- Zilele scad? Creste aportul de calciu!
- ARN-ul ofera indicii privind sanatatea inimii
- Beneficiile complexului de vitamine B
Efectele benefice ale colostrului se extind dincolo de perioada dezvoltarii neonatale
Cuprins
Un miracol al naturii
Colostrul – sursa naturala de factori imunizanti si de crestere
Alaptarea – proces unic ce contribuie la cresterea sanatoasa
Colostrul bovin – donator universal
Aplicatii in patologia pediatrica
Aplicatii in patologia adultului
Solutia la indemana oricui
Un miracol al naturii
Dictionarul medical defineste colostrul ca fiind prima secretie lactata la momentul parturitiei, diferind din punct de vedere al compozitiei fata de laptele matur, deoarece contine o cantitate mai mare de lactalbumina si proteine din lapte, fiind de asemenea bogat in anticorpi ce ofera o imunitate pasiva nou-nascutului.
Colostrul uman reprezinta prima secretie lactata post-partum, ce are un continut deosebit de bogat in imunoglobuline, peptide antimicrobiene (lactoferina si lactoperoxidaza) si alte molecule bioactive, inclusiv factori de crestere, ce sunt esentiali pentru o crestere si o dezvoltare armonioasa a nou-nascutului, dar si pentru dezvoltarea imunitatii pasive.
Colostrul de origine bovina este produs de catre vaci in primele zile dupa nastere. Acest ”prim lapte” are o compozitie diferita din punct de vedere imunologic si al nutrientilor, fata de laptele matur. Contine macronutrienti precum proteine, carbohidrati, oligozaharide, grasimi, si micronutrienti precum vitamine si minerale, de asemenea, contine factori de crestere, factori imunizanti si componente anti-microbiene, ce nu sunt prezente in lapte sau sunt prezente in cantitati mult mai mici.
Astfel, atat colostrul uman cat si cel bovin reprezinta din toate punctele de vedere un aliment complet pentru nou-nascut.
Colostrul – sursa naturala de factori imunizanti si de crestere
Proprietatile benefice ale colostrului asupra organismului uman se impart in doua mari categorii. In primul rand sustine functionarea sistemului imunitar, datorita continutului bogat in imunoglobuline[6], iar in al doilea rand sustine o dezvoltare armoniasa si incurajeaza refacerea tisulara prin continutul de factori de crestere.[3] Prezenta factorilor de crestere ofera o noua alternativa a tratamentului complementar in cazul afectiunilor gastrointestinale. Colostrul uman contine o cantitate mai mare de factori de crestere fata de cel de origine bovina. Tabelele prezente mai jos indica diferentele de compozitie intre colostrul uman si bovin.
Alaptarea – proces unic ce contribuie la cresterea sanatoasa
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta, continuind in paralel si alaptarea pana la 2 ani si chiar mai mult.
Colostrul bovin – donator universal
Incepand cu sfarsitul secolului XVIII, medicina occidentala a devenit foarte interesata de potentialele proprietati benefice ale colostrului, fapt ce a determinat o cercetare intensa precum si administrarea colostrului in diverse afectiuni in special pentru sustinerea sistemului imunitar.
In momentul de fata exista peste 2000 de lucrari stiintifice publicate, ce sustin eficacitatea si siguranta utilizarii produselor pe baza de colostru, iar in 2018 a fost publicat un studiu.[19] in in revista de specialitate Frontiers in Nutrition conform caruia sunt evidentiate proprietatile benefice ale imunoglobulinelor din colostrum, atat pentru buna functionare a sistemului imunitar, cat si pentru sustinerea organismului in fata manifestarilor alergice.
In plus, s-a observat ca nu prezinta specificitate legata de specie, colostrul bovin putand fi administrat atat copiilor cat si adultilor.
Deoarece poate fi obtinut in cantitati mult mai mari, avand aceleasi proprietati ca si colostrul uman, utilizarea colostrului bovin ca si supliment alimentar a crescut in ultimele decenii. Colostrul bovin este colectat in primele ore de la fatare, de la vacile de lapte crescute in sistem liber. Colostrul colectat in primele 24 de ore contine maximul de substante dar este in cantitate mica, pe cand cel colectat mai tarziu va fi in cantitate mai mare dar continutul in imunoglobuline va fi mai mic.
Aplicatii in patologia pediatrica
Cu toate ca alaptarea ar trebui sa-i ofere sugarului toti nutrientii de care are nevoie si de asemenea sa-i confere protectie contra factorilor nocivi din mediul inconjurator, sunt cazuri in care este nevoie de un ajutor extern cum ar fi o secretie lactata insuficienta, dezvoltarea somatica necorespunzatoare varstei, sau imbolnavirea destul de frecventa .
Studiile arata utilizarea cu succes a colostrului in afectiuni digestive infectioase, infectia cu Helicobacter pylori, precum si in afectiuni respiratorii ale tractului superior.
Afectiuni gastrointestinale
Datorita factorilor imunologici continuti, colostrul ofera protectie contra factorilor infectiosi, iar datorita continutului in inhibitori de tripsina mentine functionarea si structura normala a epiteliului intestinal.[4]
Studiile releva capacitatea colostrului bovin de a sustine reducerea infectiei cu Helicobacter pylori si Helicobacter mustelae, existand cazuri inregistrate in literatura de specialitate cand aceasta a fost chiar eradicata. Severitatea manifestarilor si a ratei de colonizare a fost redusa la 20 de copii infectati cu Helicobacter pylori, dupa ce le-au fost administrate 12g de colostru bovin hiperimun.[1]
Colostrul joaca un rol important in protectia contra infectiei cu Rotavirus sau Salmonella tiphy, dar si contra diareii asociate tratamentului cu antibiotice, in special prin continutul in lactoferina. Studiile au aratat ca administrarea de colostru hiperimun, provenit de la vaci imunizate cu rotavirus, poate preveni diareea asociata cu rotavirus, daca este administrat pasiv. Colostru hiperimun, continand diferite titruri de anticorpi anti-rotavirus, a fost administrat in randul a 105 copii din centre de ingrijire din Adelaide (Australia). Subiectii au fost rugati sa consume 100ml de lapte integral la care s-a adaugat colostru, de trei ori pe zi, timp de 6 zile. Probe de fecale au fost colectate inainte, in timpul si dupa consumul produsului. Activitatea anticorpilor anti-rotavirus a fost detectata in 521 (86%) din 602 probe, utilizand ca tehnica ELISA. Activitatea anticorpilor a fost detectata la 8 ore dupa ingestia colostrului hiperimun si pana la 72 de ore dupa consum. Astfel, s-a putut concluziona ca, imunizarea pasiva poate fi utila in prevenirea si tratarea bolilor infectioase de-a lungul intregului tract digestiv.[12],[15] . De asemenea, intr-un studiu publicat in Jurnalul de gastroenterologie si nutritie pediatrica s-a observat eficienta administrarii de colostru bovin, cu reducerea episoadelor diareice in afectiunile gastro intestinale produse de infectia cu Escherichia coli producatoare de toxina Shiga-like.[14], [16]
Afectiuni respiratorii
Un studiu realizat in 2006 si publicat in Jurnalul Indian de Pediatrie, prezinta reducerea intensitatii si a numarului infectiilor de tract respirator superior (IRTS ) pe un lot de 605 copii cu varsta cuprinsa intre 1-8 ani, consecutiv administrarii a 3g de colostru bovin o data pe zi timp de 12 saptamani. Rezultatele au fost imbucuratoare, procentul de reducere a episoadelor ITRS a fost urmatorul: 73.01% (dupa 4 saptamani de administrare), 83.25%(dupa 8 saptamani de administrare) si 91.19% (dupa 12 saptamani de administrare).[18]
Dezvoltarea somatica necorespunzatoare
Intr-un studiu clinic realizat in 2010, 120 de copii cu varsta cuprinsa intre 1-10 ani, ce prezentau o dezvoltare somatica necorespunzatoare fara cauza organica, au fost impartiti in doua grupuri. Un grup a primit tratamentul standard, iar celalalt a primit suplimentar o doza de 40mg/kg/zi de colostru bovin, pe o perioada de 3 luni. Pentru evaluarea rezultatelor, s-a recurs la utilizarea indicelui Waterlow I (inaltimea conform varstei) si Gomez (greutatea conform varstei). Valoarea medie a indicelui Gomez la sfarsitul studiului a fost de 81.72 in grupul ce primea colostru suplimentar, fata de 77.12 in grupul de control (p=0.003). In privinta indicelui Waterlow nu au fost raportate diferente considerabile intre cele doua grupuri (92.91 vs 91.71; p=0.094). Conform indicelui Gomez 12 participanti la studiu (20%) dintre cei ce au consumat colostru, au prezentat imbunatatirea considerabila a starii de sanatate comparativ cu grupul de control (2 cazuri, 3.3%) (p=0.006).
Concluzia studiului a fost ca suplimentarea cu colostrum bovin, pe o perioada de 3 luni, este o metoda utila, fara efecte secundare, ce poate fi asociata tratamentelor medicale si psihologice cunoscute pentru a sustine cresterea in greutate la copiii cu dezvoltare somatica necorespunzatoare fara cauza organica.[17]
Aplicatii in patologia adultului[10]
Imbunatatirea performantei la sportivi
Colostrul contine factori de crestere ce ajuta la cresterea calitativa a masei musculare, precum factori de crestere insulin-like (IGF-I si IGF-II) si hormonul de crestere (GH). Conform unui studiu realizat in Finlanda , IGF-I induce sinteza de proteine, ce sustine cresterea masei musculare fara afectarea stratului adipos. De asemenea, exista numeroase studii realizate pe sportivi de performanta (canotori, ciclisti, hocheisti) care au evidentiat ca suplimentarea cu colostru bovin, a contribuit la cresterea performantei (anduranta, timp si regenerare tisulara).[7],[8],[9]
Afectiuni gastrointestinale
Precum a fost evidentiat si in cazul copiilor, administrarea de colostru bovin hiperimun cu anticorpi anti-Helicobacter pylori in doza de 20mg, unui lot de 9 subiecti adulti diagosticati cu gastrita, pe o perioada de 2-3 saptamani, a contribuit la sustinerea reducerii manifestarilor si a inflamatiei prezente la nivel gastric si duodenal, precum si a eradicarii agentului patogen in cazul unuia dintre subiecti.[1]
Administrarea de AINS poate determina aparitia leziunilor la nivelui epiteliului gastric si intestinal, cu posibilitatea de a evolua catre ulcer peptic gastro-duodenal. S-a observat ca administrarea de colostru bovin in doza de 15g de colostru bovin cu un continut proteic de 43%, ofera suport in reducerea incidentei disfunctiilor gastrointestinale determinate de administrarea AINS. Numeroase studii clinice privind administrarea de colostru la pacientii cu tratament cronic de AINS sunt in continua desfasurare; dar s-a observat efectul de suport al suplimentarii cu colostrum in randul celor ce administreaza AINS pe o perioada scurta, in sensul reducerii cresterii permeabilitatii intestinale induse de AINS.” [2],[13]
Diareea cauzata de Cryptosporidium parvum este o manifestare des intalnita la pacientii cu sindrom de imunodeficienta. 29 de subiecti cu sindrom de imunodeficienta au primit, timp de 10 zile, 10 g de colostrum bovin pe zi.” La sfarsitul studiului nu au fost evidentiate urme ale agentului patogen. Intr-un studiu din 2011 Wlodzimiers Otto et al a evaluat eficienta tabletelor de colostru (400mg proteina), administrate de trei ori pe zi impreuna cu bicarbonat de sodiu, ce a actionat ca tampon. Acest regim a oferit o protectie de 90.9% comparativ cu cei carora li s-a administrat placebo. Administrarea de tablete de 200mg fara solutie tampon a determinat un nivel al protectiei de 58.3%, comparativ cu placebo. Astfel, s-a concluzionat ca nu exista diferente mari intre administrarea colostrului cu/fara solutie tampon.
[1] Bitzan MM, Gold BD, Philpott DJ, Huesca M, Sherman PM, Karch H, Lissner R, Lingwood CA & Karmali MA (1998) Inhibition of Helicobacter pylori and Helicobacter mustelae binding to lipid receptors by bovine colostrum. Journal ofInfectious Diseases 177, 955±961.
[2] Playford RJ, Macdonald CE, Calnan DP, Floyd DN, Podas T, Johnson W, Wicks AC, Bashir O, and Marchbank T; Co-administration of the health food supplement, bovine colostrum reduces the acute nonsteroidal anti-inflammatory drug induced increase in intestinal permeability; Department of Gastroenterology, Imperial College School of Medicine, Hammersmith, Du Cane Road, London W112 ONN Department of Gastroenterology Leicester General Hospital and SHS International Ltd. Clinical Science (2001) 100, 627–633; The Biochemical Society and The Medical Research Society.
[3] Playford RJ, Macdonald CE, and Johnson WS. Colostrum and milk derived peptide growth factors for the treatment of gastrointestinal disorders. American Journal of Clinical Nutrition, 72(1):5–14, July 2000.
[4] Gastrointestinal Inflammation and Repair Group, Imperial College, London. Unpublished research. In an in vitro experimental study, colostrum stimulated intestinal cell growth and reestablished a healthy epithelial layer following injury. In an in vivo experimental study, colostrum powder was also shown to reduce gastric injury (2003).
[5] Donovan, S.M. and Odle, J. (1994) Growth factors in milk as mediators of infant development. Annu. Rev. Nutr. 14, 147^167
[6] K. Stelwagen, E. Carpenter, B. Haigh, A. Hodgkinson and T. T. Wheeler. Immune components of bovine colostrum and milk. Journal of animal science; 87- 13 (2009).
[7] Brinkworth GD, Buckley JD, Bourdon PC, et al. Oral bovine colostrum supplementation enhances buffer capacity but not rowing performance in elite female rowers. Int J Sport Nutrition Exercise Metabolism; 12:349-365 (2002)
[8] Coombs JS, et al. Dose effects of oral bovine colostrum on physical work capacity in cyclists. Medicine Science Sports Exercise 34(7): 1184-8 (2002).
[9] Hofman Z, Smeets R, Verlaan G, et al. The effect of bovine colostrum supplementation on exercise performance in elite field hockey players. Int J Sport NutrExercMetab 12: 461-469 (2002).
[10] Gregory S. Kelly, ND. Bovine Colostrum’s: A Review of Clinical Uses. Alternative Medicine review; 8(4):378-394 (2003).
[11] PawanRawal, Vineet Gupta and B.R. Thapa. Role of Colostrum in Gastrointestinal Infection. Indian Journal of Pediatrics ; 75(9):917-921(2008).
[12] Mitra A K, Mahatanabis D, Ashraf H et al. Hyperimmune cow colostrum’s reduces diarrhea due to rotavirus: a double- blind, controlled clinical trial.Acta paediatrica; 84:996-1001 (1995).
[13] Allision MC Allan, Howaston AG et al. Gastrointestinal damage associated with the use of NSAIDs. N England Journal of Medicine; 327-749 (1992).
[14] W Otto et al.Randomized control trial using a tablet formulation of hyperimmune bovine colostrum to prevent diarrhea caused by enterotoxigenic E coli in volunteers. Journal of Gastroenterology (2011).
[15] JaninaPacyna, KasiaSiwek, Sandra J. Terry, Elizabeth S. Roberton, Ronald B. Johnson, and Geoffrey P Davidson. Survival of rotavirus antibody activity derived from bovine colostrum after passage through the human gastrointestinal tract. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition; 32:162–167 (2005).
[16] Huppertz, Hans-Iko; Rutkowski, Stefan; Busch, Dirk H.; Eisebit, Reinhard*; Lissner, Reinhard†; Karch, Helge‡ Bovine Colostrum Ameliorates Diarrhea in Infection with Diarrheagenic Escherichia coli, Shiga Toxin-Producing E. coli, and E. coli Expressing Intimin and Hemolysin Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition: October 1999 - Volume 29 - Issue 4 - pp 452-456 Original Articles
[17] Panahi Y, Falahi G, Falahpour M, Moharamzad Y, Khorasgani MR, Beiraghdar F, Naghizadeh MM, Bovine Colostrum in the Management of Nonorganic Failure to Thrive: A Randomized Clinical Trial, J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2010 May;50(5):551-4. doi: 10.1097/MPG.0b013e3181b91307.
[18] Patel K, Rana R. Pedimune in recurrent respiratory infection and diarrhoea—the Indian experience—the pride study. Indian J Pediatr 2006; 73: 585-591.
[19] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024018/
Produse recomandate
-
Colostrum with Probiotics
50g pudra (gust d... -
Colostrum Prime Life
120 capsule