- Imunitatea copiilor - un mecanism complex, care poate fi ajutat sa functioneze corect
- Boala Addison: Cauze, simptome si tratament
- Ce sunt probioticele si de ce sunt importante pentru organism
Totul despre infarctul miocardic: cauze, simptome, tratament si preventie
Infarctul miocardic, cunoscut si ca “atac de cord”, reprezinta o urgenta medicala. Dupa tratarea infarctului, pacientul primeste ingrijire medicala pe termen lung, pentru a preveni producerea unuia nou, dar si pentru a evita complicatiile care pot aparea. Ingrijirea post-infarct poate sa includa mai multe aspecte, de la interventie chirurgicala si tratament medicamentos la reabilitare cardiovasculara si modificarea stilului de viata. Iata mai jos tot ceea ce trebuie sa stii despre infarctul miocardic, de la tratament la reducerea riscului de producere a unui nou atac de cord, prin modificarea stilului de viata, incluzand activitate fizica, dieta echilibrata, diverse suplimente alimentare, ca Omega-3, si eliminarea factorilor nocivi, ca stresul si fumatul.
Cuprins:
- Ce este infarctul miocardic?
- De la ce faci infarct - Cauzele infarctului miocardic
- Simptomele infarctului miocardic (tablou clinic infarct miocardic acut)
- Conduita de urgente in infarct miocardic
- Complicatiile infarctului miocardic
- Tratamentul pe termen lung al pacientului care a suferit un infarct miocardic
- Prevenirea infarctului miocardic
Ce este infarctul miocardic?
Daca te intrebi ce este infarctul miocardic, trebuie sa stii ca acesta este echivalent cu deteriorarea partiala a muschiului cardiac, in urma blocarii unei artere, cea coronara, care alimenteaza inima cu sange si, implicit, cu oxigen. Celulele musculare ale inimii de pe o zona mai mica sau mai mare mor rapid din cauza privarii de oxigen. Apar apoi tulburarile de contractie a miocardului (muschiul inimii), precum aritmie, insuficienta cardiaca sau chiar stop cardiac. Celulele miocardului mor in aproximativ patru ore de la producerea infarctului, daca nu se intervine pentru rezolvarea medicala a acestei probleme. De aceea, persoana care a suferit un infarct miocardic are nevoie de spitalizare si tratament in regim de urgenta. Progresele terapeutice inregistrate in ultimele decenii au dus la reducerea mortalitatii provocate de infarctul miocardic.
Moartea prin infarct miocardic
Potrivit unui raport publicat anul trecut pe site-ul Comisiei Europene, peste o treime din decesele inregistrate in Romania in 2018 au fost cauzate de boli cardiovasculare. Boala cardiaca ischemica a fost principala cauza de mortalitate in Romania in 2018, reprezentand peste 19% din totalul deceselor. Mai precis, rata mortalitatii cauzate de boala cardiaca ischemica a fost de peste doua ori mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene. Insa moartea prin infarct miocardic poate fi prevenita.
De la ce faci infarct - Cauzele infarctului miocardic
Mai multi factori de risc, precum fumatul, obezitatea, dar si inaintarea in varsta pot contribui la formarea de-a lungul peretilor arterelor a unor placi, numite ateroame. Daca un aterom se rupe, se formeaza un cheag de sange care poate bloca o artera in diferite regiuni ale corpului, precum creier ori inima. Apare atunci fenomenul cunoscut ca ischemie, respectiv fluxul sangvin este redus sau chiar blocat. Daca fenomenul se prelungeste, celulele din zona respectiva mor din cauza lipsei de oxigen.
Factorii de risc pentru dezvoltarea ateromului - si, implicit, cauze ale infarctului miocardic - sunt:
- Fumatul
- Consumul de droguri
- Hipertensiunea arteriala
- Hipercolesterolemie
- Diabetul zaharat
- Obezitatea
- Alimentatia nesanatoasa, bogata in zahar, sare, grasimi animale, produse procesate
- Sedentarismul
- Stresul
- Anumite predispozitii genetice
- Istoric de preeclampsie
- Varsta (peste 55 de ani)
- Sexul (masculin)
De la ce faci infarct, in afara aterosclerozei?
Un infarct miocardic acut poate fi produs de:
- Boli, precum cardiopatia ischemica, sifilisul, inclusiv autoimune, precum artrita reumatoida si lupus
- Anomalii congenitale, precum anevrismul de artera coronara
- Tulburari de oxigenare la nivel coronar, precum cardiomiopatia hipertrofica obstructiva, hipotensiunea arteriala, insuficienta aortica
- Embolii in arterele coronare
- Diverse traumatisme ale arterelor coronare, de exemplu, in timpul unor interventii chirurgicale
Potrivit specialistilor, inainte de menopauza, femeile sunt de patru ori mai putin predispuse la infarct miocardic decat barbatii. Dupa menopauza, riscurile sunt similare pentru ambele sexe.
Simptomele infarctului miocardic (tablou clinic infarct miocardic acut)
Daca vorbim despre un tablou clinic infarct miocardic acut, acesta poate include simptome tipice, dar nu este obligatoriu. Printre cele mai comune simptome se numara:
- O durere ascutita si persistenta in piept - mai mult de 20-30 de minute -, care poate sa iradieze in bratul stang, spate si maxilar
- Stare de lesin
- Dificultati de respiratie
- Greata
- Ameteli
In cazul femeilor, durerile pot fi localizate la nivelul stomacului ori abdomenului, acesta fiind un simptom mai rar intalnit la barbati. De asemenea, un simptom mai comun in randul femeilor este durerea ascutita brusca, scurta, simtita in gat, brat sau spate.
Pe de alta parte, multe cazuri de infarct miocardic sunt lipsite de simptome. Este un fapt cunoscut popular ca infarct dus pe picioare. Se intampla ca un infarct miocardic sa fie descoperit ulterior, in timpul investigarii unor complicatii ale acestuia.
In unele cazuri, infarctul se poate produce pe fondul unui efort fizic excesiv, stres emotional puternic, dar si in timpul unor interventii chirurgicale pe cord.
Conduita de urgente in infarct miocardic
Conduita de urgente in infarct miocardic include interventia chirurgicala (angioplastie) si tratament medicamentos pentru stabilizarea pacientului.
Infarctul miocardic este confirmat, de obicei, prin intermediul unei electrocardiograme (EKG) efectuate de medic la fata locului sau la spital.
Principalul tratament pentru deblocarea arterei este angioplastia, dar o conditie ca aceasta sa functioneze este sa fie efectuata la scurt timp de la infarct, in maximum 90 de minute.
Ce este angioplastia?
Medicul chirurg va dilata artera coronara astfel incat sa ajunga la dimensiunile sale normale cu ajutorul unui balon gonflabil. Interventia are ca scop restabilirea circulatiei sangvine. In artera sunt plasate apoi mai multe stenturi, dispozitive de dimensiuni mici care previn ingustarea acestui vas de sange.
Tratamentul medicamentos complementar in atacul de cord
Daca a fost depasit intervalul optim pentru efectuarea angioplastiei, pacientului care a suferit atacul de cord i se poate administra imediat un agent trombolitic, care are ca functie dizolvarea cheagului de sange. Insa, in foarte rare cazuri, acest tip de medicament, desi foarte eficient, poate avea ca efect secundar hemoragii cerebrale.
Un tratament medicamentos complementar - compus, de obicei, din anticoagulante si agenti antiplachetari - este apoi administrat, pentru a limita riscul de complicatii.
Complicatiile infarctului miocardic
Consecintele unui infarct miocardic depind de cat de mult a fost afectat muschiul cardiac si de cat de rapid s-a intervenit pentru tratarea lui. Infarctul modifica dimensiunile, grosimea si geometria ventriculului stang, iar riscul de mortalitate pe termen lung este direct asociat cu amploarea acestei modificari.
Printre alte complicatii ale infarctului miocardic, mai ales in absenta angioplastiei coronariene, se numara:
- Ruptura peretelui liber al inimii
- Defectul septal ventricular
- Insuficienta mitrala acuta
- Insuficienta cardiaca
- Aritmia, care are drept consecinta decesul prematur
- Accidentul vascular cerebral
Simptome dupa infarct
Este posibil ca un al doilea atac de cord, cu simptome similare sau diferite, sa se produca. Prin urmare, pacientul trebuie sa fie atent la simptome dupa infarct si sa reactioneze cat mai repede posibil. Pacientul si/ sau persoanele din jurul sau trebuie sa sune la serviciile de urgenta si sa-si pastreze calmul. Pacientul trebuie sa ia aspirina, daca este posibil si daca asa i-a fost recomandat de medicul cardiolog care il monitorizeaza. De asemenea, trebuie sa ia medicamentul vasodilatator care i-a fost prescris de medic.
Nu este indicat ca pacientul sa conduca masina la spital, ci sa astepte medicii de la ambulanta pentru a fi stabilizat. De asemenea, daca o persoana din jurul pacientului cunoaste metodele de resuscitare in aceasta situatie, o poate face, pana la sosirea echipajului medical.
Al doilea infarct poate fi anuntat cu cateva zile sau cateva ore inainte, prin senzatii de rau, oboseala, greata, probleme de digestie. In acest caz, este important sa fie consultat rapid medicul cardiolog.
Tratamentul pe termen lung al pacientului care a suferit un infarct miocardic
Pacientul va fi evaluat in timpul spitalizarii si dupa externare prin intermediul unor analize de sange si tehnici imagistice, precum electrocardiograma, ecografia Doppler, angiografia coronariana, scintigrafia cardiaca, in functie de recomandarile medicului curant.
Inainte de externare, medicul cardiolog va prescrie o combinatie de medicamente pentru a limita riscul de recidiva si complicatii. Printre acestea se pot numara medicamente beta-blocante, pentru a reduce tensiunea arteriala si regla ritmul cardiac, agenti antiplachetari (de exemplu, aspirina), pentru a preveni formarea unui nou cheag, statine, pentru reglarea colesterolului etc. Fiecare caz este unic si doar medicul poate decide care este tratamentul corect.
In afara de tratamentul medicamentos, pacientul va trebui sa limiteze sau sa elimine total factorii de risc prezenti in viata sa inainte de infarctul miocardic, de exemplu, fumatul, obezitatea, sedentarismul etc.
Cat traiesti dupa infarct
Raspunsul la intrebarea cat traiesti dupa infarct depinde de numerosi factori. Riscul cel mai ridicat de a muri este in prima luna de la producerea lui. Ulterior, totul depinde de cat de afectat a fost cordul, de cum reactioneaza organismul la tratament si de cum se face reabilitarea cardiovasculara.
Dupa externare, se recomanda ca pacientul sa urmeze un program de reabilitare cardiovasculara, sub atenta monitorizare a medicului specialist cardiolog. Reabilitarea cardiovasculara cuprinde evaluare si consiliere in ceea ce priveste activitatile fizice, gestionarea factorilor de risc, consiliere nutritionala si pentru reducerea stresului. De asemenea, este important de gestionat depresia, o tulburare care poate aparea frecvent dupa un infarct miocardic.
Abordarea multidisciplinara are ca scop sa reduca efectele fizice si psihice ale infarctului miocardic, dar si riscul de producere a unuia nou sau a decesului. Calitatea vietii pacientului poate, astfel, sa fie semnificativ imbunatatita. Recuperarea dupa un infarct miocardic poate fi completa, dar depinde de la caz la caz, putand dura si cateva luni.
Prevenirea infarctului miocardic
Este recomandata prevenirea maladiilor cardiovasculare si implicit a infarctului miocardic, mai ales in conditiile in care acest tip de tulburari sunt mostenite genetic. Un stil de viata sanatos, cu excluderea factorilor de risc, si controale medicale regulate se numara printre masurile de preventie.
Fumatul excesiv si stresul se numara printre cei mai importanti factori de risc, dar si excesul de colesterol si trigliceride, precum si diabetul.
Metode naturiste complementare utile
Exista o serie de suplimente alimentare care pot fi administrate pacientilor care au suferit un infarct miocardic, dar si cu rol preventiv. Printre acestea se numara:
- Omega-3 - ar avea un efect benefic asupra sanatatii cardiovasculare, reducand riscul de infarct miocardic si de recidiva
- Usturoiul - protejeaza inima de infarct miocardic prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride
- Vitamina D - protejeaza organismul de bolile cardiovasculare, inclusiv de infarct miocardic
- Coenzima Q10 - sustine sanatatea sistemului cardiovascular
- Ginseng - efectul sau antioxidant ar putea fi benefic pacientilor cu maladii cardiace.
Infarctul miocardic este o urgenta medicala si este esential sa se intervina cat mai rapid dupa producerea lui. Este, de asemenea, important sa se respecte recomandarile medicului in perioada de spitalizare si ulterior, de la tratament la stilul de viata. Totodata, este importanta preventia, care include un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata, multa miscare si renuntarea la vicii precum fumatul.
Sursa foto: Freepik
Resurse:
https://ec.europa.eu/health/system/files/2022-01/2021_chp_romania_romanian.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11893369/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16197570/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/heart-attack
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537076/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106
Produse recomandate
-
Pure Omega-3
flacon cu 60 caps...- Pret obisnuit
- 88,00 lei
-
Asian Ginseng 560mg
50 capsule vegetale- Pret obisnuit
- 105,00 lei
-
Daily-D3 2000IU
flacon cu 60 caps...- Pret obisnuit
- 48,00 lei