenul matur trebuie sa aiba o compozitie mai bogata in elemente nutritive si antioxidanti naturali, fiind indicate sursele naturale de acizi grasi Omega 3 si retinoli.

Noaptea nu reprezinta doar un sfetnic bun, ci si aliatul tenului matur. Aceasta perioada este extrem de importanta pentru refacerea organismului si poti profita pentru a aplica un ser intens nutritiv, care sa posede proprietatile de regenerare si de restructurare de care tenul matur are nevoie. Un ser natural pretios este si serul de catina alba (Sea Buckthorn Pure Special Oil), uleiul vegetal cu cel mai ridicat continut de acid palmitoleic, acid gras Omega 7, recunoscut pentru proprietatile reparatorii conferite si de continutul bogat in carotenoizi, precursori naturali ai vitaminei A (retinol).

Si pielea corpului necesita o atentia sporita. Sunt recomandate creme si lotiuni care includ ingrediente cu efect anti-aging si de promovare a fermitatii (Tropical Advantage™ Body Lotion, Maximum Hydration Body Lotion).

Cu ajutorul unui astfel de program de ingrijire vei asigura suportul optim de care pielea ta matura are nevoie, pentru ca tu sa te poti bucura de frumusetea sa naturala cat mai mult timp. Alegand Secom® ai certitudinea ca ai optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate si frumusete.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare