Colesterolul, inamicul nr. 1 al vaselor de sange

Colesterolul, inamicul nr. 1 al vaselor de sange

Colesterol - un cuvant care este pe buzele tuturor, il auzim pomenit la tot pasul, rostit fie cu teama sau ingrijorare, “e grav, am colesterolul mare”, fie cu mandrie “mi-a iesit super colesterolul!”. Cine nu s-a confruntat cu astfel de probleme poate ramane cu impresia ca e un fel de “bau-bau” care apare din cand in cand sa ne chinuie viata. Toata lumea stie ca responsabil de atacurile vasculare, ateroscleroza si o multime de alte boli nu este altul decit colesterolul. Mai putina lume vorbeste insa de rolul lui esential in mentinerea starii de sanatate a organismului. In timp ce colesterolul in exces este, intr-adevar, un pericol, lipsa lui este la fel de periculoasa. El contribuie la metabolizarea carbohidratilor, intra in componenta tuturor membranelor din organism, este necesar pentru producerea hormonilor sexuali masculini si feminini, iar cel existent in piele este convertit, sub actiunea razelor de soare, in vitamina D.

Colesterolul este un alcool policiclic de care se leaga acizii grasi, devenind astfel o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. El este transportat prin intermediul sangelui in asociatii moleculare cu proteinele (lipoproteine). Exista mai multe tipuri de lipoproteine, importanta practica avand insa doar doua dintre ele: HDL, numit si “colesterolul bun” care transporta colesterolul din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism, deci la protejarea vaselor de sange si LDL- “colesterolul rau” care transporta cea mai mare parte a colesterolului in sange si reprezinta sursa pentru formarea leziunilor aterosclerotice ce duc la ingustarea vasului de sange.

Cantitatea totala de colesterol din organism este de aproximativ 145 de gr. Majoritatea se gaseste in membranele celulare, unde actioneaza ca un agent stabilizant. Aproximativ o treime se gaseste in membranele sistemului nervos – creier si maduva spinarii. Restul participa la formarea acizilor biliari, produce hormoni sexuali si ajuta la formarea vitamineiD.
Organismul isi fabrica singur colesterolul necesar si nu are nevoie de nici un aport alimentar de acest fel. Daca alimentele mancate contin o cantitate prea mare de grasimi colesterolul incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea arterelor. In final se poate ajunge pana la angina pectorala sau infarct miocardic.

De ce creste colesterolul? Exista doua mari cauze: o predispozitie mostenita genetic si alimentatia nesanatoasa. De foarte multe ori cele doua cauze coexista, adica nu numai ca exista predispozitia mostenita, dar se mostenesc si proastele obiceiuri alimentare, fapt cu grave urmari mai ales in conditiile epocii moderne, caracterizata mai degraba de sedentarism. Foarte important de stiut este faptul ca un colesterol crescut nu produce simptome - nu da dureri de cap, greata, ameteala sau alt disconfort. Puteti afla daca aveti colesterolul crescut numai daca verificati nivelul acestuia printr-o analiza de sange. Medicii recomanda ca toti adultii cu varsta mai mare de 20 de ani sa-si determine profilul lipidic - colesterolul total, LDL, HDL si trigliceridele cel putin o data la cinci ani. Daca valorile obtinute la prima determinare sunt anormale sau exista factori de risc cardiovasculari, atunci determinarile trebuiesc facute mai des, la indicatia si sub controlul medicului.

In cazul in care aveti colesterolul ridicat, dar si pentru prevenirea problemelor primul pas este regimul alimentar. Alimentele recomandate sunt: alimente cu continut scazut in grasimi saturate: uleiuri vegetale, fructe, legume, cereale, produse lactate cu continut scazut in grasimi; alimente cu grasimi nesaturate: ulei de masline, ulei de soia, alimente de origine vegetala. Nu se recomanda consumul de carne rosie, organe, mezeluri, oua, maioneze, creme, dulciuri rafinate si al alimentelor cu continut crescut de grasimi saturate: unt, grasime, frisca, smantana, slanina. Si totusi, oricat ne-am dori, respectarea unei alimentatii sanatoase este, de multe ori, un proces greu de realizat. Specialistii in tratamente naturiste complementare au creat o gama larga de suplimente alimentare care “controleaza” nivelul colesterolului, pastrandu-l la cote optime.

Secom va propune Cholesterol Blend™, un produs Solaray, cu o compozitie complexa si concentratii optime de ingrediente active. Acest supliment reduce nivelul sanguin al colesterolului total, al LDL-ului si al trigliceridelor. Blocheaza absorbtia lipidelor si le elimina la nivel intestinal prin imbunatatirea digestiei si stimularea secretiei biliare.
Reduce riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale, a cardiopatiei ischemice, anginei pectorale, infarctului miocardic, anevrismului aortic si infarctului renal prin reducerea factorilor de risc: fibrinogen crescut, ateromatoza, peroxidare lipidica si inflamatie.

Pentru rezultate optime se recomanda administrarea in combinatie cu Q-absorb – produs pe baza de coenzima Q10, care creste de 3-4 ori nivelul de absorbtie si cu 400% biodisponibilitatea coenzimei Q10, aspect dovedit in studiile clinice sustinute de Jarrow Formulas.

Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare