✨-15% reducere la adaugare in cos!

Grasimile, ingredientele paria ale vremurilor noastre

Grasimile, ingredientele paria ale vremurilor noastre

Teama de cholesterol, obezitate sau tot felul de alte boli a facut ca grasimile sa fie astazi alimente de evitat. Grasimile sunt o clasa de nutrienti indispensabila pentru buna functionare a organismului nostru, trebuie doar sa invatam sa facem distinctia intre tipurile de grasimi, cantitatea si forma in care sunt acestea consumate.

Sunt grasimile asa nocive?

In ultimele decenii grasimile au fost catalogate printre cele mai periculoase alimente din dieta, fiind asociate cu bolile cardiovasculare si bolile metabolice. Devenise un adevarat trend consumul alimentelor degresate sau scoaterea lor din dieta. La inceputul anilor 2000 au inceput sa apara primele studii care aratau ca inlocuirea grasimilor cu alimente degresate, dar pline de zahar si aditivi, pentru a-si pastra gustul, este un obicei mult mai periculos pentru sanatatea noastra.

Astfel s-a ajuns la concluzia ca lipidele sau grasimile, impreuna cu proteinele si glucidele, reprezinta una dintre cele trei clase mari de nutrienti, iar rolul acestora este esential pentru organism, cheia fiind cantitatea si calitatea grasimilor consumate.

Inainte de a lua decizia de a scoate grasimile din organism, trebuie sa ne amintim ca pentru absorbtia vitaminelor A, E si K avem nevoie de grasimi. Ca vitamina D3 este o forma de colesterol (grasime) si ca membrana celulelor din corp este alcatuiata din grasimi. Productia anumitor hormoni este sustinuta de consumul de grasimi si absorbtia calciului este conditionata de prezenta lor in organism.

Grasimi bune si grasimi rele

Auzim adeseori vorbindu-se despre grasimile bune ÅŸi grasimile rele. Care sunt acestea si de ce se afla intr-o categorie sau alta?

Grasimile hidrogenate, cunoscute si ca grasimi trans, sunt cele mai periculoase. Consumul acestora ar trebui sa fie evitat pe cat posibil. Acestea sunt grasimile responsabile de crestrea LDL colesterol (colesterol rau) si reducerea HDL-colesterol (colesterol bun), de afectiunile cardiovasculare, obezitate si diabet. Sunt acele grasimi prezente in margarina, in alimentele ultra-procesate si in mancarea tip fast-food.

Grasimile saturate au un status inca incert. Sunt grasimile care devin solide la temperatura camerei, fie ca vorbim despre cele de origine animala ca untura, slanina, untul si grasimile din lactatele integrale, sau despre cele de origine vegetala precum uleiul de palmier sau uleiul de cocos. In ultimii ani se observa un trend de restabilire a reputatiei grasimilor saturate, oamenii de stiinta atentionand ca nu exista o dovada clara care sa indice efectul acestora in problemele metabolice si cardiovasculare. Totusi consumul acestror grasimi este bine sa fie redus si ele sa reprezinte doar 10% din aportul caloric zilnic.

Grasimile “bune” sau grasimile nesaturate pot fi usor recunoscute prin faptul ca raman lichide la temperatura camerei, atunci cand sunt extrase.

Grasimile nesaturate se impart in gasimile mononesaturate (ulei de masline, avocado, nuci, alune) si polinesaturate (ulei de floarea soarelui, uleiul de porumb, pestele gras).

Ce sunt acizii grasi Omega 3, 6, 9

Orice discutie despre alimentatia sanatoasa cuprinde un capitol si despre grasimile nesaturate, sub forma acizilor Omega 3,6,9.

Acizii grasi Omega 3 si Omega 6 sunt grasimi polinesaturate si sunt o clasa de acizi grasi esentiali (pot fi preluati doar din alimentatie). In mod normal, este recomandat sa consumam o cantitate dubla de Omega 6 comparativ cu Omega 3. Alimentatia actuala, ultra-procesata poate cuprinde si de 14 ori mai muti acizi grasi Omega 6 decat acizi grasi Omega 3, lucru care poate avea efecte mai putin dorite pentru sanatate, desi in ambele cazuri vorbim de grasimi foarte sanatoase.

Pestele si ficatul anumitor specii de pesti sunt surse excelente de acizi grasi Omega 3. Atunci cand se extrage din surse vegetale, acizii grasi Omega 3 pot fi combinati cu Omega 9.

Consumul de acizi grasi Omega 3 a fost asociat cu reducerea proceselor inflamatorii, ameliorand simptomatologia in dureri articulare, inclusiv a proceselor declansate de bolile autoimune, astm. De asemenea consumul acizilor grasi Omega 3 are beneficii importante pentru sistemul nervos si mentinerea functiilor cognitive.

Omega 6 este extras cu precadere din grasimi de origine vegetala si, impreuna cu Omega 3, sustine functia cerebrala si buna functionare a sistemului osos si a sistemului osteoarticular. Consumul pentru perioade indelungate de acizi grasi Omega 6 este asociat cu reducerea durerilor de sani si a bufeurilor, in cazul femeilor aflate la menopauza, precum si cu ameliorarea neuropatiei diabetice si a alergiilor.

Acizii grasi Omega 9 sunt mononestaurati si sunt neesentiali, o mica parte din ei fiind produsi de organismul uman din alte tipuri de acizi grasi. Nu sunt o clasa de compusi la fel de studiati ca cei esentiali, dar in timp au demonstrat eficienta crescuta in mentinerea sanatatii cardiovasculare, cerebrale si osteoarticulare. Deficitul de Omega 9 este asociat unui risc mai ridicat de a pierde sarcina in cazul viitoarelor mamici.

Atunci cand alegem grasimile este important sa alegem sursele de grasimi bune. Includeti in dieta zilnica grasimi nesaturate si ocazional, cu moderatie grasimi saturate. Daca aveti un stil de viata activ si un program aglomerat, suplimentele alimentare reprezintă o solutie optima pentru necesarul zilnic de acizi grasi.

Este recomandat sa va documentati temeinic atunci cand alegeti un supliment care contine acizi grasi. In momentul de fata, pe piata exista o multitudine de produse cu acizi grasi Omega 3, 6 si 9, la diverse preturi, in diverse forme si diverse concentratii.

Pretul - desi pretul mic poate fi uneori un criteriu important in alegerea unui supliment de acest tip, un pret avantajos nu reprezinta o garantie a unui produs de calitate.

Producatorul - este bine sa aveti in vedere compania producatoare. Verificati reputatia acesteia si feedback-urile din piata.

Sursele sunt deosebit de importante. Este recomandat sa administrati Omega 3 din ulei din ficat de peste pe care este mentionat ca nu contine metale grele sau care are ca sursa peste din culturi stric controlate. In cazul surselor vegetale, este esential sa avem o formula extrasa din organisme nemodificate genetic si care nu au fost tratate cu cantitati mari de pesticide si ingrasaminte.

Metoda de extractie este deosebit de importanta, fiind recomandata extragerea fara solvent, in asa fel incat substanta activa sa nu fie inactivata sau impurificata.

In contextual actual, in care grasimile incep sa fie recomandate pentru importanta lor majora in organism, este totusi recomandat sa le consumam cu moderatie, fiind totusi clasa nutritiva cu cel mai mare aport caloric.

In alimentatie, ca in toate aspectele vietii, secretul sta in moderatie.


Surse:

  1. Dietary fats: Know which types to choose
  2. The Dangers and Benefits of Fats
  3. What Do Fats Do in the Body?
  4. The truth about fats: the good, the bad, and the in-between
  5. The Facts on Omega-3 Fatty Acids
  6. Omega-6 fatty acids
  7. Omega 9: Types, Sources, Health Benefits, Side Effects, FAQs & More
  8. Omega Fatty Acids Guide

 

 

 

 

 

Produse recomandate


  • 237ml (gust de ca...
    Pret obisnuit
    125,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare