Spanac

Date generale

Spanacul este o planta originara din sud-vestul Asiei si este intens cultivata pentru a fi folosita in alimentatie.

Frunzele spanacului se folosesc pentru calitatile nutritive pe care le au, fiind bogate in vitaminele A, E, K, acid folic, fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu si in antioxidanti naturali.

Directii de recomandare

Protectia si prevenirea fotoimbatranirii: datorita proprietatilor antioxidante si radioprotectoare pe care le au flavonoizii, carotenoizii si acidul paracumaric din compozitie, spanacul este folosit ca ingredient activ in cremele antiimbatranire (antiaging), in cele pentru conturul ochilor si pentru hidratarea tenului matur.

Antimutagena si antiproliferativa: datorita fractiunii glicolipidice, care este inhibitoare de ADN-polimeraza-alfa pe linii celulare neoplazice umane.

Afectiunile cardiovasculare: datorita continutului crescut de folat si potasiu, spanacul poate contribui la reducerea incidentei bolilor cardiovasculare, normalizand tensiunea din vasele sangvine.

Degenerescenta maculara indusa de varsta si cataracta: continutul crescut de luteina si zeaxatina determina inhibarea peroxidarii lipidelor si oxidarii lor de catre radicalii liberi.

Preparate farmaceutice

Spanacul se gaseste sub forma de extract in diverse suplimente alimentare, care se comercializeaza sub forma de comprimate sau capsule, in creme de ingrijire a tenului, inclusiv a celui matur.

Interactiuni si reactii adverse

Spanacul poate fi folosit ca aliment in timpul sarcinii si alaptarii. Dozele recomandate de spanac din suplimente alimentare nu sunt disponibile pentru aceste doua stari fiziologice particulare.

Spanacul are o concentratie crescuta de vitamina K, insa biodisponibilitatea acesteia este limitata. Desi consumul unei portii de spanac la o masa poate reduce, statistic, valorile INR-ului, din punct de vedere clinic, aceasta reducere nu are un impact semnificativ.

Alergia la spanac este foarte rara.

In cazul consumului de produse ce contin spanac, guta se poate accentua la persoanele predispuse din cauza continutului de purine.

Spanacul trebuie evitat la copiii sub 4 luni, din cauza continutului de oxalat, care reduce absorbtia calciului.

Dermatita de contact.

Referinte:

https://www.drugs.com/npp/spinach.html

http://foodsanddiseases.com/spinach-properties-health-banefits-medicinal-uses/
Compendiu de terapie naturala, Gheorghe Mencinicopschi, Ovidiu Bojor, Larisa Ionescu-Calinesti, Editura Medicala

Produse ce contin Spanac

  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    149,00 lei
  • 30 tablete cu eli...
    Pret obisnuit
    57,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    187,00 lei