20% reducere la achizitiile de minimum 250 de lei!

Tiroidita Hashimoto - cauze, simptome, tratament

Tiroidita Hashimoto: cauze, simptome, tratament

Tiroidita Hashimoto este o tulburare autoimuna care, asa cum sugereaza numele, afecteaza glanda tiroida. Fiind o componenta cheie a sistemului endocrin, glanda tiroida produce hormoni ce ajuta la reglarea multor functii din organism, printre care digestia si metabolismul.

In cazul unei afectiuni autoimune, sistemul imunitar ataca tesuturile sanatoase. In ceea ce priveste tiroidita Hashimoto, celulele sistemului imunitar cauzeaza moartea celulelor producatoare de hormoni ale tiroidei. Boala are ca rezultat, de obicei, o scadere a productiei de hormoni, conditie medicala denumita hipotiroidism.

Tiroidita Hashimoto mai este cunoscuta si sub denumirea de boala Hashimoto, tiroidita cronica limfocitara si tiroidita cronica autoimuna.

Desi oricine poate dezvolta boala Hashimoto, aceasta este mai frecventa in randul femeilor de varsta mijlocie. Tratamentul principal il reprezinta substitutia hormonilor tiroidieni. 

Cuprins:

Ce este tiroidita Hashimoto?
Cauzele aparitiei tiroiditei Hashimoto
Tiroidita Hashimoto: simptome
Diagnosticul tiroiditei Hashimoto
Tratamentul tiroiditei Hashimoto
Tiroidita Hashimoto: complicatii

Ce este tiroidita Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto este o tulburare autoimuna care poate provoca hipotiroidism sau tiroida hipoactiva. Rareori, boala poate provoca hipertiroidism sau tiroida hiperactiva.

Boala a fost denumita dupa chirurgul japonez care a descoperit-o in 1912, respectiv Hakaru Hashimoto.

Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. La persoanele cu boala Hashimoto, sistemul imunitar produce anticorpi care ataca glanda tiroida. Drept urmare, un numar mare de globule albe din sange, care fac parte din sistemul imunitar, se acumuleaza in tiroida, iar aceasta este deteriorata si nu poate produce suficienti hormoni tiroidieni.

Deoarece hormonii tiroidieni regleaza metabolismul, ceea ce permite organismului sa transforme alimentele in energie, lipsa acestor hormoni face ca organismul sa nu primeasca suficienta energie, drept urmare celelalte functii ale corpului incetinesc.

Asadar, pentru ca hormonii tiroidieni controleaza modul in care corpul foloseste energia, acestia influenteaza aproape fiecare organ din organism.

Celulele imune invadatoare provoaca, de asemenea, inflamatia glandei tiroide, care, in timp, poate produce o masa vizibila si suparatoare la nivelul gatului (o gusa).

Boala Hashimoto este de 4 pana la 10 ori mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor. Desi tulburarea poate fi dezvoltata in adolescenta sau in prima parte a vietii adulte, apare mai des la femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.

Riscul ca o persoana sa sufere de boala Hashimoto creste daca alti membri ai familiei au aceasta tulburare. De asemenea, posibilitatea de a dezvolta tiroidita cronica limfocitara este mai mare in cazul persoanelor care sufera de alte tulburari autoimune, printre care:

  • boala celiaca, o tulburare digestiva care afecteaza intestinul subtire;
  • lupus, o tulburare cronica ce poate afecta mai multe parti ale corpului;
  • artrita reumatoida, o tulburare care afecteaza articulatiile;
  • sindromul Sjögren, o afectiune care provoaca uscarea ochilor si a gurii;
  • diabet de tip 1, o afectiune care apare atunci cand nivelul glicemiei sau al zaharului din sange este prea mare, ca urmare a unei productii insuficiente de insulina;
  • boala Addison, o afectiune a glandelor suprarenale;
  • boala Graves, o tulburare a sistemului imunitar care provoaca supraproductia hormonilor tiroidieni.

Tiroida Hashimoto

Cauzele aparitiei tiroiditei Hashimoto

La fel ca toate bolile autoimune, tiroidita Hashimoto este cauzata de functionarea necorespunzatoare a sistemului imunitar care determina celulele imune sa atace, mai degraba, tesutul sanatos, in loc sa-l protejeze.

Cauza exacta a bolii Hashimoto nu este cunoscuta, insa au fost identificati anumiti factori de risc:

  • Genele. Persoanele care sufera de boala Hashimoto au, cel mai adesea, membri ai familiei diagnosticati cu boli tiroidiene sau alte afectiuni autoimune. Acest lucru sugereaza o componenta genetica a bolii.
  • Hormonii. Boala Hashimoto afecteaza mai multe femei decat barbati, sugerand ca hormonii sexuali pot avea un rol in cresterea riscului de a dezvolta aceasta tulburare. In plus, unele femei au probleme cu tiroida in primul an dupa ce au nascut. Cu toate ca aceasta problema poate disparea in timp, pana la 20% dintre femei dezvolta mai tarziu boala Hashimoto.
  • Iodul in exces. Cercetarile sugereaza ca prea mult iod, un oligoelement necesar organismului pentru a produce hormoni tiroidieni, poate declansa boli tiroidiene la persoanele susceptibile.
  • Medicamentele. Unele medicamente folosite pentru tratarea tulburarii bipolare sau a altor boli mintale pot fi cauza aparitiei tiroiditei Hashimoto.
  • Expunerea la radiatii. Au fost raportate cazuri de boli tiroidiene la persoanele expuse la radiatii, potrivit webmd.com.

Simptome tiroidita

Tiroidita Hashimoto: simptome

In tiroidita Hashimoto, cantitati mari de celule imunitare deteriorate invadeaza tiroida. Aceste celule imunitare se numesc limfocite (de aici provine si numele tiroidita cronica limfocitara). Cand aceste limfocite intra in tiroida, ele distrug celulele, tesuturile si vasele de sange din glanda. Procesul de distrugere a glandei tiroide este unul lent, motiv pentru care multi oameni care au tiroidita Hashimoto nu au simptome vizibile vreme de multi ani.

Simptomele tiroiditei Hashimoto pot fi usoare la inceput, aproape insesizabile. Primul semn al bolii este, adesea, o tiroida marita, asa numita gusa. Aceasta face ca partea din fata a gatului sa para umflata. Desi nu provoaca durere, o gusa mare poate ingreuna inghitirea.

Printre alte simptome specifice bolii Hashimoto se numara:

  • crestere in greutate;
  • oboseala;
  • paloare sau umflare la nivelul fetei;
  • rigiditate articulara si dureri musculare;
  • constipatie;
  • incapacitatea corpului de a se incalzi;
  • intoleranta la frig;
  • dificultate in a ramane insarcinata;
  • caderea sau rarirea parului;
  • perioade menstruale neregulate cu sangerari excesive;
  • depresie;
  • ritm cardiac lent;
  • ochi umflati;
  • piele uscata;
  • probleme de memorie si de concentrare;
  • voce ragusita;
  • unghii fragile;
  • limba marita;
  • nivelul colesterolului ridicat;
  • somnolenta.

Deoarece simptomele tiroiditei Hashimoto pot fi similare cu cele ale altor afectiuni medicale, este important un consult de specialitate pentru un diagnostic corect.

Tiroida autoimuna

Diagnosticul tiroiditei Hashimoto

Medicii diagnosticheaza boala Hashimoto pe baza a doua componente esentiale:

  • Istoricul medical si examenul fizic. Pentru a pune un diagnostic corect, medicul va face istoricul medical al pacientului si va efectua un examen fizic. Pe langa faptul ca va pune intrebari legate de simptome, medicul va verifica gatul pentru a identifica o posibila gusa, pe care o pot dezvolta unele persoane cu boala Hashimoto.
  • Analizele de sange. Medicul poate solicita mai multe analize de sange, pentru a verifica hipotiroidismul si cauzele acestuia. Exemplele includ teste pentru:
  • hormonii tiroidieni T4 (tiroxina) si T3 (triiodotironina) - un nivel scazut al acestora indica o problema a tiroidei;
  • hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) - acesta este produs de glanda pituitara, care, cand detecteaza hormoni tiroidieni scazuti in sange, trimite hormonul de stimulare la tiroida, pentru a determina o crestere a productiei de hormoni tiroidieni; nivelurile ridicate de TSH in sange indica hipotiroidism;
  • anticorpii peroxidazei tiroidiene (TPO), un tip de anticorpi tiroidieni, prezent la majoritatea persoanelor cu boala Hashimoto.

Daca medicul suspecteaza tiroidita Hashimoto, dar, in urma analizelor, nu rezulta anticorpi antitiroidieni in sange, poate recomanda un test cu ultrasunete la nivelul tiroidei. Imaginile cu ultrasunete pot arata dimensiunea tiroidei si alte caracteristici ale bolii Hashimoto.

Tratamentul tiroiditei Hashimoto

Nu exista un remediu 100% eficient pentru tiroidita Hashimoto, dar nivelul hormonilor poate fi restabilit cu ajutorul tratamentelor si astfel metabolismul va putea functiona din nou in mod corespunzator.

In cazul unei forme usoare de hipotiroidism, este posibil ca tratamentul sa nu fie necesar, dar sunt esentiale testele regulate de TSH, pentru a monitoriza nivelul hormonilor tiroidieni.

Cand glanda tiroida functioneaza optim, produce in proportie de aproximativ 80% tiroxina (T4) si cam 20% triiodotironina (T3).

Terapia de inlocuire a hormonului T4

Hipotiroidismul asociat cu boala Hashimoto este tratat cu un hormon sintetic numit levotiroxina. Acesta functioneaza ca hormonul T4, produs in mod natural de tiroida.

Scopul tratamentului este de a restabili si mentine nivelurile adecvate ale hormonului T4 si de a imbunatati simptomele hipotiroidismului. Acest tratament este necesar pentru tot restul vietii in cazul pacientilor diagnosticati cu boala Hashimoto.

Medicul este cel care determina doza de levotiroxina adecvata pentru fiecare pacient, tinand cont de varsta, greutatea, productia actuala a tiroidei, alte afectiuni medicale si alti factori.

Acest medicament este luat, de regula, o data pe zi, dimineata, inainte de micul-dejun.

Deoarece levotiroxina actioneaza ca hormonul T4 natural in organism, nu exista, de obicei, efecte secundare, atat timp cat tratamentul duce la niveluri optime de T4 pentru organism.

Anumite medicamente, suplimente nutritive si alimente pot afecta capacitatea organismului de a absorbi levotiroxina. De aceea, este recomandat ca tratamentul sa fie administrat cu cel putin patru ore inainte de consumul anumitor substante, printre care produsele din soia, alimentele bogate in fibre, suplimentele din fier, hidroxid de aluminiu, care se gaseste in unele antiacide, si suplimentele de calciu.

Terapia de inlocuire a hormonului T3

T4, produs in mod natural, este transformat intr-un alt hormon tiroidian, numit triiodotironina sau T-3. Hormonul de inlocuire T4 este, de asemenea, transformat in T3, iar, pentru majoritatea pacientilor, terapia de inlocuire T4 are ca rezultat un aport adecvat de T3 pentru organism.

Pentru persoanele care au nevoie de un control mai bun al simptomelor, medicul poate prescrie si un hormon sintetic T3 sau o combinatie sintetica T4 si T3. Efectele secundare ale substitutiei hormonale T3 includ bataile rapide ale inimii, insomnie si anxietate.

Boala supararii tiroidita autoimuna

Tiroidita Hashimoto: complicatii

Cele mai multe persoane care sufera de tiroidita Hashimoto dezvolta hipotiroidism. Netratat, hipotiroidismul poate duce la mai multe probleme de sanatate, printre care se numara:

  • colesterol ridicat;
  • probleme cardiace, inclusiv insuficienta cardiaca;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • mixedem, o afectiune rara in care functiile corpului incetinesc pana la punctul in care viata poate fi pusa in pericol;
  • anemie;
  • stari de confuzie si pierderea cunostintei;
  • libidou scazut;
  • depresie.

Tiroidita Hashimoto poate provoca probleme si in timpul sarcinii. Cercetari recente sugereaza ca femeile cu aceasta afectiune sunt mai predispuse sa dea nastere unor copii cu defecte ale inimii, creierului si rinichilor. Pentru a limita aceste complicatii, este importanta monitorizarea functiei tiroidiene pe parcursul sarcinii la femeile care au probleme cu tiroida.

Pe de alta parte, tratamentul cu prea multi hormoni tiroidieni poate determina pierderea osoasa, care cauzeaza oase slabe si fragile (osteoporoza), sau poate provoca batai neregulate ale inimii (aritmii).

In concluzie, in boala autoimuna Hashimoto, tiroida nu mai produce suficienti hormoni tiroidieni. Aceasta se dezvolta in momentul in care organismul produce anticorpi care ataca celulele din tiroida. Printre simptomele tiroiditei Hashimoto se numara aparitia unei guse, stari de oboseala, slabiciune musculara si crestere in greutate. Deoarece manifestarile pot fi similare cu ale altor afectiuni, este important un consult de specialitate pentru a stabili un diagnostic corect.

Sursa foto: Freepik

Resurse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3569966/
  2. https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hashimotos-disease#
  3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hashimotos-thyroiditis
  4. https://www.webmd.com/women/hashimotos-thyroiditis-symptoms-causes-treatments
  5. https://www.healthline.com/health/chronic-thyroiditis-hashimotos-disease#diagnosis
  6. https://www.endocrineweb.com/conditions/hashimotos-thyroiditis#symptoms
  7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/diagnosis-treatment/drc-20351860
  8. https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hashimotos-disease
  9. https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/pregnancy-thyroid-disease

 

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    47,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    128,00 lei
  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    64,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    91,00 lei
  • 50 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    80,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare