✨-15% reducere la adaugare in cos!

Stresul - epidemia globala a secolului XXI

Stresul - epidemia globala a secolului XXI

Desi tot mai prezent in viata noastra, cu consecinte clare asupra echilibrului si sanatatii noastre, stresul nu este inca privit ca o problema medicala serioasa, ci mai degraba ca o alterare a starii de spirit cauzata de viata agitata pe care o avem.

CE ESTE STRESUL

Stresul este un fenomen complex, care apare din confruntarea unei persoane cu cerinte, situatii care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau cu miza semnificativa pentru persoana respecti­va. Stresul are o importanta componenta subiectiva, in sensul in care ceva ce este simtit ca provocator sau palpitant pentru cineva, pentru altcineva poate fi dificil sau amenintator. Raspunsul la stres este diferit de la o persoana la alta si este determinat de factori genetici si de experiente de viata diferite.

SURSE DE STRES

Stresul legat de mediu se refera la viata agitata din marile orase sau la efortul de adaptare la anumite situatii – de exem­plu, mutarea intr-un loc nou. Stresul so­cial se manifesta atunci cand trebuie sa facem fata mai multor responsabilitati, cand simtim ca suntem in pericol de a pierde ceva sau pe cineva, cand avem presiunea unor proiecte pe care nu mai reusim sa le gestionam (stres profesio­nal). Stresul fiziologic e pus in legatura cu situatii care ne afecteaza atat fizic, cat si mental – obezitate, menopauza, insom­nie, probleme de sanatate. Gandurile se refera la felul in care percepem anumite situatii, daca le catalogam ca fiind nega­tive, neutre sau pozitive.

CONSECINTE ALE STRESULUI

Stresul se instaleaza treptat, incepand cu oboseala, stari de ingrijorare, tulburari de somn. Adesea, avem tendinta sa mi­nimizam anumite stari, care sunt insa manifestari ale stresului: lipsa de rabdare in relatia cu ceilalti, iritabilitatea, agresivi­ tatea, instrainarea. Odata instalat, stresul are consecinte fizice serioase, de la adictii (alcool, fumat), insomnie si crestere in greutate la boli cardiovasculare sau atac cerebral. Acestea sunt insotite adesea si de consecinte psihologice: depresie, atacuri de panica, comportament obsesiv-com­pulsiv.

Cum gestionam stresul?

Stresul este parte integranta din viata fiecaruia dintre noi – dupa cum am vazut, orice fel de ingrijorare, tensiune, presiune, anxietate sau trauma poate provoca stres. Dar depinde de noi sa-l gestionam – in primul rand, avand o atitudi­ne deschisa si pozitiva in privinta acestuia.

1. Identificati factorii de stres (supraincarcarea la locul de munca, probleme medicale, con­flicte in familie, lipsa de resurse, comunica­rea deficitara).

2. Anticipati perioadele de stres si organiza-ti-va din timp (in apropierea unor termene-limita, a sarbatorilor, a unui eveniment in familie).

3. Stabiliti-va prioritatile (decideti ce anume, din ce aveti de facut, este mai important si ce poate astepta; invatati sa spuneti „nu” unor solicitari care ar spori presiunea).

4. Exersati cum sa faceti fata situatiilor care va streseaza (daca sa tineti o prezentare sau sa dati un examen sunt surse de stres, faceti exercitii, repetati in fata unui prieten sau acasa)

5. Reevaluati-va asteptarile (stabiliti-va obiective realiste, apreciati mai mult ce aveti, acceptati faptul ca nu puteti controla situatiile, evenimentele sau oamenii cu care interactionati).

6. Acceptati faptul ca schimbarea face parte din viata (transformari au loc mereu, in familie, educatie, cariera, locul in care tra­im – invatati sa aveti o atitudine pozitiva in privinta lor).

7. Adoptati un stil de viata echilibrat (mancati sanatos, faceti miscare, luati-va vacante, gasiti o forma de relaxare care sa va placa (yoga, meditatie, tai-chi, masaj, mindfulness) sau un hobby care sa va ajute sa va exprimati creativ (fotografie, muzica, dans, origami, croitorie).

8. Creati-va un grup social stabil (cultivati relatiile cu prietenii, colegii si familia, comunicati cat mai mult, petreceti timp impreuna in contexte placute).

Referinte:

1. „Stress management", Dr. Radhika Kapur
2. „Fight Stress With Healthy Habits", American Heart Association

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare