-15% reducere cu codul: PASTE15

Produsele pentru sanatatea copiilor, ghid pentru parinti

Produsele pentru sanatatea copiilor, ghid pentru parinti

Eficienta si siguranta sunt doua criterii care se intalnesc atunci cand alegem si administram copilului nostru un produs natural pentru sanatate. Pentru a evita confuziile si erorile, este bine sa cunoasteti cateva lucruri referitoare la ambalajul produsului, conditiile de pastrare, termen de valabilitate si administrare. Apoi, nu ezitati vreodata sa cereti sfatul pediatrului copilului.

text: Andreea Neculai, farmacist si Victoria Donos

AMBALAJUL, MAI MULT DECAT O CHESTIUNE DE ETICHETA

Sobre sau colorate, de forme si dimensiuni diferite, ambalajele produselor pentru sanatate joaca multiple roluri.
In primul rand, ambalajul seduce. Chiar daca sunteti atrasi de culoarea si de forma interesanta, urmariti daca ambalajul ofera protectie adecvata produsului, are sigiliu, daca sigiliul este intact, daca recipientul ofera protectie fata de razele soarelui etc. Ambalajul este o sursa de informatii. Obisnuiti-va sa-l cititi de fecare data.
Informatiile trebuie sa fie lizibile, in limba romana, sa fie inscriptionate intr-un mod care sa nu permita stergerea lor. Pe eticheta este obligatoriu sa se regaseasca1:

- denumirea sub care este vandut produsul (cele din import trebuie sa utilizeze denumirea comerciala sub care se fabric si se comercializeaza in tara producatoare);
- forma de comercializare (tablete masticabile, pulbere, sirop, capsule);
- compozitia produsului (ingredientele), dar si cantitatea de substante nutritive pentru o portie de produs recomandata pentru consumul zilnic;
- informatii nutritionale;
- modul de administrare;
- termenul de valabilitate a produsului;
- conditii de depozitare sau de folosire, cand acestea necesita indicatii speciale;
- denumirea si sediul producatorului sau distribuitorului (daca sunt importate, se inscriu numele si sediul importatorului sau distribuitorului inregistrat in Romania);
- mentiuni care sa permit identifcarea lotului;
- mentiuni si precautii speciale (ex. „A nu se lasa la indemana copiilor”);
- anumite mentiuni de sanatate.
produsele pentru sanatatea copiilor - ghid pentru parinti
CUM SE PASTREAZA

Cand achizitionam un supliment alimentar pentru sanatatea copilului, singurul lucru la care ne gandim este efectul benefc al acestuia. Beneficiile produsului se pierd daca nu-l pastram corect. Pentru mentinerea stabilitatii elementelor active si, implicit, evitarea pierderii eficacitatii, respectati conditiile de pastrare mentionate pe ambalaj.
Produsele trebuie pastrate in ambalajul original, la loc uscat si ferit de razele soarelui. La anumite produse, veti regasi specificatii referitoare la temperatura de depozitare, astfel: la rece (2–8 °C), la loc racoros (8–15 °C) sau la temperatura camerei (15–25°C).2
Exista anumite produse/medicamente care trebuie pastrate la frigider, cele cu mentiunea „la rece”.
Depozitarea acestora la temperaturi neadecvate poate determina alterarea si ineficienta preparatului.
In aceasta categorie, intra siropurile sau anumite antibiotice, vaccinurile, insulinele. Pastrarea la rece nu presupune si o prelungire a valabilitatii produsului respectiv.
Creati-va un spatiu adecvat pastrarii medicamentelor si produselor pentru sanatate. Baia si bucataria nu sunt locuri potrivite din cauza variatiilor de temperatura si de umezeala.
Verificati din cand in cand temperatura din dulapul cu medicamente, iar vara, cand temperaturile depasesc 25°C, schimbati locul medicamentelor si suplimentelor in spatii care beneficiaza de temperaturi optime.

DILEMELE TERMENULUI DE VALABILITATE

„Pot sa mai administrez produsul, daca l-am deschis in urma cu trei luni si l-am pastrat corect?”, „de ce pe ambalaj scrie a se consuma inainte de, iar in farmacie mi s-a recomandat sa-l folosesc doar timp de o luna de la desigilare?” sunt doar doua dintre intrebarile unora dintre parinti, referitoare la valabilitatea produselor. Asadar, cum stau lucrurile?
Data durabilitatii minimale reprezinta data pana la care produsul isi pastreaza caracteristicile specifice in conditii de depozitare corespunzatoare.
Aceasta va fi precedata de mentiunea „A se consuma, de preferinta, inainte de...”, daca in data este inclusa ziua, sau „A se consuma, de preferinta, pana la sfarsitul...”, daca se indica luna si anul sau doar anul.
In functie de caracteristicile ingredientelor, care pot influenta siguranta si calitatea produsului in contact cu aerul, poate sa apara pe eticheta mentiunea „durata de folosire de la desigilare este de...”. Aceasta poate varia de la cateva zile pana la cateva luni.
Termenul de valabilitate este considerat valid doar daca produsul este achizitionat intact si nedeteriorat.

CUM, CAND SI CAT ADMINISTREZ COPILULUI

Relatia dintre parinte si specialist este esentiala.
Medicul pediatru, medical de familie, medicul specialist pot oferi cele mai bune recomandari cu privire la dozele, asocierile si indicatiile anumitor produse. Daca consultatia se finalizeaza cu o prescriptie, discutati cu specialistul despre indicatiile produselor recomandate, cum trebuie depozitate, care este perioada de administrare si intervalul orar in care se administreaza, care sunt posibilele efecte adverse si interactiuni cu alimentele, in cat timp trebuie sa se observe efectele.
Este foarte important ca medicul sa fie consultat de fiecare data chiar daca, aparent, simptomatologia se repeta, iar tu, ca parinte, esti tentat sa administrezi aceeasi medicatie.

„Notati pe flacoane data si anul desigilarii. Respectati cu strictete conditiile de pastrare. Bebelusii sunt foarte sensibili, iar riscul de intoxicatie este mare.”
Dr. Valeria Herdea, Presedintele Societatii Romane de Educatie Pediatrica in Medicina de Familie

In administrarea produselor, respectati in primul rand dozele recomandate de specialist. Acesta cunoaste cel mai bine nevoile copilului si poate adapta schema in functie de nevoile sanatatii sale.
Folositi pentru produsele lichide (siropuri, suspensii) o seringa dozatoare sau un picurator. Evitati lingurita sau cescuta, pentru a nu gresi dozele. Atunci cand copilul refuza produsul, amestecati-l in bautura preferata sau in mancare. Nu e nevoie sa puneti toata cantitatea, 5 ml sunt suficienti.
Majoritatea suplimentelor si medicamentelor pentru copii sunt exprimate in miligrame. Pentru dozele foarte mici, sunt folosite micrograme, µg, sau unitati internationale, U.I. (de exemplu, in cazul vitaminei D3, 1 U.I.=0,025 µg).
Daca vreti sa faceti conversii, verificati online sistemele de referinta.

Referinte:
1,3. Dr. Gabriela Garban, Dr. Nicoleta Florescu, Ghid – Suplimentele Alimentare, Institutul National de Sanatate Publica, 2013
2. www.pharmaceutical-journal.com
4. Zand J. et al, Smart Medicine for a Healthier Child, A practical A-to-Z Reference to natural and conventional treatments for infants and children, Second Edition, 2003; raisingchildren.net.au

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare