- Magneziul si rolul lui in managementul stresului acut si cronic
- Cum incurajam autonomia copiilor si dezvoltarea sinelui?
- Sistemul nervos si influenta stresului: manifestari si sfaturi utile
Pancreatita cronica: cauze, manifestari, tratamente
Pancreatita cronica este o boala care afecteaza pancreasul si care se poate instala pe parcursul mai multor ani. Poate duce la deteriorarea functiilor endocrine (cu rol in secretia de insulina) si exocrine (responsabile de secretia enzimatica intestinala), iar cauzele si manifestarile ei sunt multiple. Pentru a putea intelege aceasta afectiune, trebuie mai intai studiate urmatoarele aspecte:
- Rolul pancreasului
- Ce este pancreatita cronica
- Care sunt cauzele pancreatitei
- Cum se manifesta pancreatita acuta si cronica
- Etapele diagnosticarii pancreatitei cronice
- Tratarea pancreatitei cronice
Rolul pancreasului
Pancreasul este a doua cea mai mare glanda anexa a sistemului digestiv, dupa ficat. Este localizat retroperitoneal, in etajul superior al abdomenului, posterior stomacului, in vecinatatea splinei - unul din cele mai importante organe ale sistemelor limfatic si imunitar (la extremitatea stanga) - si a duodenului - segmentul initial al intestinului subtire (la extremitatea dreapta).
Dimensiunile pancreasului variaza intre 15 si 20 cm lungime, iar latimea maxima este la nivelul extremitatii sale drepte, unde masoara 4-5 cm. De asemenea, aceste dimensiuni pot varia si in functie de sex, fiind mai mari la barbati. Ca structura, pancreasul se compune din:
- Cap - este portiunea initiala, inconjurata de potcoava duodenala si care are o extensie in forma de carlig;
- Col (gat) - face legatura intre corpul si capul pancreasului, fiind o parte mai ingusta;
- Corp - masoara aproximativ sase centimetri;
- Coada - partea finala si cea mai subtire, care face legatura cu splina.
De asemenea, pancreasul are doua canale principale, unde au loc cele doua functii: secretia exocrina si cea endocrina:
- ductul pancreatic principal (Wirsung) - canalul excretor principal al pancreasului, care traverseaza longitudinal pancreasul si deverseaza sucul pancreatic (un lichid format dintr-un complex de enzime esentiale pentru digestie), in al doilea segment al duodenului;
- ductul pancreatic auxiliar (Santorini) - care dreneaza in duoden, prin papila duodenala minora.
Astfel, pancreasul este singurul organ din corp care are atat o functie endocrina (secretie interna), cat si una exocrina (secretie externa). Ce presupune functia endocrina? Pancreasul secreta direct in fluxul sangvin doi hormoni responsabili pentru reglarea glicemiei si a rezervelor de energie din organism: insulina si glucagonul. Pe langa acest rol, pancreasul indeplineste si functia exocrina, adica produce sucul pancreatic - un amestec de enzime cu rol important in digestia tuturor alimentelor. Enzimele prezente in lichidul pancreatic, in forma inactiva, sunt secretate in duoden, prin ductul pancreatic.
Ce este pancreatita cronica
Pancreatita este o afectiune ce consta in inflamarea pancreasului, caracterizata prin fibrozarea (inlocuirea tesutului pancreatic functional cu unul fibros) si modificarea tesutului glandular al acestuia, ceea ce duce la dereglarea secretiei de enzime digestive si a anumitor hormoni. De regula, pancreatita poate fi acuta sau cronica.
Pancreatita cronica afecteaza preponderent barbatii in varsta de 35 - 45 de ani (de trei ori mai frecvent decat la femei)1.
Pancreatita acuta se dezvolta brusc si este cea care ii aduce pe cei mai multi pacienti in unitatile de primiri urgente. Conform studiului „The utility of early cross-sectional imaging to evaluate suspected acute mild pancreatitis”2, aproximativ 330.000 de vizite la sectiile de urgenta si 240.000 de internari in spitalele din Statele Unite ale Americii au drept cauza pancreatita acuta, iar incidenta acestei afectiuni creste rapid la nivel mondial. In Olanda, in decurs de numai zece ani, intre 1985 si 1995, incidenta a crescut cu 28%, iar in Regatul Unit, cu 10%. Dupa un episod de pancreatita acuta, pancreasul se poate reface, in schimb, cea cronica se instaleaza pe parcursul mai multor ani, fiind o urmare a pancreatitei acute si se manifesta ca o inflamare progresiva a glandei, in care distrugerea pancreasului poate fi ireversibila.
Care sunt cauzele pancreatitei
Conform studiului „Etiology of acute pancreatitis”3, aproximativ 70-80% din cazurile acute de pancreatita sunt cauzate de calculi biliari sau abuz de alcool. Tot aceste studii mentioneaza faptul ca pe lista cauzelor care duc la instalarea pancreatitei sunt:
- Litiaza biliara (pietrele la vezica biliara) - in 40% din situatii, pancreatita apare ca urmare a migrarii calculilor din vezica biliara spre duoden. In mod normal, bila contine substante care dizolva colesterolul eliminat de ficat. In cazul consumului excesiv de grasimi ficatul elimina mai mult colesterol decat poate dizolva bila. Excesul de colesterol se poate forma in cristale si, ulterior, in pietre. Alete cauze ale aparitiei pietrelor la vezica biliara pot fi sedentarismul, constipatia, stresul, supraponderalitatea;
- Sludge-ul biliar – popular, este numit „namol biliar” si este caracterizat prin aparitia unei bile mai dense, mai vascoase, care poate forma un sediment biliar dens in care se afla calculi fini de mai putin de 3 mm;
- Tumori pancreatice: benigne, maligne, epiteliale, nonepiteliale, exocrine, endocrine;
- Disfunctia sfincterului Oddi - sfincterul Oddi este supapa musculara situata in papila duodenala mare care controleaza fluxul de bila si sucul pancreatic in duoden si ale carui dereglari pot cauza aparitia pancreatitei;
- Alcoolismul - alcoolul etilic este cea mai frecventa toxina care provoaca pancreatita si a doua cea mai recurenta cauza dupa litiaza biliara;
- Hiperglicemia - are o pondere de aproximativ 2-5% din totalul cazurilor de pancreatita acuta;
- Hipercalcemia - o manifestare definita printr-o valoare a calciului seric total mai mare de 8,5 si 10,5 mg/dl (2,1-2,5 mmol/l)4;
- Pancreas divisum (P.D.) - este cea mai frecventa malformatie congenitala a pancreasului si poate duce la pancreatita cronica.
Cum se manifesta pancreatita acuta si cronica
Pancreatita cronica se manifesta, de cele mai multe ori, prin durere intensa epigastrica, in etajul abdominal superior, cu debut brusc, si care poate dura mai multe ore sau chiar zile. Durerea poate iradia in zona spatelui si se poate ameliora in pozitie aplecata sau este atenuata pe masura ce acele celule acinare care secreta enzimele digestive pancreatice sunt distruse treptat. De regula, durerea localizata in epigastru poate fi insotita si de urmatoarele simptome:
- greata;
- varsaturi;
- meteorism (balonare);
- sensibilitate abdominala;
- febra;
- cresterea frecventelor cardiace si respiratorii;
- scaderea tensiunii arteriale;
- icterul care apare in urma compresiei ductului biliar de catre pancreas;
- ascita sau revarsatul pleural, cauzate de ruperea unui pseudochist pancreatic.
Rareori, pot aparea semne de hemoragie abdominala. De asemenea, pe langa durere, pot exista si alte simptome ale pancreatitei cronice. Malabsorbtia - este o situatie patologica ce se caracterizeaza prin tulburarea capacitatii intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat si care apare atunci cand secretia pancreatica este sub 10%.
Etapele diagnosticarii pancreatitei cronice
Pentru a confirma diagnosticul de pancreatita cronica, sunt necesare anumite analize si, in functie de caz, anumite investigatii imagistice. La un pacient cu istoric de abuz de alcool si episoade recurente de pancreatita acuta, detectarea unei calcificari pancreatice la un examen radiologic abdominal poate fi suficienta. De asemenea, persoanele care sufera de pancreatita cronica prezinta un continut ridicat de grasimi in scaun si, de aceea, analiza materiilor fecale este prima recomandata. Se masoara grasimile fecale timp de 72 de ore. In plus, se poate face testul fecal-elastazei 1. Elastaza 1 este o enzima proteolitica produsa de pancreas, fiind concentrata in materiile fecale. Scaderea concentratiei sale sub 100 de micrograme poate indica o insuficienta pancreatica. Pentru a identifica gradul de afectare a ductelor pancreatice, medicul poate recomanda urmatoarele investigatii: tomografia computerizata abdominala (CT), endoscopia, colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) sau testul de stimulare pancreatica.
Tratarea pancreatitei cronice
In pancreatita cronica, tratamentul vizeaza doua directii - durerea si malabsorbtia - si este recomandat sub supravegherea medicului specialist. In cazul ameliorarii durerii, tratamentul difera de la un pacient la altul. Unii pacienti raspund eficient la acetaminofen sau aspirina, altii pot avea nevoie de analgezice mai puternice. De asemenea, pentru imbunatatirea si refacerea functiilor pancreasului, nutritia este esentiala. Conform anumitor surse5, pentru tratarea unui puseu de pancreatita cronica, se recomanda un repaus digestiv absolut, fluide administrate intravenos si analgezice, pana cand durerea abdominala, greata, varsaturile dispar si pofta de mancare se imbunatateste. Cand se reia alimentatia, se recomanda alimentele moi, cu un continut scazut in grasimi, iar alcoolul si fumatul trebuie oprite.
Tratament cu enzime pancreatice
Durerea si sindromul de malabsorbtie pot fi cauzate si de incapacitatea pancreasului de a mai secreta enzimele necesare unei digestii normale si absorbtiei de grasimi din alimentatie.
Ce sunt enzimele
Enzimele digestive sunt compusi proteici complecsi care se secreta la nivelul mai multor organe, printre care si pancreas. Astfel, exista mai multe tipuri de enzime digestive, fiecare cu un rol bine definit. De exemplu, substanta secretata de pancreas, numita pancreatina, este bogata in proteaza, lipaza si amilaza - enzime care scindeaza lipidele, glucidele si proteinele le digera si actioneaza asupra tranzitului intestinal. Printre enzimele secretate de pancreas se mai numara tripsina, carboxipeptidaza sau colesterol-esteraza. In cazul in care manifestarile pancreatitei cronice duc la un deficit enzimatic, se poate recurge la suplimentarea cu enzime digestive pentru reglarea problemelor de absorbtie.
Fiind o manifestare care apare in timp, pancreatita cronica trebuie monitorizata constant, iar simptomele pot fi ameliorate atat printr-o alimentatie sanatoasa, adaptata fiecarui pacient in parte, cat si sub supravegherea medicului specialist.
- Incidenta afectiunilor pancreatice in patologia digestiva, Prof. Mircea Diculescu: http://www.scumc.ro/wp-content/uploads/2013/11/1.Epidemiology-of-Pancreatic-diseases.pdf
- The utility of early cross-sectional imaging to evaluate suspected acute mild pancreatitis: https://www.researchgate.net/publication/326376039_The_utility_of_early_cross-sectional_imaging_to_evaluate_suspected_acute_mild_pancreatitis
- Etiology of acute pancreatitis: https://www.researchgate.net/publication/271949309_Etiology_of_acute_pancreatitis
- Hipercalcemia patogenie, diagnostic diferential, tratament, Diana Loreta Paun, C. Dumitrache: http://www.umfcv.ro/files/1/3/139346.pdf
- Acute Pancreatitis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482468/
Sursa foto: Shutterstock
Produse recomandate
-
Glucose Optimizer®
flacon cu 120 tab...- Pret obisnuit
- 234,00 lei
-
Pancreas Caps™
flacon cu 60 caps...