- EP 5: Provocarile digestive de sarbatori - Dr. Dana Moraru
- EP 4: Internetul si sanatatea emotionala -Dr. Diana Miron
- EP 3: Nutritia sanatoasa - Dr. Ruxandra Plesea
EP 6: Miscarea, de la rezolutie la deprindere sanatoasa -Dr. Florin Cujba
Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca stilul general de viata al unei persoane are o influenta de 50% asupra sanatatii sale, mediul inconjurator si factorii ereditari au o insemnatate de cate 20%, iar medicina are o contributie de doar 10% la sanatatea persoanei. Concluzia este ca noi insine suntem primii responsabili pentru sanatatea si starea noastra de bine si ca sta in puterea noastra sa traim echilibrat.
Este imbucurator faptul ca de la an vedem o preocupare crescuta a romanilor pentru un stil de viata sanatos, dar, adesea, pentru multi dintre noi, aceasta ramane doar la nivel aspirational.
- Alimentatie: Romanii consuma mai mult cu 35 de kilograme de paine/an faţa de media europeana, peste mancam de 5 ori mai puţin, iar de fructe şi legume se ating zilnic, doar 35 la suta dintre romani, in timp ce media europeana este de 65 la suta.
35% dintre romani spun ca nu iau niciodata micul dejun. Peste un milion au o singura masa pe zi, evident, hipercalorica. Adica, obiceiuri nesanatoase. Rezultatul: 55 % dintre adulţi au kilograme in plus, iar 20 % sunt obezi. Potrivit unui studiu INS din 2018
- Sport: Mai mult de 63 % dintre romani nu practica niciodata niciun tip de activitate sportiva şi doar 5 din 100 de persoane merg la o sala de sport, potrivit unui studiu Eurobarometru, al Parlamentului European realizat in 2018.
In editia a 6-a Sanatatea in Focus aflam cum ne putem responsabiliza, astfel incat rezolutiile de la inceput de an privind miscarea sa se transforme in deprinderi pe termen lung.
Teme discutate- Cum facem sa spargem acest tipar de sedentarism, cum ne putem mobiliza? Cum putem sa ne reimprietenim realmente cu miscarea, astfel incat sa nu devina o corvoada la care renuntam repede, ci o rutina sanatoasa, de exemplu – cum este spalatul pe dinti?
- Ce greseli facem cand ne apucam de sport? Cum le putem evita?
- Cum alegem corect un antrenor personal?
- Daca nu avem timp sau resursele necesare pentru asta, ce activitati putem face singuri dar cu consecventa pentru a ne mentine sanatosi? Cat de intense si mai ales cat timp?
- Cum ar trebui sa ne schimbam alimentatia in functie de intensitatea activitatilor fizice?= – principii generale si cateva exemple.
- Circula acum o serie de diete, unele deosebit de periculoase – ce diete sau obiceiuri alimentare ar trebui sa evite un sportiv amator?
- Miscarea/sportul si stresul. Cum ne ajuta miscarea sa ne destresam?
Expert: Florin Cujba, specialist acreditat in fitness si nutritie, cu peste 12 ani de experienta in domeniu.