- Complicatiile diabetului zaharat
- Seleniul – Oligoelement esential
- Consumati cu atentie seminte de Chia, avertizeaza specialistii
Boala celiaca poate fi provocata si de proteine non-glutenice
Glutenul, proteina care se gaseste in grau si alte cereale, s-ar putea sa nu fie singurul factor care determina aparitia celiachiei, arata datele unui studiu efectuat la Columbia University, din New York. Potrivit studiului, pacientii cu celiachie si dermatita herpetiforma (eruptie asociata cu boala), analizati, au avut o reactie imuna la cinci grupe de proteine non-glutenice.
Intr-un articol din “Journal of Proteome Research”, Armin Alaedini, profesor la departmentul medical, Columbia University in New York, NY, sustine ca aceasta descoperire contribuie la imbunatatirea cunostintelor despre boala celiaca si va conduce la dezvoltarea unor tratamente mai bune.
In prezent, singurul tratament recomandat in cazul celiachiei este dieta fara gluten. Oamenii de stiinta au ignorat proteinele non-glutenice, dar si cele cateva studii privind rolul lor in boala celiaca.
Boala celiaca este o boala autoimuna, declansata de consumul glutenului, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire.
Sursa: Bioscience Technology