Mituri despre cresterea copiilor

Mituri despre cresterea copiilor

Medicina bazata pe dovezi stiintifice a schimbat unele paradigme si credinte dupa care sunt crescuti copiii. Este bine sa va puneti sub semn de intrebare unele sfaturi primate de la bunici, mame, matusi, chiar daca acestea va sunt oferite cu cea mai buna intentie.

1 Laptele matern ajuta la vindecarea infectiilor urechii la copil
FALS
Cateva picaturi de lapte matern puse in ureche, la intervale regulate, duc la tratarea infectiilor urechii la copil, spun unele surse. Nu incercati „tratamentul”, fiindca riscati o suprainfectie.
Laptele este o sursa de anticorpi cu rol antiinfectios, dar si o sursa de zaharuri. Ajunse in urechea bolnava, zaharurile „hranesc” infectia si inrautatesc problema. Laptele matern este excellent pentru copil, dar atunci cand este folosit ca hrana.

2 Copilul face febra cand ii apar dintii
FALS
Desi este adanc impamantenita aceasta idee, studiile n-au putut confirma legatura dintre cele doua fenomene.
Medicii atrag atentia ca febra poate fi determinata de alta problema, pe care parintii n-ar trebui sa o ignore.

3 Medicamentele pentru adulti pot fi administrate copiilor in doze mici
FALS
Multe medicamente care ajuta adultii pot fi nocive pentru copii, chiar daca sunt in doza redusa. Este periculos sa automedicati copilul, fara a consulta pediatrul. Apoi, tineti cont de faptul ca multe dintre organele copilului nu functioneaza la aceiasi parametri ca ai adultilor, diferenta de greutate dintre un adult si un copil este foarte mare, iar excesul unor substate va exacerba efectele adverse sau va da reactii care-i pot pune in pericol viata.

12% dintre nou-nascutii din Romania sunt alaptati in prima ora de la nastere, iar rata de alaptare exclusiva la san in primele sase luni este de 16%.
Unicef Romania, august 2017

4 Un copil alaptat si apoi corect diversificat nu are nevoie de suplimente
FALS

Alaptarea nu asigura copilului intotdeauna acces la toti nutrientii de care are nevoie pentru dezvoltarea corecta.
Din acest motiv, protocoalele recomanda, inca de la nastere, suplimentarea cu vitamina D, verificarea atenta a nivelului fierului in sange.
Desi prin diversificare copilul ar trebui sa primeasca toti nutrientii de care are nevoie (vitamine, minerale), din cauza alimentatiei moderne, sarace din punct de vedere nutritiv, sau a copilului, care refuza anumite tipuri de alimente, se recomanda utilizarea vitaminelor si mineralelor. De asemenea, aceasta perioada este critica pentru dezvoltarea unor organe, precum creierul.
De aceea se recomanda introducerea in dieta a acizilor grasi Omega 3.

5 Bebelusii au nevoie de apa cand este cald
FALS
Hidratarea este una dintre nevoile de baza si la copiii mici, la fel cum este pentru noi, adultii. Cu o singura exceptie: pentru copii, laptele matern sau laptele praf reprezinta sursa de baza pentru hidratare. Apa nu este o optiune buna pentru bebelusi din cauza faptului ca rinichii lor nu sunt inca pregatiti sa elimine apa, ceea ce produce un dezechilibru al electrolitilor si al sodiului din sange. Chiar daca laptele praf se prepara cu apa, este important sa nu se depaseasca cantitatea de apa recomandata. Pediatrul poate prescrie solutii de rehidratare, insa, in rest, abia dupa varsta de sase luni puteti sa-i oferiti apa.

Referinte:
1. www.livescience.com/36786-baby-myths-debunked.html
2. www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vitamins-for-children/
3. edition.cnn.com/2016/02/19/health/baby-teething-no-fever/
4. www.unicef.ro/media/lipsa-investitiilor-in-alaptare-afecteaza-negativ-bebelusii-si-mamele-din-intreaga-lume/

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare