Alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie

In zilele noastre termenul “alergie” a devenit un termen uzual, asociat in mentalitatea colectiva cu debutul primaverii. Statistic vorbind, lucrurile stau usor diferit: dintre cele patru anotimpuri ale anului, trei sunt corelate cu alergii (primavara, vara, toamna), iar datele arata ca in medie 1 din 4 persoane sufera de o forma de alergie. Daca acest trend se mentine, pana in anul 2020, 1 din 2 persoane va dezvolta o forma de reactie alergica1. La nivel global, ponderea pesoanelor care sufera de o reactie alergica este de 15%2. Si pentru ca acest inceput de toamna este deosebit de cald, se poate observa o crestere a incidentei alergiei la ambrozie, datorata faptului ca in timpul verilor calde si secetoase productia de polen de ambrozie se poate dubla3.

Alergia, reactia care nu tine cont doar de anotimp

Alergia este o reactie anormala, exagerata si excesiva, a organismului la o substanta sau la o clasa de substante (numite alergeni) care, in general, sunt inofensive majoritatii oamenilor.

Aceasta se declanseaza prin activarea unor clase de anticorpi, numite imunoglobuline E, la contactul cu alergenii. Interactiunea dintre alergen si imunoglobulinele E duce la formarea unor substante cu rol proinflamator, din care cea mai cunoscuta este histamina4.

Ereditatea pare sa aiba o importanta majora in dezvoltarea unei alergi. Statistic vorbind, copiii care au un parinte cu fond alergic au un risc de 25% de a avea o alergie. In cazul copiilor cu ambii parinti alergici, sansele de a avea o alergie creste la 40%5.

Ambrozia, “buruiana” cu mare potential alergen

Probabil ca ati auzit deja de ambrozie si alergia la polenul de ambrozie. Daca anii trecuti perioada maxima de activitate a acestei plante era in luna august, vremea extrem de calda de anul acesta i-a prelungit mai mult perioada de vegetatie, implicit si actiunea asupra sanatatii noastre.

Ambrozia (Ambrosia Artemisiifolia) este o planta perena, anuala, origiara din America de Nord. Aceasta creste in camp, insa in ultimii ani a invadat si terenurile abandonate si neamenajate din orase.

Prima data a fost mentionata in Europa, in anul 1863, in Germania unde a fost introdusa cu un transport de cereale. In anul 1908 a fost mentionata pentru prima data in tara noastra, in momentul de fata ajungand sa se extinda pe intreg teritoriul tarii6.

Perioada de polenizare incepe in luna august, prelungindu-se pana toamna tarziu, cand vremea se raceste semnificativ.

Incalzirea globala a accentuat problema, caldura si seceta ducand la crestrea productiei de polen a acestei plante.

Cum ne protejam de alergia la ambrozie?

Prin prisma activitatilor cotidiene, suntem expusi alergenilor, dar exista cateva metode simple de a reduce contactul cu ei. Este recomandat sa inchidem fereastra in intervalul orar 04.00-16.00 sau atunci cand bate vantul, deoarece cantitatea de polen expulzata in aer este mai mare. Se recomanda sa nu aducem in dormitor hainele cu care am iesit pe strada, sa facem dus la scurt timp dupa ce am ajuns acasa si sa uscam hainele in interior. Automobilul trebuie sa fie dotat cu filtre de polen si sa evitam pe cat posibil sa deschidem geamurile acestuia atunci cand ne deplasam.

Solutiile naturale pentru problemele date de alergii

Un sistem imunitar sanatos este primul si cel mai important scut de lupta impotriva alergiilor. Insa, atunci cand “armata imunitara” este dificil de tinut in frau, natura ne poate fi de ajutor prin cateva extracte valoroase.

Vitamina C este utila in contextul alergiilor si dezechilibrelor imune in general, intrucat ajuta organismul sa inactiveze histamina, mediator principal al alergiilor, implicat in procesele inflamatorii. Conform publicatiei "Journal of the American Dietetic Association" , 2g de vitamina C reduc concentratia de histamina din organism cu pana la 40% si acest efect se mentine mai multe ore7.

Quercitina a demonstrat in timp importante efecte antiinflamatorii, care se datoreaza proprietatii de a inhiba efectele enzimelor proinflamatorii COX si LOX (enzime cu rol in declansarea inflamatiei, atunci cand organismul este afectat). In medicina alopata, inhibitorii LOX sunt folositi in reducerea simptomatologiei astmului. In plus, quercitina are efecte antiinflamatoare si antialergice, reducand productia de histamina8.

Bromelaina este o enzima extrasa din ananas, care poate ameliora discomfortul respirator provocat de alergii, reducand procesele inflamatorii asociate acestui tip de problema.5

Extractul de strugure reduce hiperactivitatea cailor respiratorii, scade numarul de celule inflamatorii din tesutul pulmonar. Efectul este sustinut de concentratia importanta de quercitina si vitamina C care se gaseste in compozitia lor9.


Referinte:

1. http://www.theramed.ro/pacienti/alergia.html
2. http://www.sfatulmedicului.ro/Alergiile/cum-sa-facem-fata-alergiilor-verii_4838
3. http://www.ambrozia.info/ambrosia-artemisiifolia-l-floarea-pustei/
4. https://www.synevo.ro/alergia-o-problema-pentru-tine/
5. http://www.mediculmeu.com/plante-medicinale/medicina-alopata/ce-sint-alergiile-mecanismul-si-cauzele-producerii-lor.php
6. http://medcenter.ro/files/general/544602c2804f5_237.pdf
7. http://www.naturalhealth365.com/allergy-symptoms-1654.html
8. http://www.immunesupport.com/92fal004.htm
9. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567576909000046

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare