Rhodiola

Date generale

Rhodiola Rosea este o planta ce creste in regiunile arctice ale Europei si Asiei, cu un lung si variat istoric de utilizari, cunoscuta ca fiind un puternic adaptogen. Adaptogenii sunt substante ce cresc rezistenta si normalizeaza functiile organismului.

Vikingii foloseau planta pentru mai multa forta si rezistenta fizica, imparatii chinezi asteptau „radacina aurie” din Siberia pentru a o folosi in preparate medicinale, iar in Asia Centrala infuzia cu Rhodiola era considerata cel mai eficient tratament in raceala si gripa. A fost mentionata si de catre Dioscoride, medic, farmacolog si botanist grec in anul 77 i.Hr., in lucrarea sa „De Materia Medica”.

Directii de recomandare

Stari depresive: extractul de rhodiola poate mari distributia precursorilor de serotonina, triptofan si 5-hidroxitriptofan, catre creier. Serotonina este un neurotransmitator implicat in contractia muschilor netezi, reglarea temperaturii, a apetitului, a perceptiei durerii, a comportamentului, a tensiunii arteriale si a respiratiei. In limite normale, asigura o stare de confort mental si de multumire. Astfel, a fost folosita de oamenii de stiinta rusi, singura sau in combinatie cu antidepresive, pentru a reface echilibrul mental. De asemenea, este folosita in tarile nord-europene pentru „tulburarea afectiva sezoniera”.

Stres: Rhodiola Rosea este cunoscuta pentru efectele sale adaptogene. Consumul de adaptogeni in situatii de stres genereaza o rezistenta nespecifica a organismului, care ii permite sa faca fata conditiilor speciale. Actiunea asupra nivelului de monoamine centrale ii demonstreaza eficacitatea in sindromul de oboseala cronica, fibromialgii sau stari depresive.

Imbunatatirea memoriei: studiile au demonstrat ca administrarea de rhodiola a dus la cresterea capacitatii de memorare si a abilitatilor de concentrare, pe perioade lungi. In plus, contribuie la o mai buna stabilitate emotionala.

Refacere musculara: rhodiola reduce timpul de refacere musculara, dupa perioade prelungite de antrenament, prin cresterea nivelului de enzime, de ARN si de proteine necesare acestui proces. De asemenea, contribuie la imbunatatirea fortei fizice si are o actiune antitoxica.

Afectiuni cardiace: rhodiola s-a dovedit eficienta si in cazul problemelor cardiace datorate sau agravate de stres, prin modularea nivelului de catecolamine si corticosteroizi eliberati de glandele suprarenale in timpul stresului. O cantitate anormala a acestor hormoni de stres va duce, la randul ei, la cresterea tensiunii, a colesterolului, a nivelului de potasiu si la marirea factorilor de risc pentru boala cardiaca.

Imunitate: rhodiola contribuie la protejarea si stimularea sistemului imunitar prin refacerea homeostaziei (echilibrul metabolic) din corp, dar si prin cresterea cantitatii celulelor natural killer (NK) din stomac si splina.

Alte actiuni: prezinta si alte beneficii, printre care capacitatea de a imbunatati auzul, de a regla glicemia la diabetici si de a proteja ficatul de medii toxice. In plus, s-a dovedit ca poate activa procesele de ardere a grasimilor, mobilizandu-le de la nivelul tesutului adipos in sistemul de ardere naturala din corp, pentru pierderea in greutate.

Preparate farmaceutice

Rhodiola poate fi administrata ca infuzie, pulbere sau suplimente alimentare sub forma de capsule vegetale sau tablete, ca substanta activa unica sau alaturi de vitamina C, vitamine din grupul B, aminoacizi, astragalus, lemn dulce.

Interactiuni si reactii adverse

Rhodiola prezinta un profil de siguranta ridicat, insa au fost persoane care au raportat cresteri ale tensiunii arteriale in timpul administrarii acestei plante. Rhodiola poate subtia sangele, astfel ca administrarea ei concomitent cu medicatia anticoagulanta trebuie evitata, iar inaintea unei interventii chirurgicale, de asemenea, se intrerupe administrarea.

Persoanele care sufera de stari de excitabilitate nervoasa, stari febrile, fluctuatii ale tensiunii arteriale sau spasm coronarian nu trebuie sa foloseasca rhodiola decat sub supraveghere medicala.

Nefiind suficiente informatii despre efectul administrarii rhodiolei ca supliment alimentar in timpul sarcinii sau al alaptarii, trebuie evitat consumul ei in aceste perioade.

Referinte:

Rhodiola Benefits, http://www.herbwisdom.com/
Rhodiola Rosea, https://examine.com/

Produse ce contin Rhodiola

  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    120,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    91,00 lei
  • flacon cu 30 caps...
    Pret obisnuit
    60,00 lei