Papaina
IntroducerePapaina este o enzima proteolitica extrasa din specia Carica papaya (papaya). Rolul sau principal este reprezentat de digerarea fibrelor proteice din alimentele pe baza de carne. De aceea, papaina este unul dintre ingredientele active prezente in suplimentele alimentare cu rol digestiv.LocalizarePapaina este prezenta atat in fructele de papaya, cat si in frunze, latex, radacini. Aceasta se regaseste in cantitati mai mari in copacii cu flori feminine si in fructele mature.Mod de actiunePapaina poate descompune molecule proteice complexe in proteine cu molecula mai mica, peptide sau chiar aminoacizi. Mecanismul de actiune consta in ruperea legaturilor din interiorul lantului proteic sau de la capatul acestuia la diferite intervale de pH. Astfel, procesul digestiv este usurat, iar absorbtia nutrientilor proveniti din proteine este facilitata. Capacitatea papainei de a scinda legaturi proteice este utila si in normalizarea unor procese fiziologice, dar si in incetinirea proceselor anumitor patologii.ActiuniPrincipala actiune a papainei este suportul enzimatic la nivel digestiv, intestinal si pancreatic. Insa datorita activitatii sale, papaina poate fi utilizata si in preparate topice cu rol keratolitic si emolient. Astfel ca papaina poate contribui la ameliorarea aspectului ranilor si iritatiilor cutanate. Un alt rol al papainei este cel imunostimulator, fiind capabila sa moduleze raspunsul imunitar al leucocitelor in anumite patologii. Papaina are si actiune antiinflamatoare, data de reducerea durerilor articulare si a inflamatiilor. Aceasta se datoreaza atat actiunii directe, cat si actiunii antioxidante.Preparate farmaceuticePapaina se regaseste in suplimente alimentare, alaturi de alte enzime digestive, sub forma de tablete, capsule si sirop, dar si in preparate cosmetice topice. In cazul preparatelor cu administrare orala, activitatea papainei este masurata in unitati de masura speciale, FCC-PU (Food Chemical Codex Papain Units), unitate reglementata de Farmacopeea Americana.Reactii adverseIn cazul hipersensibilitatii cutanate si alergiei la papaina, pot aparea reactii adverse la nivelul pielii.Bibliografie
- Desser L., Zavadova E., Herbacek I. Oral enzymes as additive cancer therapy. International Journal of Immunotherapy. 2001. vol.17, no.2-3-4, pp. 153-161 (111 ref.).
- Desser L, Holomanova D, Zavadova E, Pavelka K, Mohr T, Herbacek I. Oral therapy with proteolytic enzymes decreases excessive TGF-beta levels in human blood. Cancer Chemother Pharmacol. 2001 Jul;47 Suppl: S10-5.
- Maurer HR. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci. 2001 Aug;58(9):1234-45. Review.
- Cruz AG, Faria JA, Walter EH, Andrade RR, Cavalcanti RN, Oliveira CA, Granato D.Processing optimization of probiotic yogurt containing glucose oxidase using response surface methodology. J Dairy Sci. 2010 Nov;93(11):5059-68. doi: 10.3168/jds.2010-3336.
- Nwinyi Obinna Chukwuemeka, Abikoye Busola Anthonia. Antifungal effects of pawpaw seed extracts and papain on post harvest Carica papaya L. fruit rot (PDF). African Journal of Agricultural Research 2010 June 18. vol.5(12), pp. 1531-1535.