- Mituri demontate despre alergii
- Alergiile - de la disconfort temporar la afectiuni cronice
- Calendarul alergenilor
Alergiile si intolerantele alimentare, in crestere accelerata
Desi reactiile alimentare sunt frecvente, cauzele lor sunt dificil de inteles, existand confuzii intre alergiile alimentare si intolerantele alimentare.
MECANISME DE PRODUCERE
Simptomele unei alergii alimentare si cele ale unei intolerante alimentare sunt asemanatoare, insa cauzele, consecintele si mecanismele de declansare sunt fundamental diferite.
Alergiile alimentare sunt reactii mediate de sistemul imunitar si pot fi grupate in:
# alergii alimentare mediate de IgE (imunoglobuline fixate pe suprafata mastocitelor; cuplarea lor cu antigenul produce degranularea mastocitului cu declansarea reactiei alergice de tip I, imediat);
# alergii alimentare non-IgE, mediate prin imunoglobulina IgG (IgG este principalul tip de anticorp care protejeaza organismul de infectii si este implicat si in anumite tipuri de alergii).
Intolerantele alimentare sunt reactii non-imunologice, cum ar fi intoleranta la gluten, histamina, lactoza, fructoza. Un tip special de intoleranta este intoleranta autoimuna la gluten – boala celiaca.
Asadar, alergia alimentara este o reactie imediata a sistemului imunitar, aparuta dupa consumul anumitor alimente, in timp ce intoleranta alimentara este o reactie non-imunitara a organismului la anumite alimente, care se manifesta in special la nivelul sistemului digestiv.
ALERGIILE ALIMENTARE MEDIATE DE SISTEMUL IMUNITAR
Alergiile alimentare mediate de IgE (alergii alimentare propriu-zise) sunt de tip rapid.
Sistemul imunitar reactio-neaza excesiv, producand anticorpii IgE specifici fiecarui tip de alergen.
Simptomele includ mancarimi in zona gurii, diaree, greata, varsaturi, umflarea gatului, urticarie, respiratie suieratoare, angioedem.
Alergiile alimentare pot provoca o reactie grava sau chiar pune viata in pericol doar prin consumul unei cantitati microscopice, atingerea sau inhalarea alergenilor alimentari.
Cei mai frecventi alergeni alimentari includ laptele de vaca, ouale, pestele, carnea procesata, nucile, fragii, capsunele, soia, arahidele, midiile, crustaceele, soia, graul etc. Alergenii alimentari pot provoca frecvent reactii alergice incrucisate. In astfel de alergii, simptomele se limiteaza, de regula, la nivelul gurii si al faringelui (sindrom de alergie orala) sau, daca se consuma cantitati mari de alergen, poate sa apara si disconfortul gastric.
Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar care pot avea manifestari grave, ce pun viata in pericol, numite anafilaxii. Tratamentul consta in excluderea din dieta a alergenului alimentar implicat.
Similar cu alte alergii alimentare, alergia la grau este mediata de IgE. Alergia la grau nu este nici boala celiaca, nici intoleranta la gluten.
Alergiile alimentare mediate de IgG sunt de tip intarziat si includ sindromul de enterocolita indusa de proteine, proctita alergica sau inflamatia rectala, esofagita eozinofilica si sindromul Heiner (boala pulmonara rara, atipica la sugari si copii mici, provocata de hipersensibilitate reversibila la laptele de vaca, care nu este mediata de IgE).
Severitatea simptomelor alergiilor alimentare de tip IgG depinde de cantitatea de alimente ingerate; prin excluderea temporara, cel putin 3 luni, a alimentelor incriminate, simptomele se amelioreaza.
INTOLERANTA AUTOIMUNA LA GLUTEN (BOALA CELIACA)
Boala celiaca (celiachia) nu este o alergie sau intoleranta, ci o afectiune autoimuna cauzata de gluten. Acesta provoaca o inflamatie a intestinului subtire, la nivelul caruia apar leziuni ce variaza de la atrofie pana la disparitia vilozitatilor intestinale la persoanele susceptibile genetic (vezi infograficul din pagina alaturata). Componentele glutenului sunt gliadinul din grau si prolaminele din orz, secara si ovaz. Dintre acestea, gliadinul reprezinta cel mai toxic component al glutenului.
Boala celiaca
Atunci cand o persoana cu boala celiaca consuma alimente care contin gluten, sistemul sau imunitar reactioneaza prin deteriorarea mucoasei intestinului subtire. Membrana mucoasei intestinale este acoperita cu protruzii digitiforme, numite vili intestinali sau vilozitati. In mod normal, acestia permit nutrientilor din alimente sa fie absorbiti prin peretii intestinului subtire si sa ajunga in sange. In boala celiaca vilozitatile sunt aplatizate si inflamate, ceea ce face ca nutrientii sa nu se mai absoarba, indiferent ce cantitate de alimente consuma persoana respectiva, instalandu-se multiple deficite nutritionale.
Analize de sange care pot ajuta la diagnosticarea bolii celiace sunt:
# transglutaminaza tisulara (tTG) – autoantigenul major in boala celiaca;
# anticorpii IgA impotriva tTG – cu specificitate inalta pentru boala celiaca;
# testele genetice pentru stabilirea predispozitiei genetice a bolii.
Diagnosticul de boala celiaca este confirmat de biopsia de mucoasa intestinala.
In cazul adultilor, simptomele pot include diaree/constipatie, deficite nutritionale, pierdere in greutate, balonare si gaze, durere abdominala, greata si varsaturi, osteoporoza, dureri articulare, eruptii cutanate cu mancarime, dermatita herpetiforma, ulceratii bucale, dureri de cap, tulburari cognitive.
La copii, simptomele pot include greata, varsaturi, diaree cronica/constipatie, burtica umflata, incapacitatea de a absorbi nutrientii, dificultati in dezvoltarea sugarilor, deteriorarea smaltului dintilor, pierdere in greutate, anemie, incetarea cresterii in inaltime, pubertate intarziata, tulburari de deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD), iritabilitate, dizabilitati de invatare, dureri de cap, lipsa coordonarii musculare si convulsii.
Pacientii cu boala celiaca prezinta un risc crescut de malabsorbtie a proteinelor, grasimilor, fierului si vitaminelor liposolubile A, D, E si K si de dezvoltare a unor boli autoimune si forme de cancer (ex.: limfoame, cancer gastrointestinal, de piele).
Persoanele diagnosticate cu boala celiaca trebuie sa elimine complet si permanent din dietele lor orice produs care contine gluten.
Nu este recomandat sa se adopte o dieta fara gluten din proprie initiativa, fara o evaluare medicala prealabila si fara un diagnostic medical de boala celiaca.
INTOLERANTELE ALIMENTARE NON-IMUNOLOGICE
Cele mai frecvente intolerante alimentare nu sunt de natura imunologica, ci sunt cauzate de un deficit de enzime. Ca urmare, alimentele nu pot fi digerate, sau sunt slab digerate. Simptomele tipice sunt gaze intestinale, dureri abdominale, diaree, varsaturi severe. Acestea sunt repetitive si apar in decurs de 2-4 ore dupa ingestia alimentelor care nu pot fi digerate. Cele mai frecvente intolerante sunt la gluten, histamina, lactoza, fructoza. Consumate in cantitati mici, aceste alimente nu provoaca probleme.
Deoarece simptomele sunt uneori similare cu ale unor alergii, intolerantele alimentare sunt adesea diagnosticate sau confundate gresit cu o alergie.
* Intolerantala gluten non-celiaca
Unii pacienti au simptome similare cu cele ale bolii celiace, dar testele de sange si endoscopiile lor sunt normale. Aceasta afectiune a fost numita intoleranta (sensibilitate) la gluten non-celiaca. Cauza bolii nu este bine inteleasa si nu exista teste specifice. Cea mai obisnuita metoda folosita pentru a determina daca exista intoleranta la gluten este reducerea sau eliminarea glutenului din dieta si monitorizarea simptomelor. Intoleranta la gluten non-celiaca nu este o boala autoimuna si nu este asociata cu complicatiile bolii celiace (deficite nutritionale, risc de boli autoimune, cancer). S-a demonstrat ca pacientii cu aceasta afectiune pot tolera o cantitate mica de gluten fara a dezvolta simptome, astfel ca o dieta saraca in gluten poate fi suficienta pentru a evita simptomele.
Faptul ca nu este necesar sa se mentina o dieta permanenta fara gluten este o diferenta esentiala fata de boala celiaca, care necesita mentinerea stricta pe tot parcursul vietii a unei diete fara gluten.
! Este important de retinut: boala celiaca si intoleranta la gluten non-celiaca nu sunt alergii alimentare, pentru ca nu sunt mediate de IgE sau IgG.Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar (mediate de IgE, IgG), dar nu sunt reactii autoimune, si de aceea nu cresc riscul de a dezvolta boli autoimune.
* Intolerantala histamina (HIT)
Histamina este o molecula cu rol important in afectiunile alergice. Efectele ei se manifesta prin interactiunea sa cu
4 receptori specifici (H1, H2, H3, H4), localizati in diferite tesuturi. Cea mai mare concentratie de histamina se gaseste in piele, plamani, stomac si, in cantitati mai mici, in creier si inima.
Histamina este sintetizata si depozitata in concentratii mari in celulele mastocite si bazofile si eliberata atunci cand acestea sunt activate. In organism, histamina este descompusa de enzimele histamina N-metiltransferaza (HNMT) in sistemul nervos central si diamina oxidaza (DAO) in tractul digestiv. Intoleranta la histamina (HIT) este cauzata de acumularea in timp a acesteia peste pragul de toleranta al unei persoane, mai degraba decat de o eliberare excesiva de tip puseu.
Simptomele intolerantei la histamina pot fi diverse – vezi infograficul de la pag. 17.
Chiar daca simptomele pot fi declansate de anumite alimente si sunt similare unei alergii, intoleranta la histamina este diferita de o alergie alimentara deoarece nu este mediata de IgE. De aceea, testele cutanate si testele de alergie sanguine sunt negative.
In organism, histamina provine din surse exogene (din alimente ingerate) si surse endogene (degranularea mastocitelor).
Cauzele cresterii nivelurilor histaminei includ: excesul de alimente bogate in histamina, intestinul permeabil si/sau iritabil, supraaglomerarea bacteriana a intestinului subtire (SIBO), deficienta de enzima DAO si/sau histamina N-metiltransferaza (HNMT), deficienta de metilare prin mutatia genei MTHFR, alergiile (reactii IgE), stresul si mastocitoza. Cauzele nivelurilor scazute ale enzimei DAO sunt: supraaglomerarea bacteriana a intestinului subtire cu bacterii din colon (SIBO), intoleranta (sensibilitatea) la gluten non-celiaca, boala Crohn, colita ulcerativa, boala inflamatorie intestinala (IBS), gastroenterita, sindromul intestinului iritabil, chirurgia gastrointestinala, unele alimente si medicamente.
Intoleranta la histamina poate fi cauzata si de infectii, in special virale, boli autoimune, exces de estrogen.
In prezent, nu exista teste specifice pentru diagnosticarea HIT, dar nivelurile de DAO si histamina pot fi determinate prin teste de laborator. DAO este principala enzima implicata in intoleranta la histamina. Strategia cea mai folosita pentru evitarea simptomelor intolerantei la histamina este consumarea unor alimente cu continut scazut de histamina si suplimentarea cu DAO in cazul persoanelor cu intoleranta si deficienta a acestei enzime.
Continutul de histamina al alimentelor variaza, dar nu este posibila o dieta fara histamina. Se poate ca anumite alimente sa contina compusi eliberatori de histamina, care pot declansa simptome similare prin cresterea nivelului de histamina.
Alimente si/sau substante din alimente care stimuleaza eliberarea histaminei: tonul, ciocolata, capsunele, rosiile, kiwi, lamaile, ananasul, prunele, teiul, cacao, papaya, fasolea si leguminoasele, germenii de grau, aditivii (benzoat, sulfiti, nitriti, glutamat, coloranti artificiali), albusul crud, carnea de porc, drojdia.
Alimente cu continut crescut de histamina: vinul rosu/alb, berea, sampania, alimentele fermentate, murate sau conservate, condimentele, sosul de soia, carnea procesata, pestele afumat, branzeturile maturate, fructele uscate, capsunele, papaya, ananasul, citrice, rosiile, vinetele, spanacul, boabele de fasole, nautul, soia, arahidele, scortisoara, ciocolata, graul.
Alimente cu un continut scazut de histamina: carnea si pestele proaspat, fructele proaspete (cu exceptia celor de mai sus), legumele proaspete (cu exceptia rosiilor, spanacului si verzei), orezul, porumbul, meiul, ovazul, majoritatea uleiurilor de gatit.
Putem controla nivelul de histamina din organism prin alimentatie, dar si prin alte metode, precum blocarea receptorilor de histamina, eliminarea excesului de histamina, suplimentarea enzimei DAO sau stabilizarea mastocitelor.
Antagonisti (blocanti) ai receptorilor de histamina: ghimbirul, Bifidobacterium si Lactobacillus rhamnosus.
Blocanti ai enzimei DAO: ceaiul negru si verde, alcoolul, cofeina, nicotina si teobromina (din cacao), energizantele, unele medicamente.
Cresterea actiunii enzimei DAO poate fi sustinuta de unele probiotice (B. infantis, B. longum, L. Plantarum), prin adaos de vitamina C, B6, de enzime pancreatice, cupru, zinc, consumul de germeni de leguminoase.
Stabilizarea celulelor mastocite poate fi imbunatatita cu quercetina, apigenina, Astragalus, Reishi, Eleutherococcus, rutin, teanina.
Atat nivelul histaminei secretate de mastocite (endogena), cat si nivelul enzimei DAO sunt influentate de dezechilibrul microbiomului si inflamatia intestinului subtire si, de aceea, simptomele de intoleranta la histamina sunt mai frecvente la persoanele cu tulburari gastrointestinale, cum ar fi sindromul de intestin permeabil, boala inflamatorie a intestinului, boala celiaca, disbioza si SIBO.
Pe langa o dieta cu continut scazut de histamina, imbunatatirea si mentinerea echilibrului florei intestinale, identificarea si tratarea cauzelor sunt esentiale pentru reducerea intolerantei la histamina.
* Malabsorbtia de fructoza
Numita gresit intoleranta la fructoza, malabsorbtia de fructoza este cauzata de capacitatea redusa a organismului de a absorbi fructoza. Aceasta ajunge nedigerata in intestinul gros, producand disconfort digestiv.
* Intoleranta la lactoza
Aceasta este cauzata de lipsa sau productia insuficienta a enzimei digestive lactaza, care metabolizeaza zaharul din lapte. Lactoza ajunge astfel in intestinul gros si este apoi procesata de bacteriile intestinale, producand, in functie de doza, balonare, flatulenta si diaree.
Intoleranta la lactoza nu duce la complicatii severe, care sa puna viata in pericol, cum se poate intampla in cazul alergiei la laptele de vaca. Tratamentul consta in administrarea enzimelor deficitare – identificate cu teste genetice sau pe baza manifestarilor clinice.
ROLUL SANATATII SISTEMULUI GASTROINTESTINAL IN ALERGIILE ALIMENTARE
Stimularea tractului gastrointestinal prin consumul frecvent de antigeni alimentari poate duce la inflamatie cronica, cresterea permeabilitatii intestinale si trecerea antigenelor alimentare in sange. Organismul recunoaste aceste particule ca fiind straine, iar sistemul imunitar incearca sa le elimine formand complexe imune care pot produce afectiuni digestive, psihice, imunitare, inclusiv alergii.
In ultimii ani, a devenit evident ca sistemul nervos enteric intestinal regleaza celulele-cheie implicate in inflamatia alergica, cum ar fi limfocitele, mastocitele si eozinofilele. Microbiota intestinala influenteaza morfologia, imunitatea intestinala si sistemul nervos intestinal – de aceea, echilibrarea florei intestinale prin suplimentarea cu probiotice poate creste toleranta sistemului imunitar la alergeni si reduce reactiile alergice.