- Sanatatea copilului. Provocarile unui parcurs cu multe experiente.
- Sistemul Osteoarticular – structura de rezistenta a corpului
- Repere din SECOM, Perspective nr. 23
Medicina integrativa, medicina viitorului
Cand vorbim despre medicina integrativa ne referim la o abordare multidisciplinara, colaborativa, care presupune aplicarea celor mai bune practici din diferite sisteme de asistenta medicala. Cu alte cuvinte, experti medicali cu diverse specializari stabilesc strategii de tratament complementare si personalizate, ce includ tipuri variate de terapii, in beneficiul pacientului.
Medicina integrativa este un sistem de asistenta medicala care are ca fundament definitia data de Organizatia Mondiala a Sanatatii: „Sanatatea este o stare fizica, mentala, sociala buna, nu doar absenta bolii sau a infirmitatii”.
Dr. Andrew Weill, unul dintre pionierii medicinei integrative, spune ca medicina integrativa combina medicina conventionala, bazata pe dovezi stiintifice, medicina alternativa si alte practici medicale intr-un „sistem al sistemelor” care abordeaza sanatatea prin actiuni multi-dimensionale (biologic, psihologic, sociologic, spiritual).
PRINCIPIILE DEFINITORII ALE MEDICINEI INTEGRATIVE
1 Considera fiecare persoana ca fiind un intreg (nu un ansamblu de organe independente functional), cu individualitate biochimica bazata pe unicitatea genetica si de mediu;
2 Evalueaza holistic fiecare pacient prin analiza interactiunilor dintre factorii genetici, de mediu si stilul de viata care pot influenta sanatatea; integreaza toate aceste elemente in contextul istoricului complet al pacientului;
3 Identifica si abordeaza cauzele profunde, nu doar simptomele bolilor, si reduce dezechilibrele clinice, inainte ca boala sa se manifeste;
4 Sustine mecanismele proprii de vindecare ale organismului;
5 Integreaza tratamentele complementare (fitoterapia stiintifica, acupunctura, ozonoterapia, oxigenoterpia hiperbara, chiropractica etc.) cu tratamentele conventionale (medicamente, tratamente oncologice, radioterapie etc.) urmate de pacient;
6 Elaboreaza programe de tratament pe baza tehnologiilor si descoperirilor recente in domeniul medicinei, geneticii, biologiei;
7 Stabileste o relatie de parteneriat terapeutic intre pacient si medic; luarea deciziilor de comun acord cu pacientul ajuta la stabilirea si implementarea terapiilor personalizate, care se potrivesc cel mai bine nevoilor, preferintelor pacientului, in scopul echilibrarii si optimizarii starii fizice si mentale ale acestuia;
8 Dezvolta un comportament preventiv si mai putin reactiv din partea pacientului, in scopul atingerii si mentinerii sanatatii.
DE CE OAMENII APELEAZA TOT MAI FRECVENT LA MEDICINA INTEGRATIVA?
Societatea moderna se confrunta cu o crestere a incidentei bolilor cronice precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare, psihice, bolile autoimune, in special ca urmare a schimbarii stilului de viata si a conditiilor de mediu (poluare), a factorilor sociali (presiune sociala, izolare din cauza tehnologiilor) si psihoemotionali. In acest context, medicina integrativa devine o necesitate pentru cresterea sperantei de viata sau imbunatatirea calitatii vietii. In ultimii ani, oamenii se orienteaza tot mai frecvent spre medicina integrativa deoarece doresc o abordare holistica si terapii complementare pentru afectiunile lor, care sa potenteze beneficiile tratamentelor alopate si sa diminueze reactiile adverse ale acestora.
In acelasi timp, cauta raspunsuri si solutii personalizate pentru simptome sau boli cu cauze necunoscute. Studiul „Use of complementary and alternative medicine in Europe” (2018) arata ca 25,9% din populatia adulta a Europei foloseste in mod curent medicina integrativa, procentele cele mai ridicate regasindu-se in Germania (40%), Austria, Finlanda si Estonia (peste 35%). Fitoterapia stiintifica (cu suplimente alimentare), homeopatia, acupunctura, chiropractica, reflexologia, masajul sunt printre cele mai populare terapii complementare folosite in tarile europene.
ROLUL MEDICINEI INTEGRATIVE IN PREVENTIA BOLILOR
Pe masura ce, pe plan mondial, bolile cronice sunt in crestere, metodele de preventie a acestora devin componente din ce in ce mai importante ale sistemelor de sanatate. Aceasta reorientare se bazeaza pe schimbarea epidemiologiei bolilor, de la boli acute la boli cronice. Astfel, daca in urma cu peste 100 de ani, bolile infectioase acute, cum ar fi tuberculoza sau poliomielita, au fost sursele majore de morbiditate si mortalitate, in zilele noastre, afectiunile cronice, inclusiv bolile cardiovasculare si diabetul, au devenit cauzele principale ale deceselor.
Medicina integrativa se concentreaza pe prevenirea bolilor cronice prin reducerea factorilor de risc si pe tratamentul complementar al bolilor in stadii avansate. Acest tip de asistenta medicala incurajeaza principiile si rutinele sanatoase de viata care pot preveni sau reduce progresia bolilor cronice, concentran-du-se pe mentinerea sanatatii, cresterea calitatii si duratei vietii fara boala pentru cat mai mult timp.
Preventia se refera la orice tip de activitate care contribuie la mentinerea starii de sanatate, reducerea morbiditatii (imbolnavirii) si a mortalitatii cauzate de o anumita afectiune.
Exista trei tipuri de preventie: preventia primara – evitarea aparitiei bolii prin masuri de promovare a sanatatii si combatere a factorilor de risc; preventia secundara – identificarea precoce a cauzelor afectiunii si reducerea progresiei acesteia; si preventia tertiara – reducerea impactului negativ al bolii asupra organismului si prevenirea complicatiilor.
In ceea ce priveste preventia primara, dieta, activitatea fizica, suplimentele alimentare si alte terapii complementare pot oferi un beneficiu major asupra sanatatii.
In preventia secundara, medicina integrativa poate ajuta la optimizarea rezultatelor unor tratamente alopate, cum ar fi cele pentru imbunatatirea profilului lipidic, reducerea inflamatiei, controlul glicemiei si a tensiunii arteriale etc. In alte cazuri, o abordare integrativa poate fi utilizata pentru a diminua efectele neplacute ale unor terapii conventionale, cum ar fi utilizarea suplimentelor alimentare pentru reducerea diareei cauzate de antibiotice sau pentru diminuarea efectelor adverse asociate chimioterapiei.
In cazul preventiei tertiare, terapiile complementare pot imbunatati functionalitatea organismului, pot contribui la reducerea riscurilor si controlul simptomelor unor afectiuni, la ameliorarea stresului, gestionarea durerii, reducerea morbiditatii, putand fi benefice si in unele afectiuni rezistente la tratamentele conventionale sau inexplicabile din punct de vedere medical.
referinte:
1. Integrative medicine is becoming mainstream – pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
2. Integrative preventive medicine – oxfordmedicine.com
3. Complementary and alternative medicine – cam-europe.eu
Intr-o lume in care adevaratele repere lipsesc, articolul este mai mult decat binevenit!