Psihicul si sanatatea mintala in Perspective #11

Psihicul si sanatatea mintala in Perspective #11

Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa va invita, in editia de toamna, sa descoperiti unul dintre cele mai putin cunoscute sisteme ale corpului nostru, psihicul. Aflat undeva la granita dintre cunoscut si necunoscut, psihicul este inca un subiect despre care preferam sa nu vorbim, iar daca o facem, sa n-o facem decat cu jumatate de gura si in spatele unei usi bine inchise.

Va invitam sa aflati in noul numar ce este psihicul, care sunt principalele tulburari ale acestuia, de ce apar si care sunt semnele care ar trebui sa va trimita catre un specialist. Cititi aceasta editie de ce depresia nu trece cu „incurajari” de genul „hai, mai, nu esti in stare sa treci peste asta?!” sau de ce ar fi bine sa discutati cu un psihiatru sau un psiholog daca observati ca bebelusul vostru nu va priveste, nu raspunde la stimuli sau nu plange cand este lasat singur.

Perspective 11 in fragmente:

  • Considerat, pe rand, sediul sufletului si al spiritului si, respectiv, al mintii si al constiintei umane – termenul „psihic” provine din limba greaca, din mitologicul „psuche” (sau „psyche”), care, in traducere, inseamna „respiratie, viata, dar si suflet, minte”. Insa psihicul ramane, intr-o anumita masura, un mister pana in ziua de astazi si, desi este perceput mai ales ca sediul mintii, se dovedeste, prin manifestarile sale de multe ori inexplicabile dupa logica clasica, obisnuita, mai mult decat ratiune pura. (Dosar, pag. 6-11)
  • Cel mai timpuriu semnal pe care ni-l da corpul in situatiile cand ne depasim limitele rezonabile de expunere la stres este senzatia de oboseala, prin care ne avertizeaza ca avem nevoie sa ne odihnim. Lucrurile par destul de simple: am obosit, luam o pauza si ne odihnim. Doar ca, in zilele noastre, exista destule situatii cand nu ne permitem sa apasam pe butonul de pauza si ajungem sa ne adancim, putin cate putin, starea de epuizare. (Epuizarea Psihica. Unde gasim resursele echilibrului, pag. 12-13)
  • Reactiile chimice care au loc la nivelul creierului sunt foarte importante pentru starea noastra psihica si mintala. Ele sustin procese cognitive esentiale, precum memoria, invatarea sau capacitatea de concentrare, si constituie un substrat pentru emotiile asociate starilor de zi cu zi. Care sunt substantele care sustin sanatatea noastra mintala? (Farmakon, pag. 16-19)
  • ​Oamenii au, in general, prejudecati si fug de psihiatru. Merg la neurolog, pentru ca prefera o boala palpabila, organica, sau merg la psiholog, pentru ca pare mai „soft” problema lor. Exista o teama de stigmatizare. „Ce va crede lumea?” (Interviu conf. dr. Daniel Vasile, medic primar psihiatrie, pag. 20-23)
  • Nu este vina copilului sau a adultului cu autism ca este asa. Sa-l ajutam sa se integreze social, astfel incat sa se simta parte dintr-o comunitate.Persoanele cu tulburari de spectru autist nu reprezinta un pericol, nu sunt deficiente, iar daca au niste lacune, nu le au pentru ca si le-au dorit, ci pentru ca asa s-au nascut. (Autismul, Interviu cu dr. Monica Safer, medic primar neuropsihiatrie infantila, pag. 28-29)

Gasiti „Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa” Nr. 11 in reteaua de magazine Secom® si in unele farmacii si magazine cu profil naturist partenere.

Rasfoiti Perspective online aici.

Urmatorul articol