Acidul folic previne defectele de tub neural

Acidul folic previne defectele de tub neural

Un copil este asteptat intotdeauna cu multa nerabdare si emotie. Insa, inainte de a se gandi daca vrea un baietel sau o fetita, orice cuplu isi doreste ca viitorul copil sa fie sanatos. Administrarea suplimentelor de acid folic inainte de sarcina, dar si in perioada acesteia poate preveni multe probleme de sanatate ale bebelusului, defectele de tub neural fiind printre cele mai frecvente probleme cauzate de carenta de acid folic.

Cuprins

Ce sunt defectele de tub neural?
Clasificare defecte de tub neural
Acidul folic, elementul care previne aparitia defectelor de tub neural

Ce sunt defectele de tub neural?


Defectele de tub neural sunt printre cele mai intalnite malformatii congenitale, dupa cele cardiace, cu o incidenta de 1-5 cazuri la 1000 de nasteri.


Malformatiile apar in saptamanile 3-4 de sarcina si se manifesta prin neinchiderea completa a tubului neural (formatiune embrionara din care se va dezvolta sistemul nervos - la extremitatea craniana luand nastere encefalul iar din partea mijlocie si caudala a tubului neural se formeaza maduva spinarii). Inchiderea tubului neural are loc in mai multe etape. Intr-o prima faza acesta se inchide la mijloc, urmeaza apoi partea superioara, iar la final se inchide in partea inferioara. Atunci cand fuziunea este incompleta, rezulta mai multe malformatii la nivelul creierului sau a maduvei spinarii.

Clasificare defecte de tub neural

Malformatiile de tub neural pot fi inchise sau deschise, in functie de gradul de acoperire cu tegument. Spina bifida, anencefalia, encefalocelul, iniencefalia sunt malformatii deschise, in timp ce lipomeningocelul, lipomielomeningocelul, disrafismul spinal ocult sunt inchise.

Printre cele mai cunoscute malformatii de tub neural sunt:

Spina bifida – este o malformatie care se manifesta prin leziuni la nivelul coloanei vertebrale, date de neinchiderea canalului vertebral. Aceasta este mai frecventa pe traiectul lombosacrat al coloanei si se poate intinde pe o lungime de 3-6 segmente vertebrale. In functie de tipul leziunii si de gradul de severitate, prin fisura osoasa pot aparea: protuberante ale diverselor structuri nervoase cum este meningele (spina bifida cu meningocel), tesutul maduvei spinarii (mielomeningocel), dar si mici chisturi ale maduvei spinarii (meningomiemielocistocel). O alta forma a spinei bifide este mielocelul, atunci cand maduva spinarii nu este acoperita de invelisurile meningeene.

In perioada prenatala, spina bifida poate fi diagnosticata ecografic sau prin determinarea concentratiei de α – fetoproteina din sangele matern si lichidul amniotic. Dupa nastere, leziunile se pot observa usor la nivelul spatelui, insa exista si cazuri in care spina bifida se descopera intamplator la examenul radiologic (spina bifida oculta). Spina bifida produce grave tulburari neurologice (paralizie, incontinenta urinara, retard mental etc), fiind tratata doar chirurgical.

Anencefalia – este o malformatie extrem de grava, incompatibila cu viata, care se manifesta prin lipsa encefalului si a oaselor craniene la nou-nascut.

Encefalocelul – se manifesta prin exteriorizarea tesutului nervos si a meningelului printr-un defect de os cranian.

Iniencefalia – este un defect care se manifesta prin absenta gatului la copil. Malformatia este incompatibila cu viata.

Hidranencefalia – este o malformatie care se manifesta prin absenta ambelor emisfere cerebrale. In majoritatea cazurilor de hidranencefalie cerebelul si trunchiul cerebral sunt dezvoltate. Adeseori, in aceasta patologie oasele craniene, meningele si pielea sunt dezvoltate. Malformatia se poate diagnostica in sarcina prin ecografie, iar la nastere aceasta se evidentiaza prin examen neurologic, CT si ecografic.

Acidul folic, elementul care previne aparitia defectelor de tub neural


Desi cauzele aparitiei malformatiilor de tub neural nu sunt complet cunoscute, carenta de acid folic si factorii genetici sunt principalii responsabili de aparitia acestora. Statisticile arata ca riscul aparitiei defectelor de tub neural sunt de 10 ori mai mari in cazul mamelor care au o astfel de malformatie sau a celor care au mai avut un copil cu o astfel de patologie.


Pentru a preveni aparitia defectelor de tub neural, este recomandata administrarea acidului folic inca din perioada preconceptionala. Aceste malformatii se formeaza in primele 3-4 saptamani de sarcina, atunci cand viitoarea mamica nu banuieste ca este insarcinata si nu ia acest supliment esential pentru sanatatea sa si copilului. Specialistii recomanda administrarea 400mcg de acid folic zilnic, deoarece acesta ajuta la formarea celulara prin transferul unor grupari monocarbonate care participa la formarea timinei si a bazelor purinice din structura acidului dezoxiribonucleic (ADN). In sarcina, este recomandata administrarea 800mcg pe zi de acid folic, acesta contribuind la cresterea tesutului matern, la hematopoieza (procesul de formare a elementelor celulare sangvine la nivelul maduvei osoase), prevenind aparitia anemiei si reduce oboseala.

Acidul folic de la Secom® contine doza maxima recomandata, este un produs natural si vine intr-o formula de 100 de capsule.

Alegand Secom® aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii pentru sanatate.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare