Cromul: ce este, ce rol are, cum se manifesta deficitul de crom

Cromul: ce este, ce rol are, cum se manifesta deficitul de crom

Cromul este unul dintre oligomineralele de care organismul uman are nevoie, in cantitati mici, pentru a functiona in parametri normali. Prezenta acestuia, insa, a fost descoperita mai intai in natura, sub forma de metal dur si casant, cu mult timp inainte ca oamenii de stiinta sa il includa in categoria elementelor importante pentru sanatatea omului. Rolul principal al cromului este de a contribui la mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.

Care este rolul cromului in organism

alimente care contin crom

Cromul prezent in organismul uman contribuie la transferul glucozei din sange in celule. Procesul de transfer este necesar, deoarece glucoza reprezinta principala sursa de energie de care dispunem. Aceasta este un glucid simplu, care nu poate fi descompus in alte glucide si are nevoie de hormonul insulina pentru a patrunde in tesuturi.

Nivelul de glucoza din sange reprezinta glicemia, acesta fiind controlat de insulina secretata de pancreas. Insa, in cazul in care numarul de celule pancreatice scade din cauza unei afectiuni - cum ar fi diabetul zaharat - nivelul de glucoza va creste, deoarece nu va mai putea fi controlat. De aceea, cromul ii poate ajuta pe cei diagnosticati cu diabet zaharat sa isi controleze glicemia, fapt sustinut si de rezultatele unor studii clinice1.

De asemenea, cromul este implicat in procesele energetice prin care sunt sintetizate grasimile, carbohidratii si proteinele.

Care sunt beneficiile cromului pentru sanatate

Cromul sustine buna functionare a organismului, avand urmatoarele actiuni pozitive asupra acestuia.

Ajuta la controlul nivelului de zahar din sange

Cromul contribuie la sustinerea actiunii insulinei, care este implicata in stocarea nutrientilor din corp, la o mai buna absorbtie a acestora si la distributia lor din carbohidratii, grasimile si proteinele care ajung in organism prin intermediul alimentelor consumate.

Contribuie la reducerea colesterolului

Colesterolul este un tip de grasime care se gaseste in sange, este produs de ficat si ajuta la functionarea normala a organismului. Cand continutul de colesterol din sange este prea mare, exista posibilitatea ca riscul de afectiuni cardiace sa creasca. Conform anumitor studii2, suplimentarea cu crom contribuie la mentinerea normala a nivelurilor acestuia, in cazul pacientilor cu diabet zaharat.

Contribuie la reducerea riscului de obezitate

Unele cercetari realizate de catre Centrul de Cercetari Biomedicale de la Universitatea de Stat din Louisiana asociaza cromul cu reducerea riscului de obezitate si sustine ca acesta are actiuni pozitive asupra aportului caloric3. Nu este in totalitate cunoscut modul in care cromul influenteaza greutatea si apetitul culinar. Insa cercetatorii care au studiat modificarile corporale in ceea ce priveste greutatea mai multor persoane supraponderale, dupa ce acestea au utilizat crom pe o anumita perioada de timp, au remarcat reducerea consumului de mancare din partea acestora si o usoara scadere in greutate, printre altele.

cromul benefic in activitati fizice

Sustine buna functionare a creierului

Insulina contribuie la sustinerea metabolismului glucozei, inclusiv la nivel cerebral si, astfel, ofera suport pentru mentinerea sanatatii cerebrale si a functiei cognitive, care pot fi afectate de inaintarea in varsta. Cromul, care ofera suport in controlarea nivelului glucozei si al insulinei, poate sustine functionarea normala a creierului si poate reduce efectele imbatranirii asupra acestuia.

Ofera suport pentru sanatatea pielii si a ochilor

Nivelul glucozei din sange este asociat cu acneea si cu alte manifestari cutanate. Cromul, contribuind la echilibrarea glucozei, are un rol important si in imbunatatirea sanatatii pielii. Deoarece produsele care contin crom au in compozitie, de obicei, si alti fitonutrienti si antioxidanti benefici pielii, acestea ofera suport in combaterea acneei sau la reducerea semnelor de imbatranire.

In plus, pentru ca are un rol important in controlarea nivelului de glucoza, cromul poate contribui la sustinerea sanatatii ochilor, deoarece acestia pot fi afectati de anumite boli asociate cu diabetul, cum ar fi glaucomul - care presupune acumulare de lichide in globul oular.

Contribuie la mentinerea nivelului de energie necesar

Oligomineralele din organism sunt necesare pentru a furniza energie organismului si rezistenta muschilor. In cazul persoanelor care se implica in activitati fizice intense, este important consumul de alimente cu un continut bogat in crom, pentru a-l compensa pe cel eliminat prin urina si transpiratie.

Care sunt manifestarile deficitului de crom

Un nivel mai mic decat cel normal in organism se poate manifesta sub diverse forme:

  • dezechilibre in greutate;
  • fluctuatii ale apetitului culinar;
  • nivel al glucozei din sange care nu se afla in parametri normali;
  • rezistenta scazuta a oaselor;
  • nivel scazut al energiei;
  • manifestari la nivelul pielii;
  • capacitate redusa de concentrare;
  • degradarea vederii;
  • vindecare lenta a ranilor.

Care sunt cauzele deficitului de crom

Lipsa unei cantitati suficiente de crom din organism poate avea diferite cauze:

  • absenta unui oligoelement esential din regimul alimentar, cum ar fi zincul, fierul, iodul sau altele;
  • absorbtia slaba a nutrientilor din organism;
  • inaintarea in varsta;
  • utilizarea anumitor medicamente, precum corticosteroizii (medicatie antiinflamatoare) sau antiacidele (folosite in reducerea pirozisului esofagian, gastric sau duodenal, cauzate de acidul gastric in exces).

Ce alimente contin crom

fructe bogate in crom

Resursele de crom de care are nevoie organismul pot fi furnizate fie prin consumul de alimente care au un continut bogat in acest oligoelement, fie prin intermediul suplimentelor.

Printre cele mai bune surse alimentare de crom, conform Institutului National de Sanatate din SUA4, se numara:

  • broccoli - 1 cana de broccoli gatit contine 22 de micrograme de crom;
  • struguri sau suc natural de struguri - 1 cana de suc neindulcit = 8 micrograme de crom;
  • cartofi -1 cana = 3 micrograme de crom;
  • usturoi - 1 lingurita = 3 micrograme de crom;
  • busuioc - 1 lingurita = 2 micrograme de crom;
  • portocale sau suc natural de portocale - 1 cana de suc neindulcit = 2 micrograme de crom.

Care este necesarul de crom in organismul uman

Dozele de crom de referinta5 de care organismul uman are nevoie sunt stabilite de catre Institutul de Medicina al Academiei Nationale a Stiintelor din 1989. Acestea au valori orientative, deoarece difera in functie de caracteristicile fiecarei persoane in ceea ce priveste starea de sanatate, greutatea, nivelul de activitate.

In functie de varsta, necesarul de crom in cazul copiilor difera astfel:

  • 0-6 luni: 0.2 micrograme;
  • 7-12 luni: 5.5 micrograme;
  • 1-3 ani: 11 micrograme;
  • 4-8 ani: 15 micrograme.

Incepand cu varsta de 9 ani, exista nevoi diferite de crom in functie nu doar de varsta, dar si de sex:

  • 9-13 ani, baieti: 25 de micrograme;
  • 9-13 ani, fete: 21 de micrograme;
  • adolescenti 14-18 ani, baieti: 35 de micrograme;
  • adolescenti 14-18 ani, fete: 24 de micrograme;
  • adulti, 19-50 de ani, barbati: 35 de micrograme;
  • adulti, 19-50 de ani, femei: 25 de micrograme;
  • adulti, peste 50 de ani, barbati: 30 de micrograme;
  • adulti, peste 50 de ani, femei: 20 de micrograme;
  • femei insarcinate: 30 de micrograme;
  • femei care alapteaza: 35 de micrograme.

Persoanele care sufera de diabet sau cele care nu au in sange nivelul optim de glucoza au, de obicei, nevoie de doze mai mari de crom decat cele standard.

Care sunt riscurile consumului excesiv de crom

analize de sange

Cromul care patrunde in organism prin intermediul alimentelor nu este nociv pentru acesta, insa o cantitate prea mare din acest oligoelement, daca ajunge in organism sub forma suplimentelor, poate avea actiuni nedorite.

Consumul excesiv de crom poate fi asociat cu probleme digestive, precum durerile de stomac sau cu hipoglicemia, caracterizata de scaderea brusca a nivelului de glicemie. De asemenea, o cantitate prea mare de crom devine toxica si poate afecta ficatul, rinichii, inima.

In cazuri foarte rare, exista si riscul intoxicatiei cu crom, printre manifestarile careia se numara modificari ale semnalelor nervoase si ale ritmului cardiac.

Cromul, desi se gaseste in organism in cantitati foarte mici, este esential pentru buna functionare a acestuia, alaturi de celelalte categorii de nutrienti. Astfel, acesta contribuie la furnizarea energiei de care avem nevoie zilnic, in fiecare activitate in care ne implicam.

Referinte:

  1. Clinical studies on chromium picolinate - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17109600
  2. Chromium - https://www.emedicinehealth.com/chromium/vitamins-supplements.htm
  3. New Trial Shows Chromium Picolinate - https://www.pbrc.edu/news/press-releases/?ArticleID=45
  4. Chromium: What is it? - https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/
  5. Chromium - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-932/chromium

Sursa foto: Shutterstock

Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare