Diastaza

Date generale

Diastaza (distaza sau amilaza) se refera la un grup de enzime de origine salivara sau pancreatica, enzime care descompun amidonul in structuri mai simple (maltoza si dextrine).

A fost prima enzima descoperita, fiind extrasa in anul 1833 din malt, motiv pentru care mai este cunoscuta si drept “enzima orzului”.

Actiune

Diastaza descompune amidonul si carbohidratii pana la zaharuri simple cum sunt maltoza si dextrina, acestea fiind apoi convertite, sub actiunea altor enzime, in glucoza, care este principala sursa de energie a organismului uman.

Deoarece se gaseste in saliva umana, diastaza declanseaza procesul de digestie chimica. Astfel, anumite alimente, cum sunt cartofii sau orezul, care au concentratii mari de amidon si concentratii mici de zahar, pot parea dulci atunci cand sunt mestecate indelung.
Cele mai cunoscute enzime din clasa diastazelor sunt α-amilaza si β-amilaza. Dintre cele doua, cea produsa de organismul uman este α-amilaza. Aceasta este una dintre cele mai importante enzime din organismul uman, iar pH-ul optim de actiune al acesteia este 6.7-7.0.
Diastaza are rol si in sustinerea proceselor imunologice, fiind utila in eliminarea substantelor cu potential alergen si in modularea (reglarea) proceselor inflamatorii.

Directii

Pe langa actiunea digestiva si rolul lor in descompunerea carbohidratilor, amilazele au un rol biochimic bine definit. Atat amilaza serica, darsi cea urinara sunt masurate in analize medicale.

Concentratiile mari de amilaza in sange sugereaza prezenta unor afectiuni ca: pancreatita acuta, oreion, calculi biliari, obstructie intestinala, cancer pulmonar, ovarian.

Curiozitati

• Amilaza este produsa sub actiunea genei AMY1 care a suferit o mutatie acum aproximativ 12000 de ani, cand oamenii au inceput sa se ocupe de agricultura, trecand la un consum de carbohidrati care acoperea aproximativ 49% din cantitatea de mancare ingerata. Nu toti oamenii detin acelasi numar de gene AMY1. In cazul populatiilor cu o alimentatie saraca in amidon, numarul de gene este mai redus.

• α-amilaza joaca un rol important si in aparitia placii dentare si a cariilor. Se cunoaste faptul ca aceasta enzima formeaza legaturi cu un grad ridicat de afinitate cu un anumit grup de streptococi orali. Deoarece α-amilaza este prezenta in smaltul dintilor, se formeaza legaturile intre α-amilaza si bacterie. Acest contact intre legatura α-amilaza – bacterie si dinti poate avea implicatii importante in aparitia placii dentare si a cariilor. Din cauza actiunii α-amilazei asupra carbohidratilor care ajung in gura, se realizeaza o descompunere a acestora la acest nivel, formandu-se acid lactic, care in final duce la demineralizarea smaltului dentar.
Majoritatea preparatelor enzimatice contin diastaza sau amilaza. Distaza poate fi de origine animala, bacteriana, fungica (in special α-amilaza) sau vegetala (in special β-amilaza).
Referinte:
1. What is a diastase enzyme?, www.reference.com
2. Amylase Beta, www.worthington-biochem.com

Produse ce contin Diastaza