Lactobacillus rhamnosus R0011

Date generale

Lactobacillus rhamnosus este o bacterie saprofita care a fost izolata pentru prima data, in 1983, de catre Barry R. Goldin si Sherwood L. Gorbach. Este una dintre cele mai studiate tulpini de bacterii, datorita folosirii ca probiotic si lipsei de patogenitate.

Lactobacillus rhamnosus se gaseste in tractul digestiv al omului si la nivel urogenital, precum si in diverse produse alimentare: iaurt, lapte fermentat, lapte pasteurizat si branza mai moale.

Directii de recomandare

Lactobacillus rhamnosus se foloseste ca probiotic datorita capacitatii ridicate de aderare la celule, popularii cu bacterii benefice a intestinului subtire, a colonului si a tractului urogenital, reechilibrand flora microbiana.

Desi majoritatea studiilor realizate pe tulpinile L. rhamnosus au fost proiectate pentru a evidentia si a analiza beneficiile pe care le au asupra sistemului gastrointestinal, s-au obtinut dovezi care sustin implicatiile pozitive ale acestor tulpini in infectiile urinare, reactiile alergice, cariile dentare si afectiunile nazale.

S-a dovedit ca tulpinile de L. rhamnosus sunt eficiente in reducerea episoadelor si simptomelor diareice la copii, inclusiv in cazul infectiilor cu rotavirus.

Flora intestinala joaca un rol esential in aparitia dermatitei atopice. In acest sens, au fost realizate mai multe studii prin intermediul carora s-a dovedit si influenta benefica pe care o are administrarea tulpinei de L. rhamnosus in reducerea simptomelor si a incidentei dermatitei atopice, precum si a alergiei la laptele de vaca in randul copiilor.

Preparate farmaceutice

Lactobacillus rhamnosus se gaseste in diverse suplimente alimentare, ca unica tulpina sau in asociere cu alte tulpini de probiotice, ori in formule sinbiotice, alaturi de alte prebiotice. Preparatele care contin probiotice sunt sub forma de tablete, capsule, pulberi, solutii buvabile.

Interactiuni si reactii adverse

Probioticele ce contin tulpini de Lactobacillus rhamnosus sunt, in general, bine tolerate si rar produc infectii sau aparitia altor afectiuni. Organismul uman este zilnic expus acestor tipuri de lactobacili, atat prin intermediul dietei, cat si datorita compozitiei microbiotei. Suplimentele alimentare ce contin Lactobacillus rhamnosus sunt bine tolerate, chiar si de catre persoanele cu imunitate compromisa1.

Referinte:

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/lactobacillus-rhamnosus

https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Lactobacillus_rhamnosus_GG_(ATCC_53103)_and_its_Probiotic_Use
1. Snydman, David R. "The safety of probiotics." Clinical Infectious Diseases 46.Supplement 2 (2008): S104-S111

Produse ce contin Lactobacillus rhamnosus R0011

  • cutie de carton c...
    Pret obisnuit
    155,00 lei
  • flacon din materi...
    Pret obisnuit
    315,00 lei