- Ce este enterocolita si cum se manifesta - cauze, solutii pentru ameliorarea simptomelor si metode de prevenire
- Ceaiul negru: istorie, tipuri si arome, proprietati si beneficii
- Ceaiul verde si beneficiile sale pentru sanatatea organismului - preparare, consum, cantitatea recomandata
Toate beneficiile pe care ceaiul de menta le aduce sanatatii tale
Apreciat ca o bautura revigoranta in orice anotimp, ceaiul de menta este recunoscut si pentru beneficiile pe care le poate aduce organismului tau. Afla in continuare care sunt aceste beneficii, dar si care este modul recomandat de a consuma ceai de menta.
- Despre menta
- Cand si cum se consuma ceaiul de menta – Mod de preparare
- Beneficiile ceaiului de menta
- Consumul ceaiului de menta in timpul sarcinii
- Administrarea ceaiului de menta la copii
- Ceai de menta contraindicatii
DESPRE MENTA
Exista numeroase specii de menta, insa tipul folosit cel mai des in ceaiuri este Mentha x piperita, cunoscuta in limbaj popular si ca izma buna. Dupa cum este descrisa in una dintre enciclopedii1, Mentha x piperita este, de fapt, o specie hibrid, o incrucisare a speciilor Mentha aquatica si Mentha spicata. Cea din urma este cunoscuta si ca „menta comuna” si este folosita cu precadere in gastronomie.
Asadar, este important sa nu existe confuzie intre cel mai des folosite doua tipuri de menta pentru consumul uman. In limba engleza, diferentierea este mai usor de facut; Mentha spicata este denumita spearmint, in timp ce Mentha x piperita (cea despre care discutam in acest articol) poarta numele de peppermint.
CAND SI CUM SE CONSUMA CEAIUL DE MENTA - MOD DE PREPARARE
Deoarece nu contine cafeina, ceaiul de menta poate fi consumat in orice moment al zilei. El poate fi comercializat simplu (produs doar din frunze de menta) sau in combinatie cu alte ierburi sau fructe. 2 grame de frunze de menta sunt suficiente pentru a prepara o ceasca aromata de ceai.
Cel mai simplu mod de a prepara un ceai de menta este cu ajutorul unui infuzor metalic sau direct cu plicuri ce contin frunze maruntite. Ceaiul poate fi lasat la infuzat intre 3 si 10 minute; cu cat il vei lasa mai mult, cu atat bautura va fi mai aromata si mai tare. Pentru a obtine toate beneficiile acestei bauturi savuroase, cantitatea de consum recomandata pentru un adult este de doua sau trei cani de ceai de menta pe zi.
BENEFICIILE CEAIULUI DE MENTA
In ultimele decenii, ceaiul de menta a devenit din ce in ce mai popular, datorita numeroaselor sale proprietati benefice. Conform unui cunoscut site medical2, menta contine vitaminele A si C, fier, potasiu, magneziu, calciu si fosfor. De asemenea, planta contine o cantitate importanta de antioxidanti, ce contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Un articol de pe un site specializat3 sustine ca o parte din aceste principii active se pot transfera in ceai de menta atunci cand planta este infuzata, insa doar in cantitati infime.
Iata care sunt beneficiile consumului de ceai de menta:
CONTRIBUIE LA DIGESTIE - CEAI DE MENTA PENTRU STOMAC
Ceai de menta pentru stomac - acesta este poate cel mai cunoscut beneficiu al bauturii, utilizata pentru ameliorarea a numeroase probleme digestive. Specialistii de la Milton S. Hershey Medical Center evidentiaza efectele benefice ale consumului de ceai de menta pentru diaree, in caz de indigestie, greata, balonare si simptomele sindromului de intestin iritabil.
Mentolul - principalul ingredient activ al mentei - are un efect antispasmodic ce relaxeaza muschii stomacali si imbunatateste fluxul biliar.
AJUTA LA AMELIORAREA SIMPTOMELOR MIGRENELOR SI DURERILOR DE CAP
Anumite plante, printre care si menta, pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor. Este recomandat, totusi, daca te confrunti frecvent cu dureri de cap, sa consulti un specialist. Efectele benefice ale uleiului esential de menta contra durerilor de cap si migrenelor au fost recunoscute chiar de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In acest caz, se maseaza fruntea si ceafa cu ulei esential de menta amestecat cu un ulei de baza.
AJUTA LA AMELIORAREA SIMPTOMELOR DE RACEALA SI GRIPA
Aceiasi specialisti releva faptul ca, in cadrul anumitor teste, menta a reusit sa inhibe activitatea anumitor tipuri de microorganisme, precum bacterii, virusuri sau fungi. De aceea, ceaiul de menta ar putea avea proprietati antibacteriene si antivirale.
O alta calitate a mentolului este cea de decongestionant, ceea ce duce la fragmentarea mucusului secretat in timpul racelii. Astfel, cu ceai de menta proaspata pot fi ameliorate simptome precum nasul infundat si tusea, facilitand in acelasi timp expectoratiile si calmand durerile in gat.
AJUTA LA MENTINEREA IGIENEI ORALE
Proprietatile sale antibacteriene ajuta la mentinerea unei igiene orale adecvate. Ceaiul de menta poate elimina mirosul neplacut al respiratiei..
ARE EFECT USOR ANALGEZIC
Un studiu4 realizat de experti din cadrul Departamentului de Agricultura al Statelor Unite arata ca ceaiul de menta, pe langa proprietatile deja mentionate, are si un efect analgezic. Un alt studiu5 realizat de cercetatorii de la Universitatea din Newcastle compara actiunea analgezica a ceaiului de menta cu cea a unui compus cu structura asemanatoare aspirinei, insa fara efectele iritante de la nivelul stomacului.
ARE EFECTE BENEFICE ASUPRA PARULUI SI PIELII
Datorita proprietatii sale de a imbunatati circulatia sangelui, ceaiul de menta poate stimula cresterea parului, arata un studiu publicat pe un site specializat6.
Antioxidantii din frunzele de menta au efecte benefice si pentru sanatatea pielii, regland nivelul de sebum si ajutand la accelerarea procesului de regenerare a tesuturilor. Ceaiul de menta poate avea efect benefic si la nivel hormonal, ceea ce poate ajuta la prevenirea si ameliorarea eruptiilor cutanate si a acneei.
Un grup de cercetatori turci a publicat un studiu7 care releva ca ceaiul de menta poate ameliora simptomele hirsutismului, care presupune cresterea excesiva a parului la femei, in zone precum fata, stomacul sau sanii.
POATE REDUCE POFTA DE MANCARE
Un experiment efectuat la o universitatea americana8 arata ca mirosul de menta ajuta la reducerea apetitului. Astfel, ceaiul de menta poate fi util persoanelor care vor sa piarda in greutate sau sa se mentina in forma, ajutand la controlarea poftelor culinare.
POATE CONTRIBUI LA COMBATEREA HERPESULUI
Proprietatile antivirale ale mentei au fost testate in cadrul acestui studiu9 publicat in jurnalul Phytomedicine. Uleiul esential de menta a fost folosit impotriva virusului herpes simplex, inhiband activitatea acestuia.
POATE STIMULA ACTIVITATEA CEREBRALA
Un studiu10 prezentat in cadrul British Psychological Society a gasit o legatura intre consumul de ceai de menta si imbunatatirea activitatilor cognitive, a memoriei si a dispozitiei. Se pare ca mentolul si mirosul asociat acestei substante stimuleaza hipocampul. Exista un mit conform caruia ceai de menta te poate face mai destept, insa acesta doar sporeste atentia, concentrarea si vigilenta.
CONSUMUL CEAIULUI DE MENTA IN TIMPUL SARCINII
Consumat cu moderatie, un ceai de menta poate ajuta viitoarele mame sa treaca peste etapele mai putin placute ale sarcinii. Acesta poate fi folosit pentru a ameliora simptome precum greturile matinale, crampele stomacale, indigestia si oboseala.
Atentie insa la refluxul gastroesofagian, problema cu care multe femei insarcinate se confrunta, caz in care ceaiul de menta este contraindicat. De asemenea, un studiu11 realizat in Iran arata ca mentolul poate determina relaxarea uterului; desi asta inseamna ca ceaiul ar putea ajuta la ameliorarea durerilor menstruale, in perioada mai sensibila a sarcinii, bautura ar putea provoca diverse complicatii.
Conform unui site specializat in alaptare12, ceaiul de menta ar trebui evitat de femeile care isi hranesc copilul la san, deoarece mentolul transmis prin lapte bebelusului ii poate provoca diaree sau iritatii acestuia.
ADMINISTRAREA CEAIULUI DE MENTA LA COPII
In general, nu este recomandata administrarea de ceai de menta copiilor, mai ales fara consultul unui medic pediatru. In special in primele sase luni de viata, copiii isi iau cantitatea corecta de lichid din laptele mamei. Orice lichid suplimentar va fi consumat doar in urma unui consult de specialitate.
Utilizarea de ceai de menta la bebelusi poate fi recomandata, dar este foarte important consultul medicului pediatru inainte de administrare. Ceai menta poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor colicilor la bebelusi.
Odata ce copiii inainteaza in varsta, este posibila administrarea ceaiului de menta pentru a calma disconfortul stomacal, insa doar in cantitati reduse. Nu uita: pentru un adult, cantitatea recomandata pentru prepararea unui ceai este de 2 grame de frunze de menta, iar timpul de infuzare poate fi intre 3 si 10 minute. Consulta un pediatru inainte de a administra copilului ceai de menta si acesta iti va recomanda cantitatea potrivita.
CEAI DE MENTA CONTRAINDICATII
Ceaiul de menta nu este recomandat:
- persoanelor care sufera de sindromul refluxului gastroesofagian;
- persoanelor care fac tratament cu anticoagulante (menta proaspata contine cantitati destul de ridicate de vitamina K, ce are efect coagulant);
- femeilor insarcinate (este acceptat consumul cu moderatie pentru ameliorarea unor simptome);
- femeilor care alapteaza;
- bebelusilor si copiilor
Ceaiul de menta diminueaza absorbtia fierului in organism, de aceea este recomandat sa fie consumat la distanta de mese - cel putin cu o ora inainte sau dupa - si nu de persoane care sufera de anemie.
De asemenea, persoanele care au alergie la mentol trebuie sa evite consumul de ceai de menta. Conform unui studiu13 publicat in jurnalul Allergy and Rhinology, reactiile alergice la menta pot provoca astm bronsic.
Ceaiul de menta este o bautura racoritoare, proaspata si aromata, cu numeroase efecte benefice pentru sanatate. Acum ca stii totul despre menta, pentru a te bucura de proprietatile terapeutice ale acestei plante, bea zilnic doua-trei cani de ceai de menta, dar tine cont si de posibilele contraindicatii.
Sursa foto: Freepik
Produse recomandate
-
Ulei esential MENTA 10ml
10 ml