IntroducereLactaza este o enzima de origine animala cu rol esential in digerarea alimentelor bogate in lactoza. Lactoza este zaharidul care confera laptelui integral gustul dulce specific.
Lactaza are o activitate specifica, poate scinda doar molecula de lactoza. Astfel, deficitul de lactaza determina aparitia intolerantei la lactoza.
LocalizareLactaza este localizata la nivelul mucoasei intestinale, iar activitatea sa optima are loc la pH 6 si temperatura de 37°C. Sinteza lactazei la nivelul organismului este codata de gena LCT.
Mecanism de actiuneMecanismul de actiune al lactazei este descris de capacitatea acestei enzime de a descompune molecula de lactoza (dizaharida) in galactoza si monomeri ai glucozei (zaharide simple). Astfel, acesti produsi cu molecula mai simpla pot fi absorbiti mai usor la nivel intestinal.
DirectiiPrincipalul rol al lactazei este acela de a facilita digestia produselor lactate. Lactoza se gaseste in laptele tuturor mamiferelor, dar si in produsele derivate din acesta: branza, smantana si, intr-o cantitate mai mica, in lactatele fermentate, precum: iaurtul, kefirul, laptele batut etc. Lactoza este utilizata intens in industria alimentara, regasindu-se in multe alimente procesate, paine, prajituri, dulciuri, supe instant, mezeluri, dar si in industria farmaceutica, fiind un element suplimentar folosit in compozitia diverselor formule de medicamente.
Manifestarile date de intoleranta la lactoza constau in: greturi, regurgitari, voma, dureri, crampe abdominale, balonare, flatulenta si diaree.
Preparate farmaceuticeLactaza se regaseste in suplimente alimentare alaturi de alte enzime digestive sub forma de tablete, capsule sau picaturi.
Bibliografie- Järvelä I, Torniainen S, Kolho KL (2009). "Molecular genetics of human lactase deficiencies". Annals of Medicine. 41 (8): 568–75- Skovbjerg H, Sjöström H, Norén O (Mar 1981). "Purification and characterisation of amphiphilic lactase/phlorizin hydrolase from human small intestine". European Journal of Biochemistry / FEBS. 114 (3): 653–61