Echinacea
Date generale
Echinacea este una dintre cele mai cunoscute plante de pe continentul american, in prezent. Este folosita de sute de ani pentru proprietatile sale terapeutice. Utilizarea sa a scazut, insa, odata cu descoperirea antibioticelor. In Europa, a devenit populara in secolul XX, in Germania.
Compusii activi care dau proprietati plantei sunt: polizaharidele, flavonoizi, glicoproteine, uleiuri volatile. De retinut este faptul ca substantele ce intra in compozitia radacinii difera de cele care caracterizeaza partea superioara a plantei, iar cercetarile sugereaza ca aceasta din urma este mai eficienta.
Directii de recomandare
Infectii respiratorii: studiile indica faptul ca persoanele care administreaza suplimente pe baza de echinacea in perioada de debut a simptomatologiei caracteristice racelii au remarcat o scadere a severitatii manifestarilor si a duratei perioadei de convalescenta, prin activarea unor compusi ce inhiba procesul inflamator. Cu toate acestea, parerile expertilor sunt impartite.
Alte efecte: echinacea contine substante active ce stimuleaza sistemul imunitar, reduc inflamatia si dau plantei proprietati antivirale si antioxidante.
Preparate farmaceutice
In scopuri medicinale, sunt folosite trei specii de echinacea: Echinacea angustifolia, Echinacea pallida si Echinacea purpurea. Produsele disponibile folosesc una, doua sau toate cele trei specii, iar eficacitatea acestora difera, in functie de partea care este utilizata din structura plantei.
Echinacea este disponibila sub forma de extracte, tincturi, ceaiuri, comprimate, capsule sau unguente si se gaseste singura sau in combinatie cu alte plante, cu vitamine sau minerale.
Interactiuni si alte reactii adverse
Echinacea are un profil de siguranta ridicat la administrarea orala si pe o perioada scurta.
Aplicarea topica adica la nivelul pielii, poate cauza roseata, mancarime sau eruptie cutanata.
Din lipsa unor cercetari clare, administrarea catre femeile insarcinate si la cele care alapteaza trebuie evitata, in lipsa recomandarii unui specialist.
Persoanele cu afectiuni autoimune (scleroza multipla, lupus eritematos etc.) nu trebuie sa isi administreze produse pe baza de echinacea, deoarece aceasta poate avea efecte asupra sistemului imunitar, ceea ce poate inrautati simptomatologia.
Echinacea interactioneaza cu: cafeina, medicamentele metabolizate de citocromul P450, medicamentele imunosupresoare.
Referinte:
Echinacea, https://www.webmd.comEchinacea, http://www.umm.eduProduse ce contin Echinacea
-
No Snorz™
60 tablete Activ... -
Thymus Plus Caps™
60 capsule -
Echinacea
100 capsule vegetale -
Echinacea
100 capsule vegetale -
Total Cleanse™ Lymph
60 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 102,00 lei
-
Echinacea (copii)
30ml (gust de por...- Pret obisnuit
- 73,00 lei
-
Echinacea (copii)
30ml (gust de por...- Pret obisnuit
- 73,00 lei