- Viata alerta si remediile naturale care ne ajuta sa tinem ritmul
- Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra
- Vitaminele pentru copii: importanta, surse si principalele tipuri
Inlocuitorii artificiali ai zaharului ne pot sabota dieta
Zaharul este unul dintre principalele ingrediente contraindicate atunci cand incercam sa tinem o cura de slabire. Pentru ca pofta de dulce este foarte mare, nu de putine ori ne indreptam spre indulcitorii artificiali, comportament care ne poate sabota dieta, avertizeaza oamenii de stiinta.
Potrivit cercetatorilor din cadrul Massachusetts General Hospital aspartamul, unul dintre cei mai cunoscuti inlocuitori ai zaharului, ar bloca mecanismul de pierdere in greutate, desi acesta ar trebui sa ne sustina in lupta cu kilogramele in plus.
Studiile derulate au evidentiat ca aspartamul blocheaza o enzima numita fosfataza alcalina intestinala, care a fost studiata inca din 2013 pentru proprietatea ei de a preveni instalarea sindromului metabolic (asociere de tulburari de nutritie si probleme cardio-vasculare) si care este secretata la nivelul intestinului subtire. Cercetatorii au observat ca fosfataza alcalina intestinala se diminueaza considerabil daca este injectata o solutie cu aspartam la nivel anumitor segmente din intestinul subtire, comparativ cu situatiile in care este injectata o solutie salina.
In cazul unui lot de soareci caruia i s-a administrat apa cu aspartam si o dieta bogata in grasimi, s-a observat o crestere mai mare in greutate, dar si o crestere a nivelului de glucoza in sange, comparativ cu grupul de control, care primise acelas tip de alimentatie, dar primise apa simpla, in locul amestecului cu aspartam.
Desi oamenii de stiinta cercetau de mai mult timp indulcitorii artificiali si mecanismele prin care acestia pareau a influenta apetitul si masa corporala, acum au primele dovezi care sa sustina cercetarile viitoare.
Sursa: Aspartame may prevent, not promote, weight loss by blocking intestinal enzyme's activity, Science Daily