Importanta microbiotei intestinale in medicina personalizata

Importanta microbiotei intestinale in medicina personalizata

Medicina functionala acorda o importanta deosebita sanatatii sistemului digestiv, intrucat aceasta influenteaza semnificativ sanatatea intregului organism.

Microbiota intestinala are actiuni multiple, esentiale pentru buna functionare nu doar a sistemului digestiv, imunitar, ci chiar a sistemului nervos; ne ajuta sa descompunem alimentele, sa luptam impotriva agentilor patogeni, ne influenteazametabolismul si starea neuro-psihica.

LEGATURA DINTRE MICROBIOTA SI DIVERSE AFECTIUNI

Rolul pe care microbiota l-ar putea juca in dezvoltarea medicinei personalizate a deschis o noua perspectiva in cercetarea si tratamentul multor afectiuni – boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale, sindromul de intestin permeabil, sindromul oboselii cronice, depresia, diabetul de tip 1 si 2, alergiile, astmul, tulburarile din spectrul autist, bolile autoimune, cancerul, bolile cardiovasculare, neuro-psihice, obezitatea, osteoporoza etc.

Restabilirea si mentinerea echilibrului florei intestinale cu ajutorul probioticelor este o abordare promitatoare ca terapie adjuvanta pentru un numar mare de afectiuni. Cercetarile arata, de asemenea, ca prebioticele, prin modularea microbiotei intestinale, pot avea efecte benefice in afectiuni cum ar fi obezitatea indusa de dieta bogata in grasimi.

POT DEVENI TULPINILE PROBIOTICE SPECIFICE MEDICAMENTE DE GENERATIE URMATOARE?

Microbiota persoanelor sanatoase este diferita de cea a persoanelor bolnave, iar intelegerea acestor diferente poate contribui la identificarea microbiomului specific fiecarei boli. Cercetatorii preconizeaza ca, in viitor, copiii nu vor fi doar vaccinati impotriva virusurilor, dar vor putea fi supusi in plus unor analize detaliate ale microbiomului, capabile sa identifice bacteriile benefice care lipsesc din organism. Astfel, pentru a restabili echilibrul microbiotei, fiecare pacient va putea beneficia de un tratament cu tulpini specifice, in functie de nevoile proprii.

Identificarea enterotipurilor individuale ale microbiotei, folosite ca biomarkeri, va avea un rol important in descoperirea unor tratamente alternative la antibiotice la care bacteriile au dezvoltat rezistenta si va contribui la dezvoltarea medicinei personalizate.

TRANSPLANTUL DE BACTERII

Bacterioterapia (cunoscuta si sub numele de „transplant fecal”) este deja un tratament care a inceput sa fie aplicat cu rezultate incurajatoare in cazul pacientilor pentru care antibioticele nu dau rezultate. Aceasta este o noua era a transplantului de „organe”! Transplantul de bacterii se efectueaza de cateva decenii, insa abia in ultimii ani a devenit posibila analiza genetica a bacteriilor din intestin inainte si dupa transplant.

Speram ca vom putea folosi cat de curand astfel de tratamente inovatoare si in Romania, chiar la Centrul de Medicina Functionala si Integrativa Secom.

AVANTAJELE CENTRULUI SECOM®

* Avem peste 18 ani de experienta in fitoterapia stiintifica si suntem primul Centru de consultanta care a introdus in Romania acest concept;

* Peste 19.000 de pacienti au avut evolutii favorabile sub tratamentele recomandate;

* Echipa medicala cu experienta in domeniul medicinei functionale si integrative;

* Servicii medicale de calitate: fitoterapie stiintifica, nutritie functionala si integrativa, ecografie;

* Peste 300 de tipuri de suplimente alimentare naturale de calitate superioara din portofoliul Secom®, care permit elaborarea programelor de tratamente naturale pentru o gama larga de afectiuni;

* Suport informational si educational necesar pacientului pentru a-si intelege problemele de sanatate si beneficiile programelor de tratament recomandate.

referinte:

1. „The significance of microbiome in personalized medicine” – ncbi.nlm.nih.gov
2. Bifidobacterium longum subspecies infantis: champion colonizer of the infant gut – ncbi.nlm.nih.gov
3. Gut microbiome, surgical complications and probiotics – ncbi.nlm.nih.gov

studii ce caz centru de medicina functionala si integrativa secom

CAZUL 1 – DISBIOZA

Varsta: 5 ani
Sexul: Feminin

Diagnosticul cu care se prezinta la Centrul Secom®: In mai 2019, pacienta este adusa cu diagnosticul de disbioza, avand simptome precum dureri abdominale nocturne (care ii afectau somnul), balonare, constipatie, varsaturi postprandiale.

Alte afectiuni ale pacientului: Alergie la proteina din laptele de vaca, intoleranta la histamina, sindrom Rett.

Aspecte privind tratamentul: Pacienta a urmat tratament alopat pentru reducerea simptomatologiei digestive cu rezultate nesatisfacatoare si kinetoterapie.

Analize cu care se prezinta la Centrul Secom®: Analiza microbiotei colonului, care indica disbioza, nivel scazut al IgA, cu risc de reducere a permeabilitatii intestinale si a absorbtiei nutrientilor.

Obiectivele tratamentelor la Centrul Secom®: Tratamentele propuse au vizat reechilibrarea microbiotei intestinale, cresterea productiei de IgA, reducerea flatulentei, imbunatatirea tranzitului si a absorbtiei nutrientilor, sustinerea echilibrului axei creier-intestin-microbiota. Printre produsele recomandate: Baby's Jarro-Dophilus®+ GOS , Jarro-Dophilus® Infant, Pure DHA, Vitamin D3 500UI (copii).

Rezultate: Evolutia pacientei a fost foarte buna – s-a redus disconfortul abdominal, s-a normalizat tranzitul, a crescut toleranta alimentara, inclusiv la produse lactate. Pacienta urmeaza un tratament de intretinere pe baza monitorizarii lunare in Centrul Secom®.

CAZUL 2 – OBOSEALA CRONICA

Varsta: 62 de ani
Sexul: Feminin

Simptomatologia cu care se prezinta la Centrul Secom®: In iunie 2019, pacienta s-a prezentat la Centrul Secom® cu oboseala accentuata, stare depresiva, neurastenie, balonari, digestie lenta, exces ponderal.

Diagnostic stabilit la Centrul Secom®: Sindrom de oboseala cronica.

Analize si diagnostic la Centrul Secom®: Hipercolesterolemie si hipertrigliceridemie, valori crescute ale VSH si nivel foarte scazut al vitaminei D3.

Obiectivele tratamentelor la Centrul Secom®: Protocoalele de tratament au vizat reechilibrarea microbiotei pentru imbunatatirea permeabilitatii intestinale si a axei creier-intestin-microbiota, sustinerea functiilor digestive, reducerea stresulu oxidativ si a starii inflamatorii, imbunatatirea metabolismului lipidic.

Rezultate: Dupa 2 luni de tratament, pacienta afirma ca este foarte multumita de evolutie, deoarece s-au redus majoritatea simptomelor neplacute, se simte energizata, atat psiho-emotional, cat si fizic, nu mai are tulburari digestive si a slabit 3 kg. Dupa 4 luni de tratament, analizele sanguine au indicat valori normale pentru VSH, trigliceride si vitamina D3, colesterolul total si LDL-colesterol au scazut, avand valori apropiate de cele normale. Pacienta este monitorizata in prezent o data la 3 luni, sub tratament de sustinere a evolutiei favorabile.

CAZUL 3 – TULBURARI DIGESTIVE

Varsta: 39 de ani
Sexul: Feminin

Diagnosticul cu care se prezinta la Centrul Secom®: In luna iunie 2019, pacienta s-a prezentat cu tulburari digestive dupa tratamentul chimioterapic urmat pentru cancer mamar cu metastaza cerebrala, ambele operate.

Alte afectiuni ale pacientei: Dislipidemie si diabet zaharat tip 2.

Aspecte privind tratamentul: Dupa interventiile chirurgicale si sedintele de chimio si radioterapie pacienta nu mai urmeaza niciun alt tratament.

Antecedente heredo-colaterale: Ambii parinti– diabet zaharat tip2, rude materne – cancer de colon.

Diagnostic la Centrul Secom®: La prezentarea la Centrul Secom®, pacienta avea deficit ponderal, balonare, greata, inapetenta, cefalee, anxietate.

Obiectivele tratamentelor la Centrul Secom®: In clinica noastra, pacienta a urmat tratamente cu suplimente naturale care s-au adresat atat disfunctiilor digestive, cat si afectiunii oncologice.

Tratamentele au fost elaborate lunar si adaptate evolutiei pacientei. S-a urmarit reechilibrarea microbiotei intestinale, sustinerea imunitatii, imbunatatirea functiilor hepatobiliare si pancreatice, sustinerea digestiei si a capacitatii de asimilare a nutrientilor, imbunatatirea metabolismului lipidic, cresterea capacitatii de adaptare la stres.

Rezultate: Pacienta a avut o evolutie buna si se afla in continuare sub monitorizare in clinica noastra si urmeaza tratamente cu produse Secom®.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare