Aloe vera

Date generale

Genul aloe contine peste 500 de specii, majoritatea fiind raspandite in flora din Africa de Nord. Datorita proprietatilor sale medicinale, planta se cultiva peste tot in lume pentru frunzele sale suculente, dispuse vertical, in forma de rozeta, care sunt utilizate pentru gelul si latexul din interiorul acestora. Gelul de aloe vera se gaseste in zona centrala a frunzei, pe cand latexul, care este de culoare galbena, se afla imediat sub membrana externa ce inveleste frunza. Produsele obtinute prin procesarea frunzelor intregi contin atat gel, cat si latex.

Desi aceasta planta este cunoscuta si folosita de foarte mult timp, in ultimii ani a devenit mai populara, fiind obiectul a numeroase studii stiintifice pentru a descoperi proprietatile ei terapeutice.

Directii de recomandare

Constipatie: Agentia germana de reglementare a plantelor – Comisia E – a aprobat folosirea acestei plante in ameliorarea constipatiei, datorita actiunii laxative a latexului, pe care il contine la nivelul frunzelor.

Diabet – in piciorul diabetic: un studiu realizat la Sinhgad College of Pharmacy, India, si publicat in International Wound Journal a evidentiat ca aceasta planta are proprietatile necesare sa reduca simptomatologia ulceratiei in cazul piciorului diabetic. Beneficii au fost observate si in cazul pacientilor cu hiperglicemie in diabetul non-insulino dependent si in hiperlipidemii.

Ulcer peptic si ulceratii bucale: datorita proprietatilor cicatrizante.

Rani si arsuri: este dovedit ca atat gelul, cat si latexul de aloe vera contribuie la vindecarea ranilor si a arsurilor, inclusiv a celor solare, datorita proprietatilor de imbunatatire a circulatiei in zona plagii.

Proprietati antioxidante: gelul de aloe vera are proprietati antioxidante.

Preparate farmaceutice

Aloe vera se comercializeaza sub forma de suplimente alimentare, geluri, bauturi racoritoare, cosmetice, putand, asadar, sa fie folosita pe cale orala sau locala.

Interactiuni si reactii adverse

Preparatele ce contin aloe vera pot creste riscul aparitiei reactiilor adverse ale Digoxinei (medicament folosit in tratamentul insuficientei cardiace si al tahiaritmiilor), deoarece latexul de aloe vera are proprietati laxative, care pot determina reducerea nivelurilor de potasiu din sange.

Folosirea latexului de aloe vera pentru proprietatile laxative poate reduce efectul altor medicamente administrate concomitent, deoarece latexul grabeste evacuarea continutului gastro-intestinal, prin urmare, se reduce timpul necesar absorbtiei substantelor active continute de medicamente. De asemenea, trebuie acordata o atentie deosebita in cazul asocierii mai multor laxative sau a preparatelor cu proprietati laxative, deoarece poate creste riscul deshidratarii si al dezechilibrului hidro-electrolitic.

Intrucat gelul de aloe vera poate reduce nivelurile de glucoza din sange, este indicat sa se utilizeze cu precautie in cazul in care se administreaza concomitent medicatie antidiabetica orala sau diverse insuline, pentru a evita aparitia hipoglicemiei.

Preparatele ce contin latex de aloe vera pot da dureri sau spasme abdominale, colorarea urinei in galben-maroniu sau rosu, dermatita de contact. Dermatitele pot aparea fie la administrarea orala, fie la cea locala a produselor cu aloe vera.

Produsele ce contin aloe vera ar trebui evitate in perioada de conceptie si sarcina, iar in timpul alaptarii, latexul trebuie folosit cu precautie.

Latexul este contraindicat copiilor.

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/265800.php

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-607/aloe
The Essential Guide to herbal safety, Simon Mills, Kerry Bone, 2005, Elsevier

Produse ce contin Aloe vera

  • Pret obisnuit
    113,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    86,00 lei