Taurina

DATE GENERALE DESPRE TAURINA

Taurina este un aminoacid neesential (este sintetizat in organismul uman din aminoacizii cisteina si metionina, in prezenta vitaminei B6, dar cea mai mare cantitate este adusa din sursa alimentare) care se gaseste in concentratii mari in ochi, creier, ficat, musculatura scheletica. Taurina este esentiala unei bune absorbtii intestinale a substantelor grase, fiind prezenta in acizii biliari. Esentiala, de asemenea, maturizarii sistemului nervos si cresterii musculare, taurina este prezenta in laptele matern. Este un aminoacid solubil in apa, organismul asimiland doar cantitatea de care are nevoie. Este al doilea aminoacid liber din organismul uman, concentratia lui fiind depasita doar de cea a glutaminei. Un adult de 70 kg are in organism aproximativ 70 g de taurina. Denumirea aminoacidului provine din cuvantul latin “taurus”, deoarece a fost extrasa pentru prima data, in anul 1827, din bila de taur, de catre Friedrich Tiedemann si Leopold Gmelin.

ACTIUNE

Taurina este un aminoacid ce contine o molecula de sulf, avand rol antioxidant. Sustine echilibrul de minerale in celule si in spatiul intercelular, regland si concentratia de apa din celule. Are rol neurotrofic, de mentinere a sanatatii inimii si de reglare a proceselor osmotice.

DIRECTII

Protectia cardiovasculara: administrarea de taurina sustine functia cardiaca optima, datorita capacitatii de a regla concentratia de minerale esentiale, cum sunt calciul, magneziul, potasiul, in celulele miocardului. Literatura de specialitate afirma ca mentinerea unui nivel optim in sange protejeaza de atacuri ischemice, mentine sanatatea inimii, ajutand in special la mentinerea functiei ventriculului stang in cardiomiopatie.

Protectia sistemului nervos: prin rolul antioxidant pe care il exercita, taurina protejeaza neuronii de efectul toxic al glutamatului, induce starea de calm si relaxare (este precursor de GABA), protejeaza retina si nervii periferici de afectiunile induse de excesul de zahar in sange. Studii incipiente par sa indice taurina ca un potential adjuvant in convulsiile specifice epilepsiei sau induse de anumite droguri si medicamente. In afectiuni degenerative, cum este Alzheimer, intarzie oxidarea proteinei de beta-amiloid si depunerea ei in tesutul cerebral.

Protectia hepatica: administrarea de 2 grame de taurina, de trei ori pe zi, timp de trei luni, in cazul unui lot de 24 de pacienti cu hepatita cronica a evidentiat o reducere a marker-ilor de degradare hepatica, o scadere a nivelului stresului oxidativ, precum si reducerea valorilor crescute ale colesterolului si trigliceridelor. Literatura de specialitate recomanda administrarea de taurina in steatoza hepatica (boala ficatului gras) non-alcoolica.

Alte directii: deficitul de taurina a fost asociat cu probleme metabolice cum sunt obezitatea si diabetul. Sunt in derulare mai multe studii care sa verifice efectele benefice ale administrarii de taurina in tulburari de metabolism.

CURIOZITATE: CE ESTE TAURINA DIN ENERGIZANTE

Mult timp, taurina a fost asociata cu ideea de bautura energizanta si s-a crezut ca are rolul de a creste energia si de a suprima senzatia de oboseala. In realitate, taurina este adaugata pentru a suprima efectele nocive ale cofeinei din acest tip de bauturi. Senzatia de agitatie si energie sunt data de dozele foarte mari de zahar si cofeina pe care acest tip de bauturi le contin. Taurina care se gaseste in bauturile energizante nu este, de altfel, naturala, ci de origine sintetica.

PREPARATE FARMACEUTICE CU TAURINA

Taurina poate fi achizitionata sub forma de pulbere, picaturi, tablete, capsule, in combinatie cu alte substante active sau ca substanta activa unica. Poate fi administrata oral, dar si sub forma de perfuzie. Doza zilnica cel mai frecvent recomandata de specialisti este de 2-3 grame si este indicat sa nu se depaseasca o cantitate totala de 5 grame.

SURSE ALIMENTARE

Taurina este, dupa cum s-a mentionat anterior, un aminoacid prezent in mod natural in muschii si creierul uman, dar si al celorlalte animale. Sursele alimentare cele mai bogate in taurina sunt carnea, inclusiv cea de peste si crustacee, organele, precum ficatul de vita si pui, algele marine (pana la 1.300 mg de taurina la 100 g), ouale si produsele lactate. Colostrul si laptele matern sunt, de asemenea, surse importante de taurina, esentiale pentru buna dezvoltare a bebelusilor. Organismul poate sa sintetizeze taurina din metionina si cisteina, prezente in surse vegetale.

INTERACTIUNI SI REACTII ADVERSE

Este recomandata administrarea cu precautie in cazul persoanelor suferind de tulburare bipolara, carora le sunt administrate produse pe baza de litiu, fiind posibila interactiunea dintre cele doua substante active. De asemenea, nu este recomandata administrarea de suplimente cu taurina persoanelor suferind de insuficienta cardiaca, epilepsie sau tulburari ale tiroidei.

Referinte:

1. Taurine, www.webmd.com

2. What is Taurine?,www.news-medical.net
3. Taurine is listed as an ingredient in many energy drinks. What is taurine? Is it safe?, www.mayoclinic.org
4. The Forgotten Longevity Benefits of Taurine, www.lifeextension.com
5. Ten Benefits of Taurine, www.main.poliquingroup.com
6. Bauturile energizante, www.doctor.info.ro

Produse ce contin Taurina

  • flacon cu 100 cap...
    Pret obisnuit
    103,00 lei