Salcie alba

Date generale

Salcia alba (Salix alba) este un arbore care se gaseste in Europa, in vestul si in centrul Asiei, a carui scoarta este bogata in salicina (compus metabolizat in organism la acid salicilic, care este un „precursor” al aspirinei, versiunea de sinteza). Alti nutrienti importanti care contribuie la actiunea terapeutica a salciei sunt flavonoizii (antioxidanti puternici).

Directii de recomandare

Reducerea durerii si inflamatiei: studiile actuale confirma utilizarea de sute de ani a scoartei de salcie, pentru efectele sale analgezice si antiinflamatoare. Astfel, la doze de 240 mg extract de coaja de salcie, s-a demonstrat o actiune antiinflamatoare similara compusilor de sinteza (AINS), dar cu efecte secundare, la nivel gastric, mult mai reduse. Mecanismul de actiune are la baza inhibarea citokinelor proinflamatorii, factor de necroza tumorala (TNF-α), COX-2. Datorita proprietatilor antiinflamatoare si analgezice, actioneaza eficient in tratarea naturala a durerilor de cap, a nevralgiilor, a durerilor articulare, a durerilor musculare, a reumatismului, a durerilor menstruale.

Pierderea in greutate si sportul de performanta: scoarta de salcie este utilizata in curele de slabire. Efectele benefice in ceea ce priveste pierderea in greutate si performanta sportivilor se pot datora cresterii tolerantei la durere, precum si proprietatilor antiinflamatorii si antioxidante, deoarece obezitatea si exercitiile fizice intense implica procese inflamatorii. In plus, ameliorarea durerii creste mobilitatea, performanta fizica si consumul energetic.

Efect antiagregant-plachetar: datorita proprietatilor antiagregant-plachetare, extractul din scoarta de salcie ajuta in vindecarea aterosclerozei, reduce riscul atacului cerebral si al atacului de cord.

Alte actiuni: are efecte in reducerea febrei, in stomatite, in stari de iritabilitate nervoasa si de anxietate, in insomnii pe fond nervos, in combaterea transpiratiei de la nivelul picioarelor.

Preparate farmaceutice

Extractul de scoarta de salcie poate fi folosit sub forma de gemoderivat, tinctura, infuzie, decoct (pentru uz extern - gargara sau spalaturi locale), capsule. Extractul de salcie alba se poate folosi in produsele cosmetice, ca substitut de acid salicilic, pentru a diminua roseata si pentru a exfolia pielea in mod eficient.

Interactiuni si reactii adverse

Reactiile adverse care se pot manifesta includ: tulburari digestive, mancarimi, reactii alergice, eczema. In cazul persoanelor cu tulburari de coagulare a sangelui, diabet, ulcer, guta, hemofilie si la cei cu afectiuni ale rinichilor, e bine sa se evite administrarea.

Se impune intreruperea tratamentului cu doua saptamani inaintea unei interventii chirurgicale, pentru a evita cresterea riscului de sangerare. Nu se recomanda in sarcina si alaptare.

Poate interactiona cu anticoagulante (din cauza riscului de sangerare), beta-blocante si diuretice (risc de scadere a actiunii medicamentelor) si antiinflamatoare (din cauza riscului de sangerari gastrice).

Este indicat ca administrarea sa se faca pe o perioada maxima de 12 saptamani.

Referinte:

EfficacyandSafetyofWhiteWillow Bark (Salix alba)Extracts, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Find a Vitamin or Supplement: Willow bark, http://www.webmd.com/

Produse ce contin Salcie alba

  • 30 tablete ActivT...
    Pret obisnuit
    90,00 lei
  • flacon cu 30 caps...
    Pret obisnuit
    70,00 lei