Alfa d-Galactozidaza

Date generale

Alfa D-galactozidaza este o enzima care poate fi gasita la nivelul cavitatii bucale (in saliva) sau poate fi secretata de pancreas. Este implicata in digestia carbohidratilor mai greu digerabili (cei din fasole, broccoli, varza, varza creata, alune, mazare).

Actiune

Alfa D-galactozidaza este o enzima care poate digera carbohidratii atasati de molecule de grasime (glicolipide) sau pe cei atasati de proteine (glicoproteine). Carbohidratii nedigerati corespunzator sunt apoi angrenati intr-un proces de fermentatie provocat de bacteriile din tractul digestiv.

Directii

Disconfort abdominal: Alfa D-galactozidaza este folosita pentru a preveni disconfortul abdominal indus de consumul produselor care contin carbohidrati greu digerabili. Capacitatea organismului de a metaboliza in mod corect acesti compusi este data de cantitatea de enzima din tractul digestiv.

Boala Fabry: este o afectiune metabolica rara, intalnita in special la barbati. Este provocata de acumularea de grasimi in interiorul vaselor de sange, ca urmare a insuficientei de alfa galactozidaza. Poate afecta sistemele: renal, cardiac, cerebral, ocular. Poate fi tinuta sub control cu tratament enzimatic, dar, in lipsa lui, evolutia este grava, cu deces la varsta de adult tanar.

Preparate farmaceutice

Alfa D-galactozidaza poate fi gasita in formule enzimatice complexe, sub forma de tablete, capsule, picaturi.

Interactiuni si reactii adverse

Alfa D-galactozidaza poate reduce activitatea unor substante active folosite in tratarea diabetului, care se numesc inhibitori ai alfa glucozidazei.

In anumite situatii, poate creste valoarea glicemiei.
Referinte:
1. Alfa-galactozidaza in sange, www.synevo.ro
2. About the Enzyme Alpha Galactosidase, www.livestrong.com
3. The Health Benefits of Alpha Galactosidase, www.globalhealingcenter.com
4. The effect of oral alpha-galactosidase on intestinal gas production and gas-related symptoms, www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Alpha-galactosidase, worldofenzymes.info

Produse ce contin Alfa d-Galactozidaza